English
Publicerad 16 augusti 2023

Succén Grötviks Sten­huggar­dagar är tillbaka i helgen

Förra året var det premiär för Grötviks Stenhuggardagar. Det blev succé! Folk gick man ur huse för att vara med. Lördag den 19 och söndag den 20 augusti är det dags igen. Programmet är fullspäckat och vi kan lova många härliga upplevelser för hela familjen.

Programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är så bra, folkligt och fullmatat att du helst skulle vilja delta på allt. Men det kan ju vara svårt att hinna med. Så gå in och kolla och välj dina favoriter. Några av föreningarna du träffar är Halmstad Skateboardklubb, Halmstad vågsurfare, Grötviks dykklubb och Halmstads ornitologiska förening. Prova på deras aktiviteter kostnadsfritt! Du kan också fånga krabbor, äta gott, gå tipspromenad, kolla in Ateljé Bastaskär och åka elektriskt tåg. Det fina i allt detta är alla föreningas engagemang och att Grötvik är så genuint som plats.

– Det känns fantastiskt roligt att så många föreningar är med i år och erbjuder gratis prova på och visar bredden på aktiviteter som Grötvik erbjuder. Vi har dessutom tre lokala makalösa historieberättare som kan ge oss en inblick i hur det var förr i Stenhuggeriet och i Grötvik. Och såklart maten, det finns en massa god mat att köpa om man inte väljer att ta med sig egen picknick. Grötviks Stenhuggardagar knyter ihop den anrika historien med nutiden på ett fint sätt tycker jag. Nu håller vi bara tummarna för att vädrets makter är med oss säger Bea Lindell, projektledare för Hållbar utveckling Destination Grötvik.

Destinationsutveckling på människors och miljöns villkor

– Det är så häftigt med alla dessa lokala föreningars, aktörers och företagares engagemang säger Karolina Davidsson, VD på Destination Halmstad. Det är människorna som skapar platsers energi. Och i Grötvik är den varm, genuin och välkomnande. Jag hoppas att fler får upp ögonen för denna pärla i Halmstad. Det är precis det här vi jobbar med - destinationsutveckling på människors och miljöns villkor.

Nyhet för i år! Segla hit med Skeppet Tre Hjärtan

Segla med Skeppet Tre Hjärtan till Grötvik och Stenhuggardagarna! Söndagen den 20 augusti avgår skonaren Tre Hjärtan från Slottskajen i Halmstad klockan 13.00 med destination Grötvik. Seglatsen tar cirka 40 minuter och skeppet ankrar utanför Grötvik. Skepparen tar dig in med gummibåt till Grötviks hamn. Skeppet är tillbaka vid Slottskajen cirka klockan 17.30. Det är begränsat antal platser. Mer info och anmälan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Andra sätt att ta sig till Grötvik

Det är ont om parkeringsplatser. Men vi vill framför allt ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv slå ett slag för att åka kollektivt, samåka, cykla eller gå.
Tips! Du kan promenera från stan eller Tylösand, gå längs havet på Prins Bertils Stig till Grötvik och upptäck mängder av smultronställen. Eller hoppa på Hallandstrafikens Linje 5 eller 15 till stenhuggeriet. Tar du bussen så kan du sedan hoppa på det lilla elektriska tåget och åka sista biten - om det tajmar med tidtabellen.

Vi lever nu, men tillsammans med då

Namnet Grötviks Stenhuggardagar bygger på platsens historia. I mitten av 1800-talet påbörjades stenbrytning i Grötvik och över 500 personer arbetade med detta runt sekelskiftet. Fram till 1965 framställdes stenprodukter och ända till 1990 bröts råmaterial till gravstenar.
Idag är Grötvik ett populärt besöksmål med aktiva föreningar och olika verksamheter som än idag påminner oss om forna tiders stenbrytning. Grötviks Stenhuggardagar knyter ihop dåtid med nutid. Under söndagen har stenhuggarnas eget hus, Folkets Hus i Söndrum, 125 år i år, öppet och visar sin permanenta utställning och serverar kaffe. Här visar även Halmstads Hemslöjdsförening kvinnornas viktiga arbete från stenhuggartiden.

Grötvik, en plats för återhämtning, upplevelser och aktiviteter. Vid de anrika stenbrotten där hav möter land och natur möter kultur.

Kontakt

Bea Lindell

Extern projektledare på Destination Halmstad för Hållbar utveckling Destination Grötvik.
Mobil: 0708156487. E-post: lindell.bea@gmail.com