Publicerad 13 december 2023

Det kom ett mejl från Japan

…till oss på Destination Halmstad. Hade vi möjligtvis kontaktuppgifter till ägarna av Bruno Mathsson mytomspunna sommarhus som är beläget i Halmstad? Det som gjorde att vi hajade till var att frågan kom från ett Japanskt livsstilsmagasin med en miljonupplaga!

I sin specialutgåva ville det japanska magasinet ha med ett reportage om detta mycket speciella sommarhus som är byggt helt efter Bruno Mathsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.s syn på ett liv nära naturen. Ett detektivarbete lett av kollegan Ann Johansson tog sin början. Det visade sig nämligen att husägarna bor i Boston, USA. Tur att det finns grannar. Här är Anns berättelse.

Möjligheten att få en liten bit av Japans uppmärksamhet på vårt fina Halmstad är en synnerligen bra morot. Via grannar lyckades vi etablera kontakt med ägarna som, när frågan kom, turligt nog var på plats för att öppna upp huset inför sommaren.

Ett unikt hus som kräver sin ägare

De hjälpsamma och mycket designintresserade grannarna fick dessutom förmånen att se det helt magiska huset både in- och utvändigt. Vilken lycka! De förmedlade kontakten till oss och vi tog det vidare till redaktören på det japanska livsstilsmagasinet. Även jag fick en husvisning och kunde konstatera att ägarna behandlar det med så mycket kärlek och omtanke.

Det är helt möblerat med Mathssons möbler i original, är oisolerat och gränserna mellan inne och ute suddas ut. Ett helt unikt hus som verkligen kräver sin ägare! Vi fann varandra och ägarna kände sig trygga med att jag tillsammans med grannen visade upp huset eftersom de själva skulle resa tillbaka till Boston.

Jag fick lära mig om Bruno Mathssons speciella ömsesidiga förhållande rörande den rena arkitektur Mathssons står för. Att husets skötsel kan liknas vid hur en gammal mahognybåt behöver skötas. Hur de varje höst magasinerar alla möbler och textilier eftersom huset är helt utan värme. På våren plockas allt fram igen och görs redo för sommaren.

Kärlek vid första ögonkastet

Så – en av sommarens absolut finaste dagar i juni 2023 landade fotograf, redaktör och skribent på Halmstad City Airport. När vi kom fram till Bruno Mathssons hus uppstod ögonblicklig kärlek från våra japanska besökare. En flera timmar lång fotosession tog sin början. I reportaget berättas det om Mathssons liv och verk. Han var mest känd för sina möbler men närde en dröm om att kunna leva nära naturen, och det är hans sommarhus verkligen ett bevis på.

Vi gick samma väg som Bruno brukade gå ner till stranden. Där tog han varje morgon ett dopp och njöt av friden. Vi hann också med en runda inne Halmstad vilket också beskrivs i reportaget. Så berättas det att det står i alla fall, ingen av oss kan japanska...

Den som väntar på något gott...

Efter en intensiv dag gav sig teamet av till Nynäshamn, och sedan vidare tillbaka till Japan för att redigera. Vi väntade och väntade och till slut kom resultatet, ett tjockt magasin med olika sommarhus. Förutom ett långt reportage i tidningen så finns Bruno Mathssons hus både på fram- och baksidan. Japan tillhör inte vår huvudmarknad men när ett tillfälle ges att få Halmstad omnämnt i Japan, då får detektivarbetet prioriteras.

Om det går att besöka huset?

Nej , tyvärr. Ägarna är måna om att det ska behålla sin karaktär och atmosfär. I undantagsfall visar de upp det för speciella grupper som har ett extra stort intresse av Bruno Mathsson i synnerhet, och arkitektur och design i allmänhet.

Ann Johansson, detektiv på Destination Halmstad