Fira midsommar i Halmstad

I Halmstad finns möjligheter för ett härligt midsommarfirande som passar alla smaker. På med blomsterkransen i håret, ta fram jordgubbstårtan och dansa några varv kring midsommarstången.

Jordgubbar och nypotatis kan du köpa av via flera av våra gårdsbutiker. Eller plocka själv på någon av platserna som erbjuder självplock. När du har dansat kring midsommarstången och ätit din sill, potatis och jordgubbar rekommenderar vi dig att bege dig ner till en av Halmstads alla stränder. Njut av grillat, solnedgången och ett kvällsdopp i havet.

Med tanke på covid-19 ser 2021 års midsommarfirande något annorlunda ut.

Traditionellt midsommarfirande

Friluftsmuseet Hallandsgården – Inställt 2021

Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget med utsikt över Halmstad, firas vanligen varje år ett traditionsenligt midsommarfirande. Folkdansens vänner i Halmstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjuder upp till dans kring midsommarstången till tonerna av Halmstad spelmanslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Alla som vill är välkomna att delta. 2021 års midsommar­firande på Hallandsgården är tyvärr inställt.

S:t Olofs kapell

På midsommardagen bjuder vanligen S:t Olofs kapell in till gudstjänst och därefter blir det traditionsenligt midsommarfirande med midsommarstång och dans med Folkdansens vänner i Halmstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2021 års firande genomförs med ett begränsat antal deltagare. Först till kvarn. Se S:t Olofs kapells midsommar­program för 2021.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tider för midsommarfirande

Aktuella tider för midsommarfirande hittar du vanligen i vår evenemangskalender där aktörerna själva lägger in dem.

Barn med blomsterkrans i håret

Foto: Tage Persson Mostphotos

Det svenska midsommarfirandets historia

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Sedan 1952 firas midsommarafton alltid en fredag för att bättre passa in i arbetsveckan. Det sägs att midsommar eller sommarsolståndet firades även under förkristlig tid i Sverige, men inga säkra källor finns.

Midsommarstång

Midsommarstången, även kallad majtång, är midsommarens främsta kännetecken. Ordet maj kommer inte från månaden maj utan från ordet maja som betyder ”smycka”. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland under medeltiden. Till en början kunde majstänger se väldigt olika ut. Från 1800-talt började de få mer lika utseende över hela Sverige, men det finns fortfarande en del variationer.

Under början av 1900-talet började man dansa runt midsommarstången, så som ”Små grodorna”. Då började man även leka lekar i samband med firandet.

Mystik under midsommarnatten

Midsommarnatten ansågs förr vara full av mystik, precis som julnatten. Övernaturliga väsen ansågs också vara extra aktiva denna natt. Växter hade magiska krafter. Därför var midsommar natten extra bra för att samla in läkande växter, men även för att spå framtiden. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får du då se vem du ska leva sitt liv med. Det finns olika ”regler” för hur blommorna ska samlas in. Bland annat sägs det att den som plocka blommorna ska göra det under tystnad och att du ska hoppa över en gärdsgårdar, en slags staket, mellan varje blomma du plockar

Dans runt midsommarstång

Foto: Jagen51 Mostphotos

Midsommarmaten

I Sverige bjuds det vid nästan alla högtider på ägg och inlagd sill, så även under midsommar. Till midsommar är även nypotatis kokt med dill ett måste och så klart jordgubbar och gräddglass. Till maten bjuds du säkert även på en nubbe eller snaps om du firar hemma hos en svenska familj. Numera serveras ofta även annan mat som komplement till äggen, sillen och potatisen. Det är även vanligt att svensken passar på att grilla under midsommarafton.

De nordiska länderna

Även Norge, Danmark och Finland firar midsommar om än i lite annan tappning. I Norge kallas helgen för Jonsok eller Sankt Hans. Även i Danmark heter högtiden Sant Hans. I Finland har den fått namnet Juhannus.

Lär dig mer om den svenska midsommaren

På Sweden.com kan du lära dig mer om den svenska midsommarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (engelska), andra högtider och den svenska kulturen. Här finns bland annat en film som tar dig igenom midsommarfirandet från morgon till kväll.

Glad midsommar!

Mer evenemang

Guldkorn

Mer av Halmstad