Vinter i Halmstad

När vintern kommer till Halmstad är vi redo. Här finns flera härliga utomhusaktiviteter att prova på. Föredrar du att aktivera dig inne i värmen? Var inte orolig, här finns något både för den som uppskattar den friska luften och inomhusaktiviteter.

Pimpelfiske

Foto: Patrik Leonardsson

Utomhusaktiviteter när snön faller

Älskar du när det knastrar under fötterna? När snön just fallit och solen tittar fram. Runt om i och strax utanför Halmstad väntar flera vinteraktiviteter på dig när snön faller.

Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter

Halmstad Golfarena är Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. Ett helhetspaket och en avspegling av alla de grenar som Vasaloppet erbjuder.

Längdskidor

Skidarenanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger på Halmstad Golfarena. Hit tar du dig på cirka 10 minuter med bil från centrala Halmstad. Vintertid finns här ett skidspår som passar såväl Vasalöparen som nybörjaren. Längden på spåret styrs av väder och framförallt kyla, men ambitionen är att få till ett spår som är 1,5 till 2 kilometer långt. Spåren är lättåkta utan några större backar. Generellt sett prepareras spåren inför varje dag, men detta är en bedömningsfråga där vädret har stor påverkan. Ambitionen är självklart att alltid leverera ett bra spår!

Ute på Långhultamyrenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster drar Simlångsdalens IF:s ideella krafter skidspår när snön fallit över det vackra landskapet. Är snötillgången riklig så är det sannolikt att alla tre sträckorna är spårade – 2,5 km, 5 km och 10 km. När funktionärer är på plats så finns det möjlighet att värma sig i den lilla röda stugan. På klubbens webbplats kan du se spårstatus just nu.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utförsåkning på skidor

Vill du i stället åka utför? I Oskarström ligger den omtyckta familjebacken Vrenningebacken. Liften är så placerad att barn och nybörjare kan gå av var som helst och sedan lugnt glida ner efter sin kapacitet. Längst upp på toppen finns också en grillplats och alldeles intill ligger isbanan Strömvallen. Håll dig uppdaterad om öppettider och aktuell spårstatus på respektive plats hemsida.

Uppe på Hallandsåsen, strax utanför Halmstad, finns skidanläggningen Vallåsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med 12 backar av olika svårighetsgrad att välja mellan. Den största fallhöjden är 145 meter och den längsta nedfarten 1 260 meter. Du väljer mellan röda, gröna, blåa eller gula nedfarter. En av de gröna backarna heter Halmstad. På Vallåsen finns även längdskidspår. 

Barn åker pulka

Foto: Patrik Leonardsson

Härliga pulkabakar

Så fort den första snön fallit åker overallerna på och backarna fylls med exalterade barn och vuxna. Här kommer några tips på pulkabackar och glöm inte att packa en karaff med varm choklad att avnjuta mellan åken!

  1. Jutarumsbacken i Söndrum eller “Ica-backen” som den kallas i folkmun. En klassiker för alla som är sugna på att åka pulka.
  2. Rotorps Naturpark är en stor park på 14 hektar. Parken ligger mellan Västra kyrkogården och Flygstaden golfbana. Här finns ett litet våtmarksystem, några stigar, planteringar och öppna gräsytor. Och så klart kullen som används vid pulkaåkning.
  3. Moddan vid Linehed var tidigare en soptipp, men är nu ett härligt strövområde. Moddan är en del av området Gustavsfält i centrala Halmstad och angränsar till E6:an. Landskapet skiftar mellan halvöppet och kuperat. Kullen som finns här är perfekt för pulkaåkning.

Pimpelfiske

Är det en riktigt kall dag kan Torvsjön vara täckt av is vilket öppnar upp möjligheten för pimpelfiske. Se bara till att isläget är lämpligt innan du ger dig ut på isen. Pimpelfiske är även möjligt på Vinnalt Eventlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Simlångsdalen. Fler fisketips hittar du på vår fiskesida.

Låna utrustning

Behöver du låna skidskor, kontakta Fritidsbankenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som kostnadsfritt lånar ut sportprylar.

Skridskor

Foto: Mostphotos, Lars Kastilan

Ute på hal is – skridskoåkning

Snöra på dig skridskorna och ge dig ut på en av de roligaste utomhusaktiviteterna som vintern har att erbjuda. Att åka skidskor är det perfekta sättet att skapa en härlig vinterkänsla, oavsett om du åker inne eller ute. Och oroa dig inte om du har små erfarenheter, alla kan åka med lite träning!

Isbanan Strömvallen – utomhus

Intill Vrenningebacken i Oskarström ligger Isbanan Strömvallenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en konstfrusen isbana som vanligtvis håller öppet från december till februari. Under allmänhetens åkning är det fri entre. Se Strömvallens öppettider på halmstad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Halmstad Arena Is

Är vädret inte på din sida, då finns möjligheten att i stället åka inomhus på Halmstad Arena.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här finns en stor isbana samt en mindre is med stora mål som möjliggör spel med puck och klubba. Även här är det är gratis att åka skidsko om du kommer under ”allmänhetens åkning”. Vanligen kan du kan åka skridsko på Halmstad Arena från början av september till slutet av mars. Se när Halmstad Arena har öppet för allmänhetens åkninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Låna utrustning

Behöver du låna skidskor, kontakta Fritidsbankenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som kostnadsfritt lånar ut sportprylar.

