English
Publicerad 15 augusti 2023

Premiär för nytt SM i samband med Gravel Grit’n Grind i Halmstad 18-20/8

Halmstad blir platsen där adrenalinet pumpar och cyklister utmanar gränserna när tävlingen Gravel Grit'n Grind intar staden den 18-20 augusti. I samband med det är det en efterlängtad premiär för SM i cykelgrenen gravel!

Svenska Mästerskapet ingår i tävlingen Gravel Grit’n Grind. Det är en tredagars tävling där etapp 2 den 19 augusti ingår i UCI Gravel World Series. Etapp 2 är kvalificeringsgrundande för historiens andra VM i cykelgrenen gravel, det innebär att de svenska deltagarna som tävlar i SM även är med i den kvaltävlingen. Tävlingen ingår i det internationella cykelförbundets nya tävlingsserie för cykeltävling på grusväg, Trek UCI Gravel World Series. Sverigearrangör är Cancano Tours AB.

Halmstad värdstad - igen!

– Vi är både stolta och glada att få arrangera det första svenska mästerskapet i gravel tillsammans med Halmstad och Svenska Cykelförbundet. Det är ju speciellt och det märks för antalet svenska deltagare har ökat markant i år. Förra året bröt vi ny mark med att arrangera en internationell grusvägstävling i första upplagan av UCI Gravel World Series. Och vi fortsätter att ha fokus på att skapa en internationellt erkänd och högt rankad grusvägstävling som låter tala om sig. Att kunna följa upp detta nationellt med ett SM i samband med Gravel Grit’n Grind i Halmstad är klockrent. Jag ser fram emot att se våra svenska elitcyklisters prestationer säger Peter Larsson, Cancano Tours och Gravel Grit’n Grind.

Etapperna

  • Etapp 1, fredag 18 augusti, 17 km: Start vid Nissan vid Slottsmöllan i centrala Halmstad. Banan är kort, snabb och teknisk.
  • Etapp 2, lördag 19 augusti, 131/101 km: SM i gravel och kvalificeringslopp till UCI Gravel World Championship 2023. Start och mål på Simlångsdalens/Breareds IP i Simlångsdalen en bit in i inlandet. Banan är krävande och naturskön.
  • Etapp 3, söndag 20 augusti, 84 km: Start och mål i Halmstad på Galgberget. Banan är mer orienterad närmare kusten och bjuder på ett varierat landskap.

Publik är hjärtligt välkomna under tävlingsdagarna.

Spännande tävlingar med starkt startfält

Tävlingen lockar både internationella och nationella tävlingscyklister. Eftersom det dessutom är premiär för SM i gravel väntas stora svenska namn inom sporten till Halmstad.

Bland de internationella deltagarna hittar vi tävlande av rang. Framför allt är det nederländerna som dominerar. Tidigare vinnaren av etapp 2, Jasper Ockeloen kommer tillbaka. Andra stora namn i gravelkretsar är Laurens Ten Dam och Niki Terpstra som gör sina första besök i Halmstad. Cykelkross-specialisten och före detta world-tour cyklisten Joris Nieuwenhuis gör också sitt första besök. Ivar Slik som oturligt skadade sig allvarligt här i Halmstad förra året kommer tillbaka och gör ett nytt försök. Bland damerna finns det största namnet av dem alla på plats, Marianne Vos, Nederländerna. Hon är bland annat trefaldig världsmästarinna och en gång olympisk mästarinna på landsväg. Upptill dessa resultat på landsväg har Marianne åtta världsmästartitlar i cykelcross och rankad som bästa kvinnliga cyklist genom alla tider. Ett annat starkt kort på damsidan är Annika Langvad från Danmark. Startfältet garanterar riktigt spännande tävlingar.

I nuläget är nära 600 cyklister anmälda. Det är bara svenska cyklister som kan delta i SM, och de deltar samtidigt i Gravel World Series VM-kval.

Evenemang skapar utveckling

– Det är härligt att få ta emot Gravel Grit´n Grind här i Halmstad igen. Evenemang som pågår i flera dagar är extra värdefullt för vår besöksnäring. Vi vill ju att Halmstad ska vara ett besöksnav året runt, det är turistekonomiskt bra för både kommun och näringsliv. säger Karin Prina, projektledare på Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad. Evenemanget bidrar till en fortsatt utveckling av Halmstad som evenemangs- och cykeldestination. Extra roligt är också att aktörer i Simlångsdalen valt att aktivera sina verksamheter och platsen i samband med lördagens tävling. Då bjuds det in till Simlångsdalens Cykelfest.

Fotocred: @ Cancano Tours AB

KONTAKT

Peter Larsson

Tävlingsledare Gravel Grit n Grind Halmstad, Cancano Tours AB.
Mobil: 0730 66 67 61. E-post: peter.larsson@cancano.se

Karin Prina

Projektledare – Halmstad Convention Bureau.
Mobil: 0708-12 50 25. E post: karin.prina@halmstad.se

Relaterade länkar