Älska hösten

Det finns så många skäl att älska hösten. Dofterna av mogen frukt. Morgondimman som skapar trolsk magi. Bladverken som överträffar varandra i färgsymfonier. Nu lockar vandring i svampskogen. Det är dags att skörda nya upplevelser. En ruggig höstdag är som gjord för spa, eller ett besök på ett museum. Få ut mer av hösten i Halmstad.

Familj ute i skogen

Foto: Per Nilsson

Vandra i naturen – Färgglada löv och höstvärme

Hösten är en fantastisk tid att vara ute i naturen – se trädens löv skifta i olika färger, spana efter svamp och bär eller njut av sensommarens sista värmande solstrålar mellan grenarna. Packa med fika och ge dig ut på en dagsvandring i några av Halmstads finaste vandringsområden som Simlångsdalen, Biskopstorp eller Skedala skog. Kanske du hellre följer markeringarna på Hallandsleden eller Prins Bertils stig och upptäcker några av Hallands mest populära leder? Vad du än väljer så lovar vi att du får en fantastisk upplevelse!

Skog i dimma i Halmstad

Pausa vardagen i vildmarken

Ge dig tid att koppla av, bara vara. Halmstad myllrar av platser för lugn och ro, alltid nära oavsett var du befinner dig. Havet finns runt hörnet, skogen och inlandet likaså. På med stövlarna och fyll korgen med bär eller svamp, vandra tillsammans på vackra naturleder eller längs en grönskande stig.

vår sida Pausa vardagen i vildmarken har vi samlat flera platser i Halmstad där du kan finna lugnet – i skogen, längs en vandringsled, vid fiskesjön... Vi tipsar även om platser för svampplockning.

Picknickplatser

Fyller du hellre korgen med en massa go-fika så finns det flera trevliga picknickplatser att ta sikte på. Gör utflykten till ett familjeäventyr och bege er till det mäktiga vattenfallet Danska fall, en upplevelse för såväl stor som liten. Eller ta er upp till toppen av Virsehatt för milsvid utsikt mot Halmstad, men glöm inte att hålla utkik efter trollen... En annan magisk plats i hösttider är citynära Galgberget vars bokskogar lyser vackert orange. Promenera, beskåda utsikten från utsiktstornet, utforska Friluftsmuseet Hallandsgården eller rasta leksugna barn på lekplatsen Sagoängen.

Mer naturupplevelser i Halmstad

Fler naturtips hitttar du bland annat på våra sidor – 57 naturreservat att upptäcka, Sköna dagsturer till fots, Picknickplatser och Vandra i Halmstad.

Händer håller päron i handen

Foto: Mythja Photograp, Mostphotos

Höstens skördetid

Sensommaren och hösten välkomnar dig till Halmstad för smakupplevelser som stannar kvar i minnet. Det är dags för höstens skördetider. Träffa odlare, matkreatörer och matälskare som brinner för att odla, plocka, tillaga och servera dig av naturens skatter från den halländska myllan. Lär känna Hallands superfood grönkålen eller provsmaka några av våra lokalproducerade ostar. Passa även på att besöka några av alla våra fantastiska gårdsbutiker.

Ge dig ut på pumpajakt

Något som verkligen förknippas med hösten är de orangelysande pumporna. Ge dig ut på en liten utflykt med uppdraget att införskaffa just det, ett gäng härliga pumpor. Perfekt att dekorera med, skapa Halloween-lyktor eller varför inte koka en höstig soppa? Några gårdsbutiker som har pumpor i sortimentet är Susegård Gårdsförsäljning, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vilshärads Gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Slättåkra Närproducerat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två personer paddlar kajak

Foto: Alexander Hall

Surf, kajak och andra vattensporter

Vatten och vind finns det gott om utmed Halmstads långa kust Länk till annan webbplats. vilket gör platsen till ett utmärkt val för dig som vill prova på någon form av surfing. Det finns flera trevliga vikar med perfekt utgångsläge för såväl vind- och kitesurfing som vågsurfing.

Njut av vågornas guppande och solens strålar medan du paddlar längs med stränder, klippor och naturreservat utmed Halmstads vackra kust Länk till annan webbplats.. Ta en tur i Nissan och upplev Halmstad ur ett helt nytt perspektiv eller bege dig ut i en av Halmstads söta sjöar Länk till annan webbplats..

The spa på Hotel Tylösand i Halmstad

The spa på Hotel Tylösand. Foto: Pamela Hanne

Avkopplande spaupplevelser, bastu- och kallbad

När det är mörkt och ruggigt ute är det extra skönt att landa på ett spa. Boka in en avkopplande massage, kryp ner i de varma källorna eller låt svetten rinna i bastun. I Halmstad finns en lång historia av hälsa och välbefinnande med flera spaanläggningar att välja mellan, både stora och små genuina relaxavdelningar. Passa på att utmana dig själv och prova på kallbad.

Spaupplevelser

Mitt i centrum, tre trappor upp från stadspulsen, hittar du mysiga Spa Halmstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kliver du rakt in i en varm och avstressande atmosfär där väl valda material blandar sig med ljuva dofter och ljudet av stillsam musik och vatten. Koppla av i det varma badet, njut av en behandling och avsluta i bastun på den lummiga takterrassen med utsikt över takåsarna.