Man står i morgonrock vid havet

Foto: Mostphotos, MP Marjan

Kalla bad

Vi hallänningar gillar att bada. Och vi gör det även på vintern. Är du nyfiken på att ta ett vinterbad i Halmstad? Då har du kommit helt rätt. I Halmstad finns en lång tradition av välgörande hälsobad. Redan på 1900-talet hittade de första badgästerna hit för att njuta av våra långa sandstränder under både vinter och sommar.

Stranden i Tylösand med snö

Utsikt mot Tylön i Tylösand. Foto: Pamela.se

Vinter i Tylösand

Tylösand är väl värt ett besök även i vintertid. När vintern kommer lägger sig ett lugn över stranden och området. Passa på att gå en härlig promenad med utsikt över Kattegatt. Prins Bertils stig går förbi Tylösand och bjuder på flera vackra vyer. Efter en uppfriskande promenad, unna dig en härlig spaupplevelse på Hotel Tylösands The Spa. Passa också på att få en konstupplevelse utöver det vanliga på Tres Hombres Art.länk till annan webbplats Är du trött efter en heldag? Lugn, du kan stanna över en natt eller flera på Hotel Tylösand.

Börjar det kurra i magen? Kika in på någon av restaurangerna nedan!

En gammal militärcykel framför svartvita fotografier på Garnisons och luftvärnsmuseet i Halmstad

Garnisons och luftvärnsmuseet

Museum

I Halmstad finns flera spännande museer där du kan lära dig mer om allt från konst och militärhistoria till dåtidens lanthandel och idrott.

Är du konstintresserad bör du ta en tur till Mjellby Konstmuseum, som ligger vackert ute bland åkrarna strax norr om Halmstad. Museet har ett särskilt uppdrag att jobba med surrealistisk konst och har en imponerande samling konstverk av Halmstadgruppen. I centrala Halmstad kan du besöka Hallands Konstmuseum, som har vacker utsikt över Nissan. Museet har en omfattande konstsamling av halländskt måleri, Söndrumskolonin, Halmstadgruppen, Thea Ekström, GAN, Olle Bærtling, Roj Friberg, Lotta Antonsson och mycket mer. Även tillfälliga utställningar arrangeras.

Är du intresserad av livet förr ska du besöka Garnisons- och luftvärnsmuseet som berättar både om soldatens och allmänhetens liv förr. Friluftsmuseet Hallandsgården är ett utomhusmuseum på Galgberget där du kan ta del av en svunnen tid. Byggnaderna är oftast inte öppna under vintern, men området är väl värt ett besök även vintertid. För den idrottsintresserade finns Halmstads idrottsmuseum med ett stort utbud av lokal idrottshistoria.

Äldre par ute och går i frostklädd natur

Foto: Hans Slegers, Mostphotos

Krispiga promenader

Packa picknickkorgen och bege dig mot Skedala skog, ett populärt strövområde strax utanför Halmstad. Här finns mänger av stigar av varierande karaktär och svårighetsgrad – perfekt utflykt en krispig vinterdag. Ett tips är att parkera vid Torvsjön och härifrån välja vilken av stigarna det blir.

Efter en lagom lång promenad kan det vara läge att fylla på med lite energi. Slå dig ner vid någon av grillplatserna med magisk utsikt över Torvsjön. Grilla korv eller kanske till och med marshmallows över den öppna elden – och glöm inte den obligatoriska varma chokladen.

Känner du mer för en härlig promenad längs havet. Då ska du vandra längs Prins Bertils stig, en av Hallands vackraste vandringar. Du kan enkelt själv bestämma hur lång del av stigen du vill gå. På flera platser finns busstopp nära för att ta dig tillbaka till startpunkten.

Vänner skålar med glas i handen

Foto: Aleksandr Davydov, Mostphotos

Jul, nyår och sportlov

Halmstad ses mest som en sommarstad, men här finns något för dig att hitta på året runt. Så även kring jul och nyår.

Jul i Halmstad

Från november till januari skapar vi riktig julstämning i Halmstad. Upplev julmarknader, pyssel och shopping i en stämningsfull miljö. Under namnet Jul i Halmstad har vi samlat hela det juliga utbudet. Välkommen till Jul i Halmstad 2020!

Fira nyår i Halmstad

Välkommen även att fira in det nyår året hos oss på västkusten i Halmstad. Vi ser fram mot året 2021 tillsammans med dig. Titta in på vår nyårssida för tips på nyårspaket, var du ser fyrverkerier bäst och var det är öppet.

Sportlov

När vintern går mot sitt slut är det dags för sportlov. Tips för sportlovstips för lovlediga barn och familjer har vi samlat på vår sida Njut av Sportlovet i Halmstad.

Vänner sitter vid ett bord och äter

Foto: 2 Våningen

Weekend i Halmstad

Njut av en weekend i Halmstad. På vår weekendsida har satt samman förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad!

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad