Deutsch
Dansk
English

Norrskensguide

När du hör ordet norrsken tänker du säkert på på norra delen av Sverige, men visste du att det ofta går att se även i södra Sverige. Halmstadbon, författaren och naturfotografen Patrik Leonardsson har tagit fram en norrskens- och mörkerfotograferingsguide.

Fotograf Patrik Leonardsson och en hund

Patrik Leonardsson

Norrsken är ett otroligt häftigt himlafenomen som på senare tid blivit väldigt populärt att skåda och framför allt fotografera. Norrskenets syns tydligast när du fotograferar då allt för mycket artificiellt ljus omkring oss som både mattar våra färgstavar i ögonen samt påverkar vår förmåga till nattseende. Men sensorer i kameror och den analoga filmen förr registrerar norrskenet utan dessa begränsningar.

Glöm inte vår närmaste himlakropp, månen, som också är häftig att fotografera. Här krävs dock lite ordentligare teleobjektiv eller liknande utrustning för att komma mångubben nära.

Månen i närbild

Månen. Foto: Patrik Leonardsson

Bra platser för skådning

Du hittar bra och tillräckligt mörka platser genom lightpollutionmap.info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Några platser och naturreservat som kan vara värda att ta sig till är:

  • Svarta Klippan
  • Biskopstorp
  • Gårdshult
  • Skipås
  • Almeberget
  • Virsehatt
  • Spenshult
  • Nordpolen, Gullbrandstorp

När är bästa tiden?

Solen är inne i en fas nu där vi kan förvänta oss mer norrsken, som då ger chanser att det drar sig längre söderut mot våra trakter med ett maximum 2025. En bra tid för att fotografera vintergatan är september och början av oktober.

Hjälpsamma appar

För att få reda på när det är chans för norrsken finns det en mängd appar till mobilen som kan förvarna. Det finns även entusiastgrupper på sociala medier som du kan följa och få tips om när det inträffar. En av de vanligaste som ger mycket bra info och vägledning är Facebookgruppen Norrsken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tålamodskrävande

Norrsken är ett gäckande fenomen och är som vackrast när det flammar. När detta inträffar under en kväll eller natt är svårt att förutsäga så utrusta dig med en stor portion tålamod samt varma kläder. Glöm inte att ladda batterierna till kameran och ha med extra. Tre till fyra timmars väntan hade jag innan det flammade över Särdals kvarn som du ser i högst upp på sidan.

Norrsken i Tylösnad i Halmstad

Norrsken över Tylösand. Foto: Patrik Leonardsson

Undvik ljusföroreningar och se mer

För att uppleva stjärnhimlen fullt ut och i all dess prakt med blotta ögat så är det mörka platser som gäller. Den moderna tiden med gatlampor, fasadbelysningar, bilstrålkastare med mera lägger fälleben på stjärnskådaren. Platser utan ljusföroreningar blir allt mer sällsynta och man får söka sig allt längre bort från städer och samhällen.

Anpassa dina ögon

Väl ute i de mörka landskapen så är det ljusdisciplin som gäller. För att uppnå optimalt mörkerseende så skall du inte utsätta ögonen för något som helst ljus på upp mot en timma. Det svåraste för den moderna människan brukar vara att undvika att titta på mobilen vilket är ett big no no, då det blå skärmljuset är förödande för vårt nattseende.

Efter hand du vänjer ögonen vid mörkret så kommer stjärnhimlen och andra himlafenomen framträda mer och mer efter hand dina ögon ökar sin känslighet för ljus. Du kommer även nu kunna se färgerna tydligare i norrsken ifall detta fenomen är aktivt.

Vintergatan sedd från Halmstad

Vintergatan. Foto: Patrik Leonardsson

Fotografera stjärnor, norrsken och himlafenomen

Den nya tidens utveckling av kameror och mobilkameror har gjort att vi kan fånga dessa stjärnlandskap och himlafenomen på bild på ett enklare sätt. Något som tidigare endast var förpassat till mer avancerade lösningar som krävde både teknisk kunskap och dyr avancerad utrustning finns idag nästan intill i var mans ficka.

Vi som gillar att fotografera får göra en kompromiss när det gäller att anpassa ögonen till mökret. Detta då vi hela tiden behöver manövrera kamerorna och bedöma bilder med hjälp av kamerans eller mobilens displayer. Vi får å andra sidan uppleva stjärnhimlen och andra fenomen genom kameran och kan dela upplevelsen med andra.

Du kan använda både systemkamera och mobilkamera för att fånga norrsken, stjärnor och andra himlafenomen.

Systemkamera

För bästa resultat rekommenderas en digital systemkamera som inte är allt för gammal. Använd ett kraftigt vidvinkelobjektiv eller vidvinkelzoom så att du får en så stor bildvinkel som möjligt. Ett stabilt stativ. Ställ in Manuellt läge på kameran. Optimalt är att fotograferar i RAW.

Ett bra startvärde gällande inställning av exponering är ISO3200, bländare 4 eller det lägsta värde som ditt objektiv har samt 20 sekunders exponeringstid.

Autofokus brukar inte alla gånger fungera på ljussvaga natthimlar så prova då att ställa fokus manuellt eller på oändlighetsmärket på
objektivets fokuseringsskala. Slutartid och brännvidden på objektivet har förhållande med jordens rotation så om stjärnorna tenderar att bli streck så sänk slutartiden.

Mobil

Har du inte en allt för gammal mobil så har de oftast ett så kallat nattläge som oftast kopplas in automatiskt när du riktar mobilen mot något mörkt som till exempel en natthimmel. Den tekniska kvalitén är inte i närheten mot en systemkamera men är ändå imponerande med tanke på det enkla förfarandet och fungerar bra till att visa på mobilskärm och sociala medier. Du behöver egentligen bara hålla mobilen så still du kan, gärna ta stöd mot något när du
fotograferar.

Mobilkameran jobbar för det mesta med längre slutartid men med digital stabilisering och en rad andra mjukvarolösningar för att få fram en så bra bild som möjligt av den ljussvaga natthimlen.

Mer vinter

Guldkorn

Mer av Halmstad