English
Publicerad 17 augusti 2022

Premiär för VM-kval i gravel i Halmstad i helgen

Det är ett supervasst startfält i Trek 2022 Gravel World Series som genomförs den 19-21 augusti i Halmstad. Tävlingen är enda stoppet i norra Europa. Lördagen är dessutom en viktig VM-kvaltävling där världsstjärnor finns på plats för att göra upp. Vi pratar om gravel, cykling på grus, som är megastort internationellt.

Deltagarna kommer från 20 olika nationer. De är beredda att ge allt för att vinna. Du kommer att få se Ivar Slik från Nederländerna som nyligen vann världens största graveltävling, Unbound i USA, kolla filmen!  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Danska Annika Langvad som vunnit världsmästerskapen i maraton-MTB fyra gånger är anmäld. Välkända före detta worldtour-proffs som Nicholas Roche, Irland och Nathan Haas, Australien, kommer. Och så har vi våra svenska starka hopp, Nellie Larsson från Mellbystrand och Richard Larsén från Göteborg.

Statustävling

Peter Larsson på Cancano Tours är lokal tävlingsarrangör för Gravel, Grit ’n Grind Halmstad och han har haft bråda tider för att sy ihop allt på hemmaplan.

– Uppslutningen internationellt har varit riktigt rolig att följa. Startfältet i Halmstad visar att vår tävling är en av de viktigare i Europa inom gravel. Vi har chansen att skapa en tävling med hög status bland de bästa gravelcyklisterna i världen. Dessutom har vi nått ut till upplevelsecyklisterna internationellt. Många deltagare kommer att minnas dagen då dem delade startlinje med Nicholas Roche eller Annika Langvad.

VM-kval på lördag

Tävlingen på fredag startar och slutar i Norre katts park, sträckan är lite kortare. På lördagen är det dags för VM-kvalsträckan på 121 kilometer. Det blir masstart i Norre katts park och först över mållinjen som gäller. Lördagens klass är tävlingens huvudklass eftersom den är kvalificeringsgrundande för UCI Gravel-VM i Italien i oktober. Sista tävlingen genomförs i Simlångsdalen och är 80 kilometer lång.

– De sista pusselbitarna har lagts och vi är mycket nöjda med bansträckning. Skyfallet tidigare i sommar gjorde att vi behövde göra en del ändringar som har fått följdeffekter. Men välviljan hos, och samarbetet med, olika intressenter har gjort att vi har lyckats hitta nya vägar framåt. Vi är oerhört tacksamma för all hjälp som har gjort tävlingen möjlig säger Peter Larsson. Nu hoppas vi så klart på rejält publikstöd. I Norre katts park kommer det vara en del jippon, och på lördag är det dessutom Föreningsdagen!

Nellie - vårt halländska hopp i tävlingen

Internationellt är gravel riktigt stort. I Sverige är det relativt nytt, men intresset för sporten har exploderat. Det liknar långlopp på mountainbike, men är ändå olika. Nellie Larsson från Mellbystrand som är vårt halländska medaljhopp tycker att tävlingen i Halmstad är ett fantastiskt fint initiativ.

– Att få köra en internationell tävling på hemmaplan är skithäftigt säger Nellie. Jag är så stolt över att vara från Halland. Tävlingssträckan är längre än vad jag är van vid, och jag kommer köra på min mountainbike men sätter på speciella däck för ändamålet.

Nellie Larsson började inte cykla MTB förrän i 30-årsåldern. Att som vuxen kunna hitta en ny motions- och tävlingsform att utvecklas inom är oerhört stimulerande enligt Nellie och hon hoppas kunna inspirera fler att våga ge sig på cykling. Nu ska hon visa vad hon går för inom gravel där hon kör för Team Motorhalland. Vi kan berätta att hon alldeles nyligen knep SM-titeln i mountainbike maratondistans i Ludvika så det finns gott hopp.

Norre katts park blir evenemangsnav

Förutom att VM-kvaltävlingen i gravel genomförs under lördagen med start och mål i Norre katts park så arrangeras det även en Föreningsdag i samma område. Alla får chansen att träffa och mingla med Halmstads föreningsliv. Arrangör är Halmstad City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så det blir en spännande dag full av idrott, kultur och en massa annat skoj.

– Vi vill att Halmstad ska vara ett besöksnav året runt, det är turistekonomiskt bra för både kommun och näringsliv. Då är det också viktigt att det finns evenemang som genomförs utanför högsäsong. Erfarenheten av att genomföra större världsstora evenemang i Halmstad har helt klart betydelse vid värvningar säger Johnny Ewerstein, projektledare på Evenemang och möten på Destination Halmstad. Men det är minst lika viktigt för alla som bor här att det händer positiva saker, små som stora. Att den lokala Föreningsdagen infaller i samband med den internationella världstävlingen i gravel genomförs är verkligen toppen!

Bra att veta

Tävlingen Gravel Grit´n Grind Halmstad ingår i det internationella cykelförbundets nya tävlingsserie för cykeltävling på grusväg, Trek UCI Gravel World Series Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sverigearrangör är Cancano Tours AB. Union Cycliste Internationale (UCI) bildades den 14 april 1900 i Paris och är organisationen som ansvarar för professionella cykeltävlingar. UCI:s huvudkontor ligger i Aigle i Schweiz.

Kontakt

Peter Larsson

Tävlingsledare Gravel Grit n Grind Halmstad, Cancano Tours AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mobil: 0730 66 67 61. E-post: peter.larsson@cancano.se

Johnny Ewerstein

Projektledare Evenemang och möten, Destination Halmstad AB.
Mobil: 0702-34 02 41. E‑post: johnny.ewerstein@halmstad.se

Länkar

Foto

Nellie Larsson, foto Ulf Johansson.