- Startsida
- Uppleva
- Inspiration och guider
- Vinter i Halmstad
Vinter i Halmstad
När vintern kommer till Halmstad är vi redo. Här finns flera härliga utomhusaktiviteter att prova på. Föredrar du att aktivera dig inne i värmen? Var inte orolig, här finns något både för den som uppskattar den friska luften och inomhusaktiviteter.

Foto: Patrik Leonardsson
Utomhusaktiviteter när snön faller
Älskar du när det knastrar under fötterna? När snön just fallit och solen tittar fram. Runt om i och strax utanför Halmstad väntar flera vinteraktiviteter på dig när snön faller.
Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter
Halmstad Golfarena är Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. Ett helhetspaket och en avspegling av alla de grenar som Vasaloppet erbjuder.
Längdskidor
Skidarenan ligger på Halmstad Golfarena. Hit tar du dig på cirka 10 minuter med bil från centrala Halmstad. Vintertid finns här ett skidspår som passar såväl Vasalöparen som nybörjaren. Längden på spåret styrs av väder och framförallt kyla, men ambitionen är att få till ett spår som är 1,5 till 2 kilometer långt. Spåren är lättåkta utan några större backar. Generellt sett prepareras spåren inför varje dag, men detta är en bedömningsfråga där vädret har stor påverkan. Ambitionen är självklart att alltid leverera ett bra spår!
Ute på Långhultamyren drar Simlångsdalens IF:s ideella krafter skidspår när snön fallit över det vackra landskapet. Är snötillgången riklig så är det sannolikt att alla tre sträckorna är spårade – 2,5 km, 5 km och 10 km. När funktionärer är på plats så finns det möjlighet att värma sig i den lilla röda stugan. På klubbens webbplats kan du se spårstatus just nu.
Utförsåkning på skidor
Vill du i stället åka utför? I Oskarström ligger den omtyckta familjebacken Vrenningebacken. Liften är så placerad att barn och nybörjare kan gå av var som helst och sedan lugnt glida ner efter sin kapacitet. Längst upp på toppen finns också en grillplats och alldeles intill ligger isbanan Strömvallen. Håll dig uppdaterad om öppettider och aktuell spårstatus på respektive plats hemsida.
Uppe på Hallandsåsen, strax utanför Halmstad, finns skidanläggningen Vallåsen med 12 backar av olika svårighetsgrad att välja mellan. Den största fallhöjden är 145 meter och den längsta nedfarten 1 260 meter. Du väljer mellan röda, gröna, blåa eller gula nedfarter. En av de gröna backarna heter Halmstad. På Vallåsen finns även längdskidspår.

Foto: Patrik Leonardsson
Härliga pulkabakar
Så fort den första snön fallit åker overallerna på och backarna fylls med exalterade barn och vuxna. Här kommer några tips på pulkabackar och glöm inte att packa en karaff med varm choklad att avnjuta mellan åken!
- Jutarumsbacken i Söndrum eller “Ica-backen” som den kallas i folkmun. En klassiker för alla som är sugna på att åka pulka.
- Rotorps Naturpark är en stor park på 14 hektar. Parken ligger mellan Västra kyrkogården och Flygstaden golfbana. Här finns ett litet våtmarksystem, några stigar, planteringar och öppna gräsytor. Och så klart kullen som används vid pulkaåkning.
- Moddan vid Linehed var tidigare en soptipp, men är nu ett härligt strövområde. Moddan är en del av området Gustavsfält i centrala Halmstad och angränsar till E6:an. Landskapet skiftar mellan halvöppet och kuperat. Kullen som finns här är perfekt för pulkaåkning.
Pimpelfiske
Är det en riktigt kall dag kan Torvsjön vara täckt av is vilket öppnar upp möjligheten för pimpelfiske. Se bara till att isläget är lämpligt innan du ger dig ut på isen. Pimpelfiske är även möjligt på Vinnalt Event i Simlångsdalen. Fler fisketips hittar du på vår fiskesida.
Låna utrustning
Behöver du låna skidskor, kontakta Fritidsbanken som kostnadsfritt lånar ut sportprylar.

Foto: Mostphotos, Lars Kastilan
Ute på hal is – skridskoåkning
Snöra på dig skridskorna och ge dig ut på en av de roligaste utomhusaktiviteterna som vintern har att erbjuda. Att åka skidskor är det perfekta sättet att skapa en härlig vinterkänsla, oavsett om du åker inne eller ute. Och oroa dig inte om du har små erfarenheter, alla kan åka med lite träning!
Isbanan Strömvallen – utomhus
Intill Vrenningebacken i Oskarström ligger Isbanan Strömvallen, en konstfrusen isbana som vanligtvis håller öppet från december till februari. Under allmänhetens åkning är det fri entre. Se Strömvallens öppettider på halmstad.se
.
Halmstad Arena Is
Är vädret inte på din sida, då finns möjligheten att i stället åka inomhus på Halmstad Arena. Här finns en stor isbana samt en mindre is med stora mål som möjliggör spel med puck och klubba. Även här är det är gratis att åka skidsko om du kommer under ”allmänhetens åkning”. Vanligen kan du kan åka skridsko på Halmstad Arena från början av september till slutet av mars. Se när Halmstad Arena har öppet för allmänhetens åkning
.
Låna utrustning
Behöver du låna skidskor, kontakta Fritidsbanken som kostnadsfritt lånar ut sportprylar.

Foto: Mostphotos, MP Marjan
Kalla bad
Vi hallänningar gillar att bada. Och vi gör det även på vintern. Är du nyfiken på att ta ett vinterbad i Halmstad? Då har du kommit helt rätt. I Halmstad finns en lång tradition av välgörande hälsobad. Redan på 1900-talet hittade de första badgästerna hit för att njuta av våra långa sandstränder under både vinter och sommar.

Utsikt mot Tylön i Tylösand. Foto: Pamela.se
Vinter i Tylösand
Tylösand är väl värt ett besök även i vintertid. När vintern kommer lägger sig ett lugn över stranden och området. Passa på att gå en härlig promenad med utsikt över Kattegatt. Prins Bertils stig går förbi Tylösand och bjuder på flera vackra vyer. Efter en uppfriskande promenad, unna dig en härlig spaupplevelse på Hotel Tylösands The Spa. Passa också på att få en konstupplevelse utöver det vanliga på Tres Hombres Art. Är du trött efter en heldag? Lugn, du kan stanna över en natt eller flera på Hotel Tylösand.
Börjar det kurra i magen? Kika in på någon av restaurangerna nedan!

Garnisons och luftvärnsmuseet
Museum
I Halmstad finns flera spännande museer där du kan lära dig mer om allt från konst och militärhistoria till dåtidens lanthandel och idrott.
Är du konstintresserad bör du ta en tur till Mjellby Konstmuseum, som ligger vackert ute bland åkrarna strax norr om Halmstad. Museet har ett särskilt uppdrag att jobba med surrealistisk konst och har en imponerande samling konstverk av Halmstadgruppen. I centrala Halmstad kan du besöka Hallands Konstmuseum, som har vacker utsikt över Nissan. Museet har en omfattande konstsamling av halländskt måleri, Söndrumskolonin, Halmstadgruppen, Thea Ekström, GAN, Olle Bærtling, Roj Friberg, Lotta Antonsson och mycket mer. Även tillfälliga utställningar arrangeras.
Är du intresserad av livet förr ska du besöka Garnisons- och luftvärnsmuseet som berättar både om soldatens och allmänhetens liv förr. Friluftsmuseet Hallandsgården är ett utomhusmuseum på Galgberget där du kan ta del av en svunnen tid. Byggnaderna är oftast inte öppna under vintern, men området är väl värt ett besök även vintertid. För den idrottsintresserade finns Halmstads idrottsmuseum med ett stort utbud av lokal idrottshistoria.

Foto: Hans Slegers, Mostphotos
Krispiga promenader
Packa picknickkorgen och bege dig mot Skedala skog, ett populärt strövområde strax utanför Halmstad. Här finns mänger av stigar av varierande karaktär och svårighetsgrad – perfekt utflykt en krispig vinterdag. Ett tips är att parkera vid Torvsjön och härifrån välja vilken av stigarna det blir.
Efter en lagom lång promenad kan det vara läge att fylla på med lite energi. Slå dig ner vid någon av grillplatserna med magisk utsikt över Torvsjön. Grilla korv eller kanske till och med marshmallows över den öppna elden – och glöm inte den obligatoriska varma chokladen.
Känner du mer för en härlig promenad längs havet. Då ska du vandra längs Prins Bertils stig, en av Hallands vackraste vandringar. Du kan enkelt själv bestämma hur lång del av stigen du vill gå. På flera platser finns busstopp nära för att ta dig tillbaka till startpunkten.

Foto: Aleksandr Davydov, Mostphotos
Jul, nyår och sportlov
Halmstad ses mest som en sommarstad, men här finns något för dig att hitta på året runt. Så även kring jul och nyår.
Jul i Halmstad
Från november till januari skapar vi riktig julstämning i Halmstad. Upplev julmarknader, pyssel och shopping i en stämningsfull miljö. Under namnet Jul i Halmstad har vi samlat hela det juliga utbudet. Välkommen till Jul i Halmstad 2020!
Fira nyår i Halmstad
Välkommen även att fira in det nyår året hos oss på västkusten i Halmstad. Vi ser fram mot året 2021 tillsammans med dig. Titta in på vår nyårssida för tips på nyårspaket, var du ser fyrverkerier bäst och var det är öppet.
Sportlov
När vintern går mot sitt slut är det dags för sportlov. Tips för sportlovstips för lovlediga barn och familjer har vi samlat på vår sida Njut av Sportlovet i Halmstad.

Foto: 2 Våningen
Weekend i Halmstad
Njut av en weekend i Halmstad. På vår weekendsida har satt samman förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad!
Mer inspiration och guider
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
Teater. Konserter. Konstutställningar. Idrott.… -
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men…