English
Publicerad 4 oktober 2023

Möte i Halmstad samlar svenska innovationseliten

Den 4 – 5 oktober samlas hela den svenska eliten inom innovationsområdet på Högskolan i Halmstad. Det är årskonferensen Innovation by Collaboration som arrangeras av Snitts - en ideell medlemsdriven organisation och en kunskapsarena för aktörer i det akademinära innovationsstödsystemet. I år hålls den för första gången utanför Stockholmsområdet.

Att ett möte av den här digniteten förläggs i Halmstad handlar i hög grad om samverkan i värvningsarbetet mellan den lokala värden och Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad. Flera lyckosamma faktorer sammanföll i samband med valet av Halmstad. Högskolan i Halmstad fyller 40 år i år och det är ett välkänt innovationsdrivande lärosäte av rang. Att det dessutom finns ett upparbetat och nära samarbete med Halmstads kommun och Destination Halmstad var ytterligare en viktig förutsättning.

Stolt lokal värd

Staffan Enting, vd på HH Innovation AB, är lokal värd för Snitts möte på Högskolan i Halmstad.

– Det här är utan tvekan den största spetskonferensen inom innovation. Hela Sveriges elit från svenska lärosäten samlas tillsammans med finansiärer och aktörer. Målet är att lära av varandra. Att dela med oss för att stärka Sverige ytterligare i rollen som ett innovationsland. Vi har både internationella och nationella föreläsare som inspiratörer, kreatörer och motivatorer säger Staffan Enting.

Ett möte handlar inte bara om ”hårdvara”

Möten handlar även i hög grad om ”mjukvaran” som samverkan, kringaktiviteter, lokala föreläsare, partnerskap och logistik. Staffan Enting vill inte att det ska vara ett möte mängden.

– Vi har haft ett nära samarbete med Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad för att få ihop all ”mjukvara”. De kan sitt Halmstad och Halland och har den kunskap och det nätverk som behövs för att säkerställa att mötesplatsen skapar långsiktiga effekter. Nu ser vi fram emot att välkomna alla våra mötesdeltagare till Halmstad.

25 miljoner i mötesintäkter

Möten berikar staden på många sätt. Både ekonomiskt och ur ett samhällsperspektiv. Destination Halmstad har därför värvning av förenings- och organisationsmöten som ett av våra affärsområden.
Intäkterna från vårens föreningskongresser i Halmstad, perioden mars 2023 – juni 2023, har genererat 25 miljoner kronor till staden*. Första kvartalet 2024 presenteras siffrorna från hela mötesåret 2023.

– Möten spelar en avgörande roll för att stärka Halmstads platsvarumärke som en attraktiv mötesdestination säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun. Därför sker det ett långsiktigt arbete med att värva föreningsmöten till Halmstad. Det gynnar kommunen genom ökade intäkter och gästnätter på hotellen under lågsäsong och ger en positiv inverkan på den lokala besöksnäringen. Men jag vill också lyfta vikten av de kunskapsutbyten och det nätverkande som möten bidrar till. När människor möts skapas det kreativa processer. Att ha en innovationsdrivande högskola som går i spetsen inom området är en fantastisk tillgång för alla oss i regionen.

*Statistiken är baserad på följande kriterier: Minst 50 deltagare. Minst en övernattning. Roterar mellan minst tre städer i olika län, alternativt tre länder. Arrangeras regelbundet (exempelvis varje, varannan, eller var fjärde år). Ej företagsmöten, mässor, evenemang, idrottstävlingar samt destinationsbundna möten. Källa: SNCVB, Swedish Network of Convention Bureaus

KONTAKT

Staffan Enting

Vd och innovationsrådgivare, HH Innovation AB - Lokal värd för Snitts årliga möte
E-post: staffan.enting@hh.se. Mobil: 0729-77 37 80

Stefan Pålsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande (S), Halmstads kommun
E-post: stefan.palsson@halmstad.se. Mobil: 072-085 35 71

Linda Hellring

Projektledare – Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad
E post: linda.hellring@halmstad.se. Mobil: 0706-65 25 71

LÄNKAR

Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Innovation by Collaboration 4-5/10 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

HH Innovation AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskolan i Halmstad - Det innovationsdrivande lärosätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.