Person tittar ut mot St Nicolai kyrka från bastu på Spa Halmstad.

Spa Halmstad. Foto: Spa Halmstad

På Hotel Tylösand finns prisbelönta och populära The Spa. Här ligger havet precis utanför dörren och panoramavyn över sanddynerna suddar ut gränserna mellan inne och ute. Upplevelserna överraskar, inspirerar och släpper loss mycket kreativ energi. Som första spa i Sverige har The Spa under 2021 introducerat biohacking, fenomenet där teknik möter välmående och beprövad fysiologi. Resultatet är välmåendeprocesser på djupet med hjälp av olika laserbehandlingar och IR-behandling. Är du mer för klassiska behandlingar kanske du i stället ska testa en halländsk specialitet, ansiktsmask med grönkål.

Kallbad i hav, sjö och pool

Vill du ge kroppen en riktig boost? I Halmstad gillar vi att bada och de kallare årstiderna stoppar oss inte. Att kallbada har en mängd hälsofördelar då det sätter igång kroppen, gör oss piggare och på bättre humör. Är du nyfiken på att prova så finns flera badvänliga bryggor, bland annat Tjuvahålan, Grötvik och stenpiren i Steninge – perfekta för ett snabbt dopp i det uppfriskande vattnet.

Söderpiren kan ses som ett mindre kallbadhus. Här finns bastu, kallbad (inte bara i havet!), relaxrum och såklart en utomhusbadtunna. Den magiska havsutsikten får du på köpet! Raka motsatsen får du på Skallinge Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., beläget norr om Simlångsdalen. Med skogen som närmsta granne kan du bada bastu och kallbada i den intilliggande sjön. Kombinera med skogsbad för att förhöja upplevelsen ytterligare!

Vänner tar en drink tillsammans

Foto: Syda Productions, Mostphotos

Weekend i Halmstad

Njut av en weekend i Halmstad. Vi har satt samman några förslag på weekendturer till dig. Önskar du något skräddarsytt förslag för just dig? Hör av dig till Halmstad Tourist Center via mejl, telefon eller chatten, nere till höger, så hjälper vi dig att hitta de aktiviteter som passar just din weekend-upplevelse i Halmstad!

Barn kastar höstlöv i luften

Foto: Syda Productions, Mostphotos

Höstlov i Halmstad

Njut av en höstlovsresa till Halmstad med familjen. Ut i de djupa skogarna, känn den salta vinden längs kusten, utmana varandra i bowling, eller varför inte utforska era kreativa ådror på ett av konstmuseerna. På vår höstlovssida har vi satt samman tips på en höstlovsweekend i Halmstad.

På höstlovssidan finns även tips på evenemang för hela familjen. Inför varje skollov samlar även Halmstads kommun ett brett utbud av aktiviteter på halmstad.se/lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tips på fler sidor för barn och familj

Spöke vid fönster

Foto: Anki Höglund, Mostphotos

Läskiga platser

När höstens mörker tränger på. Trädens kala grenar vajar i blåsten som uttryckslösa varelser. Vid denna årstid är det nästan omöjligt att inte fantisera om spökhistorier, ruskiga platser eller myter och legender. Vi har samlat en hel sida med läskiga berättelser från Halmstad, vilka som är sanna och vilka som är sägner får du avgöra själv.

Familj på picknick

Foto: Syda Productions, Mostphotos

Utsiktsplatser för härlig picknick

Kombinera fikapausen med en uppfriskande upplevelse i naturen. Oavsett om du är ute efter en romantisk picknick för två eller en utflykt för hela familjen finns här flera smultronställen att välja mellan. Ta dig upp på ett berg eller en klippa för vacker utsikt eller hitta din plats vid en mysig sjö. Och visst smakar kaffet och bullen lite bättre efter en promenad?

Hallands konstmuseum

Foto: Hallands Konstmuseum

Museum

I Halmstad finns flera spännande museum där du kan lära dig mer om allt från konst och militärhistoria till dåtidens lanthandel och idrott.

På Hallands Konstmuseum och Mjellby Konstmuseum (OBS Mjellby konstmuseum rustar för framtiden och ska genomgå en stor ombyggnad och renovering. Planerad öppning under 2024.) upptäcker du både Halmstadgruppen, flera andra Halländska målare och internationellt erkända konstnärer. Är du mer intresserad av livet förr ska du besöka Frilutfsmusseet Hallandsgården med sitt vackra kulturlandskap och gamla byggnader. Eller ta en tur till Garnisons- och luftvärnsmuseet för att ta del av Halmstads militära historia. På Berte museum och Bröderna Perssons lanthandel tas du med tillbaka dåtidens lantliv. För dig som gillar bilar och motorer rekommenderar vi Svedinos bil- och flygmuseum. Och för den idrottsintresserade är en tur till Halmstad Arena väl värt ett besök. Här kan du bland annat se den Palmaska skölden.

Väg på Glagberget som knatas av träd med höstfärger

Galgberget i höstskrud

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad