English
Publicerad 3 maj 2022

Halländsk matkultur på Stora torg i Halmstad

Två personer plockar grönsaker på en grönsaksmarknad

Ett gott samarbete ska skapa en levande och attraktiv torghandel. Premiär lördag den 7 maj!

Destination Halmstad AB fick i början av 2022 uppdraget av kommunfullmäktige att vitalisera torghandeln i stadskärnan med fokus på halländsk matkultur. Pengarna kommer från presentkort som inte hade utnyttjats i samband med julgåvan 2020 till kommunens medarbetare, en gåva som också var ett sätt att stötta det lokala näringslivet i en tuff period.

Vi på Destination Halmstad AB krokade arm med Halmstad City och Hallands Matgille för att hitta ett koncept som kan skapa en levande och attraktiv torghandel. Nu på lördag den 7 maj är det premiär, då flyttar Halländsk matkultur in på Stora torg i Halmstad.

– Genom denna nya satsning med att bygga ett nytt koncept kring torghandel på Stora torg har vi på Halmstad City valt att satsa lite extra på de lokalproducerade råvarorna. Det har dels varit en önskan från både invånare och våra medlemmar dels så vill vi verkligen gynna de lokala producenterna, det är otroligt viktigt för oss, säger Malin Johansson, marknadskoordinator på Halmstad City.

Halländsk matkultur på torget

Det här nya greppet om torghandeln är ett gemensamt steg för att öka Halmstadbornas och alla besökares medvetenhet kring den lokalt producerade maten i Halmstad, och hela Halland.

– Vi på Hallands Matgille vill skapa en rörelse, säger Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare. Halländsk Matkultur är vårt identitetsarbete, vårt paraply för halländsk mat. Ur detta kan vi sedan se en mängd olika saker växa fram, som nu till exempel marknaden på Stora Torg här i Halmstad. Vi är otroligt glada att få samarbeta med Halmstad City och Destination Halmstad AB kring torghandeln och jag tror att det bara är början på många härliga samarbeten kring maten.

7 maj blir startskottet

Första lördagen i maj blir startskottet och efter det kommer Stora torg under första lördagen varje månad, fram till oktober, att gästas av lokala producenter som dukar upp ett smörgåsbord av säsongens delikatesser från våra Halländska gårdar. På Halländsk Matkultur kommer Halmstadborna ha möjlighet att handla närproducerade råvaror på ett tryggt sätt, av bästa kvalité, mitt i Halmstad city.

– Vi är så glada för denna satsning. Det känns helt rätt att lyfta den lokala maten och våra halländska producenter genom en naturlig mötesplats på Stora torg, säger Alexandra Kahts Winje på Destination Halmstad AB. Förhoppningsvis kommer ännu fler få upp ögonen för allt fantastiskt som odlas och produceras här omkring!

När? Lördag, första lördagen varje månad, till och med oktober.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Stora torg

Den som vill delta och sälja sina produkter kan mejla till city@halmstad.se

Kontakt

För mer information om torghandeln

Malin Johansson

Projekt- och marknadskoordinator, Halmstad City
Mobil: 0738-27 86 29. E-post: malin.johansson@halmstad.se

Länkar