Vinter i Halmstad

När vintern kommer till Halmstad är vi redo. Här finns flera härliga utomhusaktiviteter att prova på. Föredrar du att aktivera dig inne i värmen? Var inte orolig, här finns något både för den som uppskattar den friska luften och inomhusaktiviteter.

Pimpelfiske

Foto: Patrik Leonardsson

Utomhus­aktiviteter i vintertid

När vintern kommer till Halmstad är vi redo. Här finns flera härliga utomhusaktiviteter att prova på, med eller utan snötäcke på marken. För visst är det något visst med att vara ute på vintern, luften är frisk och krispig och solens strålar värmer extra gott. Vintern väcker dessutom leklusten och barnasinnet i gammal som ung. Så ta med dig familjen ut och låt fantasin sätta gränserna.

Längdskidor

Ute på Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. drar Simlångsdalens IF:s ideella krafter skidspår när snön fallit över det vackra landskapet. Är snötillgången riklig så är det sannolikt att alla tre sträckorna är spårade – 2,5 km, 5 km och 10 km. När funktionärer är på plats så finns det möjlighet att värma sig i den lilla röda stugan. På klubbens Facebooksida kan du ofta se spårstatus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utförsåkning på skidor

Vill du i stället åka utför? I Oskarström ligger den omtyckta familjebacken Vrenningebacken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Liften är så placerad att barn och nybörjare kan gå av var som helst och sedan lugnt glida ner efter sin kapacitet. Längst upp på toppen finns också en grillplats och alldeles intill ligger isbanan Strömvallen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn åker pulka

Foto: Patrik Leonardsson

Härliga pulkabakar

Så fort den första snön fallit åker overallerna på och backarna fylls med exalterade barn och vuxna. Här kommer några tips på pulkabackar och glöm inte att packa en karaff med varm choklad att avnjuta mellan åken!

  1. Jutarumsbacken i Söndrum eller “Ica-backen” som den kallas i folkmun. En klassiker för alla som är sugna på att åka pulka.
  2. Rotorps Naturpark är en stor park på 14 hektar. Parken ligger mellan Västra kyrkogården och Flygstaden golfbana. Här finns ett litet våtmarksystem, några stigar, planteringar och öppna gräsytor. Och så klart kullen som används vid pulkaåkning.
  3. Moddan vid Linehed var tidigare en soptipp, men är nu ett härligt strövområde. Moddan är en del av området Gustavsfält i centrala Halmstad och angränsar till E6:an. Landskapet skiftar mellan halvöppet och kuperat. Kullen som finns här är perfekt för pulkaåkning.

Pimpelfiske

Är det en riktigt kall dag kan Torvsjön vara täckt av is vilket öppnar upp möjligheten för pimpelfiske. Se bara till att isläget är lämpligt innan du ger dig ut på isen. Får du napp, finns det grillplatser alldeles
i närheten – perfekt om du vill tillaga din lunch direkt. Torvsjön ligger naturskönt beläget i Skedala skog, ett populärt friluftsområde med vandringsstigar av olika svårighetsgrad. Pimpelfiske är även möjligt på Vinnalt Event Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Simlångsdalen. Fler fisketips hittar du på vår fiskesida.

Skridskoåkare på Stenbrottet i Grötvik

Skridskoåkare på Stenbrottet i Grötvik. Foto: Johan Davidsson

Glid fram på skridskor

Snöra på dig skridskorna och ge dig ut på en av de roligaste utomhusaktiviteterna som vintern har att erbjuda. Att åka skidskor är det perfekta sättet att skapa en härlig vinterkänsla, oavsett om du åker inne eller ute. Och oroa dig inte om du har små erfarenheter, alla kan åka med lite träning!

Intill Vrenningebacken i Oskarström ligger Isbanan Strömvallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en konstfrusen isbana som vanligtvis håller öppet från december till februari. Under allmänhetens åkning är det fri entre. Se Strömvallens öppettider på halmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Är vädret inte på din sida, då finns möjligheten att i stället åka inomhus på Halmstad Arena. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns en stor isbana samt en mindre is med stora mål som möjliggör spel med puck och klubba. Även här är det är gratis att åka skidsko om du kommer under ”allmänhetens åkning”. Vanligen kan du åka skridsko på Halmstad Arena från början av september till slutet av mars. Se när Halmstad Arena har öppet för allmänhetens åkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kalla vintrar är det inte ovanligt att mindre sjöar fryser. Några tips att hålla koll på är Fågelsjön, Rotorps Naturpark, Kroksjön och Toftasjön. Ibland händer det till och med att isen vid Halmstad Wakepark i Grötvik fryser så pass att det går att åka skridskor i stenbrottet, det är en upplevelse!

Låna utrustning

Behöver du låna skidskor, kontakta Fritidsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kostnadsfritt lånar ut sportprylar.

Skidåkare på Halmstad Golfarena

Skidåkare på Halmstad Golfarena. Foto: Martin Siljegård

Duka upp för vinterpicknick

Oavsett om det är minus- eller plusgrader, snö eller barmark, mulet eller strålande sol är det alltid en bra idé att packa korgen, åka ut i naturen och duka upp en mysig vinterpicknick tillsammans. Ett tips är att tända en eld för att tillaga mat, värma choklad och grilla marshmallow, det skapar såväl en mysfaktor som det värmer gott de lite kyligare vinterdagarna.

I Halmstad finns det flera trevliga picknickplatser, både med och utan grillplatser. Ta dig upp på Skallen, Virsehatt eller Spritkullen för magisk utsikt. Eller ta sikte på Prins Bertils stig, Simlångsdalen eller Biskopstorp för härliga naturupplevelser med fina, iordningställda grillplatser.

Svinga golfklubban

Visste du att du kan golfa i Halmstad året om? Till och med utomhus. Flera av golfklubbarna håller nämligen öppet för spel på någon slinga även under vintermånaderna. Såklart mot vintergreener, från provisoriska tees och under de rätta väderförhållandena. Du håller dig bäst uppdaterad via respektive golfklubbs webbplats.

Skulle det bli en väldigt kall och snöig vinter finns det i stället möjlighet att spela på Halmstad Golfarena, vars inomhushall är öppen året om. Och ett litet extra tips, när det är riktigt kallt kan dammarna på banorna frysa, vilket möjliggör för skridskoåkning. Liksom pulka när banornas backar är täckta av snö. Vid snö är det dessutom flera av klubbarna som erbjuder skidspår, både pistade och opistade.

Metropolitan Opera - Askungen

Metropolitan Opera - Askungen

Highlights – vinterns evenemang

Äntligen är evenemangen tillbaka. Vi har samlat ett urval av vinterns highligths på en separat sidan. Välj mellan konserter och konst, stand-up och sport, jul och natur med mera. Hela evenemangsutbudet hittar du i vår evenemangskalender.

Sushi från Takenaka i Halmstad

Sushi från Takenaka. Foto: Takenaka

Restaurangtips och lokala drycker

Mat och dryck är inte bara mat och dryck. Det är smaker, dofter och färger. Låt dig förföras av livets goda här i Halmstad. Prova en lokaltillverkad dryck och besök någon av våra asiatiska pärlor.

Drycker – lite Halmstad i glaset

Välj lokalproducerat i glaset och skapa en helt ny måltidsupplevelse. I Halmstad produceras ekologiskt hantverkskaffe x2, te, fruktdrycker, must, saft, glögg, öl och numera även vin. Följ med och upptäck en smak av Halmstad, i glaset! På vår sida Drycker – lite Halmstad i glaset har vi samlat lokalproducerade drycker med smak av Halmstad. 

Asiatiska restaurangpärlor

Är du sugen på att äta något riktigt gott från det asiatiska köket? På vår sida Asiatiska restaurangpärlor har vi samlat några extra goda tips på Asiatiska smaker i Halmstad.

Man står i morgonrock vid havet

Foto: Mostphotos, MP Marjan

Kalla och varma bad

Vi hallänningar gillar att bada. Och de kallare årstiderna stoppar oss inte. Här badar vi i havet – året om, njuter i värmande spabad och gör av med energi bland vattenrutschkanor och vattenpist. Vad föredrar du?

Prison Island på Halmstad Aktivitetscenter

Prison Island på Halmstad Aktivitetscenter. Foto: Halmstad Aktivitetscenter

Aktiviteter inomhus

Utomhusaktiviteter i all ära, men när vintern bjuder på regn, slask och starka vindar kan det vara skönt att hitta på saker inne. På vår sida Aktiviteter inomhus har vi samlat ett gäng tips på perfekta syssel­sättningar i vintertid – oavsett om du gillar fartfylld action, konst och kultur eller en lugn shoppingrunda.

Äldre par ute och går i frostklädd natur

Foto: Hans Slegers, Mostphotos

Vintriga promenader

Packa picknickkorgen och bege dig mot på en krispig vintervandring. Efter en lagom lång promenad kan det vara läge att fylla på med lite energi. Slå dig ner vid en grillplats. Grilla korv eller kanske till och med marshmallows över den öppna elden – och glöm inte den obligatoriska varma chokladen.

Vandringsleder utmärkta för en vinterdag

Vänner skålar med glas i handen

Foto: Aleksandr Davydov, Mostphotos

Jul, nyår och sportlov

Halmstad ses mest som en sommarstad, men här finns något för dig att hitta på året runt. Så även kring jul och nyår.

Jul i Halmstad

Från november till januari skapar vi riktig julstämning i Halmstad. Upplev julmarknader, pyssel och shopping i en stämningsfull miljö. Under namnet Jul i Halmstad har vi samlat hela det juliga utbudet. Välkommen till Jul i Halmstad 2021!

Fira nyår i Halmstad

Välkommen även att fira in det nyår året hos oss på västkusten i Halmstad. Vi ser fram mot året 2022 tillsammans med dig. Titta in på vår nyårssida för tips på nyårspaket, var du ser fyrverkerier bäst och var det är öppet.

Sportlov

När vintern går mot sitt slut är det dags för sportlov. Tips för sportlovstips för lovlediga barn och familjer har vi samlat på vår sida Njut av Sportlovet i Halmstad.

Inne på Asian Bank Office restaurang i Halmstad

Weekend i Halmstad

Njut av en weekend i Halmstad. På vår weekendsida har vi satt samman förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad!

Stranden i Tylösand med snö

Utsikt mot Tylön i Tylösand. Foto: Pamela.se

Vinter i Tylösand

Tylösand är väl värt ett besök även i vintertid. När vintern kommer lägger sig ett lugn över stranden och området. Passa på att gå en härlig promenad med utsikt över Kattegatt. Prins Bertils stig går förbi Tylösand och bjuder på flera vackra vyer. Efter en uppfriskande promenad, unna dig en härlig spaupplevelse på Hotel Tylösands The Spa. Passa också på att få en konstupplevelse utöver det vanliga på Tres Hombres Art. Länk till annan webbplats. Är du trött efter en heldag? Lugn, du kan stanna över en natt eller flera på Hotel Tylösand.

Börjar det kurra i magen? Kika in på någon av restaurangerna nedan!

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad