Grötviks Stenhuggardagar 2024

Fri entré
  • Barn och familj
  • Guidade turer och föreläsningar
  • Konst och utställning
  • Kultur och historia
  • Mat och dryck
  • Sport och hälsa
  • lördag 17 augusti 2024, 12.00–18.00
  • söndag 18 augusti 2024, 12.00–18.00
Grötvik stenbrott

Välkomna till Grötviks Stenhuggardagar 17-18 augusti, kl. 12-18 både lördag och söndag, ett arrangemang för hela familjen!

I mitten av 1800-talet påbörjades stenbrytning i Grötvik och över 500 personer arbetade med detta runt sekelskiftet. Fram till 1965 framställdes stenprodukter och fram till 1990 bröts råmaterial till gravstenar. Idag är Grötvik ett populärt besöksmål med många aktiva föreningar och olika verksamheter som alla än idag påminner oss om forna stenbrytning.

PROGRAM - lördag & söndag, programmet fylls på löpande.

Grötviksexpressen - Ett elektriskt minitåg trafikerar Grötvik gratis under båda dagarna, det startar vid busshållsplatsen Stenhuggeriet och kör ner till Bastaskär och upp till Folkets Hus med stopp längs vägen. Hopp on- hopp off

📣 Segla till Grötvik!
Lördagen och Söndagen den 17 & 18 augusti klockan 12 lägger Skonaren Tre Hjärtan ut från Slottskajen i Halmstad via Tylön till Grötvik, häng med på en unik upplevelse. Seglatsen tar cirka 1,5 h och skeppet ankrar utanför Grötvik. Skepparen tar er in med gummibåt till Grötviks hamn där Grötviks Stenhuggardagar pågår.
Mer info och anmälan hittar du här

👉 Vill du bli sjöräddare? Gå ombord på Sjöräddningssällskapets båtar i GrötvikSjöräddarna är med i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige, utan bidrag från staten. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser, lär dig mer om denna livsviktiga ideella organisation och kanske vill du bli sjöräddare?

🏄 Halmstad Wakepark - gratis prova-på -aktiviteter båda dagarna kl. 12.00–18.00! Åk wakeboard, sit-wakeboard eller rullstolswake! Gå på slackline, prova skimboard och indoboard.

🏄 Klubbmästerskap Halmstad wakeboardklubb
Halmstad wakeboardklubb arrangerar Klubbmästerskap lördagen den 17 augusti. Visste du att 8 av landslagets åkare tillhör föreningen i Grötvik?

RINGSBYTHEO - Försäljning och tillverkning av unika ringar, Halmstad Wakepark

🏂 Skateskola gratis prova-på båda dagarna! Prova på skate, brädor och hjälm finns att låna och Halmstad Skateboardklubbs coach visar hur.

🍤 Krabbfiske -Låna krabbfiskeutrustning, vem fångar störst och snabbast krabba? Vid Sjöräddningen.

Ateljé Bastaskär och Walter Bengtssons museum har öppet hela helgen och visar Walter Bengtssons skulpturer, målningar och skisser. Boka gärna unik visning av Walter Bengtssons dotter Marie på info@bastaskar.se. Kafé Bastaskär är öppet och serverar våfflor och fika

Stenhuggarhistoria - Utställning i Bastaskärs Båthus, Söndrums hembygdsförening finns på plats även i år och låter oss ta del av deras skatt av bilder och föremål från stenhuggarepoken! Kanske är just din farfar på någon av bilderna?

Föreningen Söndrums Folkets Hus, Stenhuggerivägen 55, har öppet hus lördag & söndag, 12-18.
De visar sin permanenta utställning om stenbrottet och de arbetare som jobbade där. Folkets Hus byggdes av stenhuggarna och invigdes 7 augusti 1898 och firar 126 år i år, Sveriges näst äldsta Folkets hus. Kaffe & Fika.

Halmstads hemslöjdsförening finns på plats i Folkets Hus lördag & söndag kl 12-18. Lär dig mer om kvinnornas arbete under stenhuggarepoken och om bingestickning, en halländsk stickktradition som spridits över hela vår jord. Halland har sedan 1600-talet varit starkt förknippat med bingestickning och finns numera med i Sveriges förteckning av immateriella kulturarv! Passa på att köpa handarbete, böcker och material.

Berättelser från förr i Folkets Hus
Astrid Johansson, född, uppvuxen och boende i Stenhuggeriet sedan 1939 berättar om Folkets Hus, stenhuggarna och samhällsutvecklingen i Söndrum.
Carl Erik Rydberg delar med sig av sina spännande berättelser och historier från Stenhuggarepoken. Carl Erik är uppvuxen i Stenhuggeriet och har arbetat som sjöman.
Lördag klockan 15:00 Astrid Johansson
Söndag klockan 15:00 Carl Erik Rydberg

Kaffe & fika
Fri entré.

🚴 Cykla i Söndrumskolonins spår - Historien om konstnärerna som vallfärdade till Söndrum utanför Halmstad börjar under andra världskriget. Kanske skulle de ha åkt till Frankrike i stället om det inte hade pågått ett våldsamt krig på kontinenten? Konstnärerna i Halmstadgruppen kände redan till Söndrum, med de gamla stenhuggerierna och en dramatisk och saltstänkt natur. Stellan Mörner lockade hit Sven X:et Erixson, Sveriges då kanske mest berömda konstnär, och efter honom följde många fler. Cykla runt och lyssna på audioguide här. Den var en del av Hallands Konstmuseums populära utställning Konst, kamratskap och doft av hav - Söndrum 1944-56. Broschyrer finns på Café Bastaskär.

MAT OCH DRYCK - Matplats Grötvik! Picknickområde, grillplatser och foodtrucks!
Ta med egen picknick eller handla något gott att äta och dricka.
Svarta Örnshusets foodtruck är på plats med hamburgare, vegburgare och pommestallrikar.
Mr Gelato säljer lokal hantverksglass.
The Driftwood serverar vedugnsbakade pizzor.
Halmstad Wakepark serverar grillad korv med bröd, fika med mera.
Kafé Bastaskär erbjuder fika, våfflor och glass

HITTA HIT

Promenera från stan eller Tylösand, gå längs havet på Prins Bertils Stig till Grötvik och upptäck mängder av smultronställen. Vi strävar efter ett säkert och miljömässigt hållbart evenemang, ta gärna Hallandstrafiken Linje 5 eller 15 till stenhuggeriet. https://www.hallandstrafiken.se/

OBS! Mycket begränsat med parkeringsplatser, åk gärna buss eller cykla, gratis minitåg från busshållplatsen!

Kontakt och plats

Plats: Grötvik stenbrott
Adress: Grötviksvägen 36, 302 40 Halmstad, Sweden
Arrangör: Verksamheterna i Grötvik i samverkan med Destination Halmstad AB

Datum och tid

  • lördag 17 augusti 2024, 12.00–18.00
  • söndag 18 augusti 2024, 12.00–18.00

Mer av Halmstad