Publicerad 13 juni 2023

Livsviktig kongress i Tylösand

Vi har ännu ett stort, och i det här fallet livsviktigt, möte Halmstad - HLR 2023 - om drunkning och hypotermi. Arrangör är Svenska HLR-rådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Lokal värd är Halmstads stolthet - Livräddarna Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nära 450 deltagare från hela Sverige samlas på Hotel Tylösand den 13-14 juni.

Mötesvåren i Halmstad har varit intensiv, och nu kröns det hela med denna HLR-kongress med fokus på drunkning och hypotermi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett högaktuellt ämne med tanke på att simkunnigheten i Sverige och hela världen verkligen behöver förbättras.

Internationellt perspektiv

Programmet för kongressen är omfattande på ett både nationellt och internationellt plan. Bland annat kommer en expert från WHO, Joost Bierens, på tisdagen prata om bördan av drunkning för världen och den enskilda människan. Halmstadperspektivet representeras av Erik Adolfsson Bolling som arbetar på Räddningstjänsten i Halmstad.

Den livsavgörande kedjan

Vi ska vara medvetna om att det är en mängd olika aktörer som är involverade i samband med en drunkningsolycka i allt från larmet till SOS Alarm och räddningsinsatser till akut- och intensivvård. Ungefär hälften överlever faktiskt tack vare denna kedja. Vid kongressen får deltagarna möta fyra ”mirakelmänniskor” som överlevt, och får veta hur de har det idag.

Halmstad är måna om livräddarna

Halmstads kommun är oerhört stolta över den verksamhet som Livräddarna i Tylösand bedriver och i år beviljades ett särskilt bidrag till verksamheten i sommar. Pengarna ska användas till utbildningsplatser för havslivräddning och göra det möjligt för livräddarna att fortsätta det ideella arbetet.

Att vara värd på hemmaplan

Möten behöver en lokal värd och i det här fallet är det Louise Brädde som är verksamhetskoordinator hos Livräddarna i Tylösand. Hon har haft fullt upp med att sy ihop allt tillsammans med huvudarrangören Svenska HLR-rådet och Svenska Livräddningssällskapet.

– Att få vara värd i ett sådant här viktigt sammanhang är otroligt fint. Våra insatser kan vara skillnad på liv och död. Därför är det så oerhört viktigt att samla all kompetens och kunskap kring området och tillsammans utveckla det. Att få göra det här i hemstaden Halmstad känns ju extra bra säger Louise.

Livräddningsinsats på programmet på onsdag

Det kommer även att vara en publik del av kongressen. På onsdag, den 14 juni kommer det att genomföras en “livräddningsinsats” vid stranden på Tylösand. En vattenscooterolycka kommer orsaka ett stort räddningspådrag med många inblandade. Allmänheten är välkommen att titta på. Allt startar klockan 13.30. Räddningsfordon finns uppställda och vill du se hur livräddarna bor när de jobbar i sommar så är det bara att titta in hos dem.

Vi stöttar våra lokala värdar

Linda Hellring på Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad har fungerat som den lokala värdens sparringpartner.

– Tylösand är en perfekt arena för arrangörens behov, och utanför Hotel Tylösands dörrar blir stranden en naturlig scen för den räddningsinsats som ingår i programmet. Vi i Halmstad är stolta över att få vara värdstad för en så viktig kongress!

Halmstad har lokalt förankrade aktörer som är både viktiga och tongivande. Vi har exempelvis Livräddarna i Tylösand, Försvarsmakten, Halmstad City Airport, Högskolan i Halmstad och Region Halland. De bidrar till kunskapsutbyten och till att stärka platsvarumärket vilket är oerhört värdefullt i arbetet med att värva möten till staden.

Livräddartornet i Tylösand och Livräddarbilen, foto Andreas Claesson.

Kontakt

Livräddarna i Tylösand

Louise Brädde, verksamhetskoordinator
Mobil: 079–063 09 09. E-post: louise@tylosand.net

Destination Halmstad, Halmstad Convention Bureau

Linda Hellring, projektledare
Mobil: 0706-65 25 71. E‑post: linda.hellring@halmstad.se