Publicerad 5 september 2023

Vi delade med oss av Halmstad

Höstens första träff för besöksnäringen i Halmstad och dess vänner har genomförts den 5 september. Ungefär 75 personer samlades på Pio Matsal och Bar för att äta frukost, mingla, få inspiration och information.

Det var en härlig stämning när vi drog igång programmet. Karolina Davidsson, vår vd, hälsade välkommen och sedan släppte hon fram morgonens värdpar.

Ett framåt brödraskap som bevarar den ”heliga” plankan

Morgonens värdpar bröderna och delägarna Tobias och Markus Granelund har nyligen renoverat anrika Pio Matsal och Bar. I slutet av september sjösätter de dessutom ett nytt koncept med enklare mat, fantastisk dryck och nästan bara lokala råvaror. Fokus kommer att vara mer på det spontana restaurangbesöket.

Nu kanske många Halmstadbor blev lite oroliga. Nytt koncept? Kommer den berömda Plankan finnas kvar? Jamen, det är ju klart. Som bröderna sa ”– Muren är ju byggd runt staden för att skydda Plankan!” Det var nog en och annan som andades ut. Och vi kan konstatera att 1600-talsmänniskorna var synnerligen framsynta. Plankan är ju en grundmurad företeelse här i Halmstad.

Hur blev då sommaren?

Som Karolina Davidsson, vd på Destination Halmstad, sa ”– Det finns nog lika många olika bilder av sommaren som det finns människor här.” För vissa har det gått bra trots vädret, för andra har det varit tufft. Dagsekonomin har gått bra för handeln i vissa segment, och även luncherna. Men kvällsekonomin har varit svårare. Gästnätterna håller på att sammanställas, det ser ut som beläggningen är lite lägre mot i fjol. Vi räknar med att kunna presentera en rapport i oktober. Vad vi kan notera är att fler internationella turister hittat hit. Våra kära danska grannar står för en rejäl ökning. 37 procent fler tog Stena Lines färja från Grenå till Halmstad nu i somras.

Det händer inget i Halmstad?

Det händer inget i Halmstad sägs nästan slentrianmässigt allt som oftast. Men vi på Destination Halmstad vet att det händer hur mycket som helst. Evenemangskalendern svämmar nästan över av alla spännande, roliga och intressanta upplevelser. Så vi sydde ihop den färgglada kampanjen Let´s make the best summer ever. Ett koncept som fick ett härligt genomslag och marknadsfördes på en mängd olika sätt både digitalt och analogt.

Unik företagarservice som ligger före

Ja, servicen är till och med unik i hela Sverige. Och den är utvecklad ur ett kundperspektiv, inte i hur vi jobbar inom kommunen. Det kunde Ann Andersson, näringslivsutvecklare, och Joakim Wiklund, bygglovhandläggare, från Företagsservice på Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berätta.

Grejen är att det är en rådgivande service som du som företagare kan använda dig av före ett beslut. Alltså innan du ska söka tillstånd. Du får återkoppling inom 24 timmar. Ofta handlar det om bygglovsärenden som kan vara komplexa. Men alla frågor är välkomna. Så nästa gång du ska söka tillstånd, kontakta Företagarservice först. Det är en kostnadsfri service som kan underlätta dina kommande processer.

Dela Halmstad tillsammans och till fler

”- Många besökare som kommer till Halmstad säger – Wow vilken plats, oj så fint ni har det! Det gäller att vi marknadsför Halmstad tillsammans.” Det var Karolinas introduktion till sista programpunkten.
Karin Nyroos och David Johansson, kommunikatörer på kommunledningsförvaltningen, Halmstads kommun tog plats på scen för att dela med sig av hur du kan använda Halmstads platsvarumärke.

Du kanske ska attrahera besökare till din restaurang, hotell eller butik, rekrytera talanger till företaget eller värva ett möte/evenemang? Då gäller det att sälja in hela Halmstad som en attraktiv plats. Det behövs marknadsföringsmaterial. Vilket inte alltid är så lätt att samla in. Men nu finns en digital ”trollerilåda” - delahalmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – där du är välkommen att plocka, norpa, mixa och matcha texter, bilder och grafik. In och titta! Du kommer kanske att upptäcka nya sidor av Halmstad som du vill dela med dig av. Och det blir lite lättare också när vi är fler som kommunicerar på samma sätt och talar samma ”språk”.

Tack alla ni som kom denna soliga morgon!