English
Publicerad 14 juni 2023

Mötesrekord i Halmstad

Redan nu i juni har vi slagit mötesrekord här i Halmstad. Det har inte varit så mötesintensivt utanför högsäsong sedan före pandemin. Den ena stora nationella kongressen efter den andra har avlöst varandra. Kulturen har tagit en given plats på våra olika mötesarenor.

Med möten menar vi i det här fallet roterande nationella kongresser. Det har utkristalliserat sig två stora ”ämnesblock” - hälsa och kultur - som har överlappat varandra under hela våren.

”Kulturkrock” i Halmstad city

Den 19-21 maj genomfördes två stora möten parallellt. Dessa hade dessutom publika delar vilket inte är så vanligt. Det var kanske ingen ”kulturkrock” precis utan mer ett samspelt uppträdande med sång och dans på Stora Torg. Vuxenkörfesten i Halmstad 2023 genomfördes i S:t Nikolai kyrka och på Halmstads Teater. Och Squaredans Convention 2023 arrangerades på Halmstad Arena.

Teater och hembygdskultur på Halmstads Teater

Sveriges Amatörteaters Riksförbund genomförde sin kongress på Halmstads Teater och Nolltrefem den 28-30 april. Även Sveriges Hembygdsförbund hade sitt stora årliga möte här i Halmstad på Halmstads Teater den 12-14 maj. Detta är möten som årligen turnerar runt om i Sverige.

Kulturarvsfestivalen – ett sätt att göra mer av mötet

Att Sveriges Hembygdsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hade sin riksstämma i Halmstad skapade ett stort mervärde i form av att Kulturarvsfestivalen genomfördes på Hallandsgården. Det blev ett fantastiskt och publikt evenemang som besöktes av minst 1500, kanske upp till 2000 människor.

– "För hembygdsrörelsen var det särskilt viktigt att göra något mer när Halland tog emot ombud från hela landet under Sveriges Hembygdsförbunds riksstämma i Halmstad. Att lyfta kulturarvsverksamhet i bredd var idén bakom Kulturarvsfestivalen och det blev en succé med minst 1500 besökare. Ett fint tillfälle att, för våra gästande ombud och för allmänheten, presentera hur vi i Halland hjälps åt att bevara minnen och historia för framtida generationer. En trevligare folkfest kan man inte önska sig och som även gav medverkande kulturarvsutövare möjlighet att mingla och knyta nya samverkande band säger Kerstin Hultin, hembygdskonsulent på Hallands Bildningsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.."

Möten året runt stärker mångas ekonomi

Säsongsförlängning är en stor anledning till att Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Destination Halmstad jobbar professionellt och långsiktigt med att värva möten och evenemang till Halmstad. Det stärker vår besöksnärings förutsättningar att utvecklas och växa – året runt. Dessutom spiller det över på ett positivt sätt på våra grannkommuner. Halland är ju vår gemensamma plattform. Självklart stärker det också Halmstads varumärke som kunskaps-, kultur- och mötesstad. Och som turistmål.

Att värva kan ta tid. Som exempelvis Squaredans Convention 2023. Dialogen med den lokala värden inleddes redan 2014. Eftersom en pandemi kom emellan tog det några extra år innan genomförandet, 2023.

Möten är givetvis viktiga för mötesdeltagarna, men möten kan också generera publika evenemang som alla får glädje av. Kulturarvsfestivalen som genomfördes i samband med Svenska Hembygdsförbundets riksstämma är ett klockrent exempel.

När vi har sammanställt effekterna av vårens möten i både mjuka och hårda värden kommer vi att redovisa det efter sommaren.