Sommartider hej hej

Härliga bad, vackra solnedgångar, spektakulär natur, kulinarisk njutning, adrenalinkickande upplevelser och avkopplande stunder. Välkommen till sommarstaden Halmstad!

Dela gärna med dig av dina Halmstadminnen till vårt Instagramkonto.

Stranden Tylösand, Ringenäs och Frösakull

Stranden Tylösand, Ringenäs och Frösakull. Foto: Per Nilsson

45 kilometer badvänlig strand

Finns det något härligare än ett dopp i det blå? Att känna den lena sanden mellan tårna och höra de böljande vågorna slå mot land. Den värmande känslan från solens strålar och svalkan från de fläktande vindarna.

I Halmstad finns 45 kilometer badvänlig kust. Här finns något både för dig som gillar äventyrliga klippbad, små mysiga vikar eller stora vidsträckta sandstränder. För att du ska kunna hitta din favoritstrand har vi samlat flera badguider till dig. Här presenteras de stora sandstränderna. Passa även på att titta i vår guide med små badvikar och klippbad Länk till annan webbplats.. Ett efterlängtat dopp är alltid nära i Halmstad. Det blir en dag på stranden!

Halmstads stadsbibliotek

Halmstads stadsbibliotek, ett av de sju underverken. Foto: Patrik Leonardsson

Halmstads sju underverk

Världen har sina sju underverk. Och vi i Halmstad vill ju inte vara sämre. Så här presenterar vi en lista med sju lokala underverk som våra hjärtan klappar lite extra för.

Det är en skön blandning av arkitektur – med en kyrkoruin från 1100-talet, en stadsport och ett slott från 1600-talet, därefter kommer en majestätisk kvarn och en riktig ”tårtkyrka” från 1800-talet, sedan toppar vi med det prisade stadsbiblioteket som tar ett kliv ut i Nissan och det spektakulära livräddartornet från 2000-talet. Välkommen att besöka Halmstads sju underverk!

Cyklister längs Kattegattleden i Tylösand. Passerar livräddartornet.

Kattegattleden i Tylösand. Foto: Patrik Leonardsson

Livräddare, sommar och sol i Tylösand

Tylösand är ett känt begrepp både i Sverige och utanför landets gränser. Det finns flera anledningar till varför: Fyra kilometer fantastisk badstrand, pulserande after beach, toppklassad golfbana, unika restauranger och underbar natur. Listan tar aldrig slut.

Varje dag, från midsommar till mitten av augusti, finns Livräddarna i Tylösand på plats för att alla som badar ska känna sig trygga. Och så har det varit sedan 1960. Välkommen till Tylösand.

Barn handlar på Vilshärads gårdsbutik i Halmstad.

Vilshärads gårdsbutik. Foto: Alexander Hall

Sommar på landet

Tack vare att det i Halmstad är nära till allt – åkrar, skogar, hav och sjöar, får vi ett fantastiskt utbud av lokala råvaror. Ge dig ut på ett kulinariskt äventyr och upptäck allt från det breda utbudet av gårdsbutiker och syltkokeri till mejeri och fiskebodar. Eller stanna till vid ett lantligt café.

Visst är det något visst med färska bär? Inte minst när du plockat dem själv från lokala odlingar. I Halmstad finns flera platser för självplock av bär. På flera gårdar kan du även plocka blommor.

Är du på jakt efter en unik inredningsdetalj? Kika då in i någon av alla härliga små unika inredningsbutiker på landet. Vi har samlat ett gäng tips till dig på vår sida Unika inrednings­butiker på landet.

Passa på att övernatta i Halmstad och njut extra mycket av lugnet på landet. På Halmstad Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har paret Johan och Elin tagit godbitarna från ett boutiquehotell och det bästa ur ett ekohostel och skapat ett charmigt och unikt boende på en gård mellan Tylösand och centrum. Rummen är inredda med känsla där ljust och fräscht blandas med färg och form, gammalt och nytt. Den stora trädgården agerar vardagsrum med ytor för umgänge och en härlig grillplats att samlas kring. Den lantliga atmosfären hittar du även på Wapnö Gårdshotell, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. PaulssonPaleo, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stakaberg Konferens & Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hotel Insense, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger högt beläget på en kulle mellan åkrar och böljande rapsfält.

Kvinna och barn ligger i sanden

Foto: Pavel Lysenko, Mostphotos

Barnens och familjens Halmstad

Njut av en resa till Halmstad med familjen. Ut i de djupa skogarna, känn sanden mellan tårna vid kusten, utmana varandra i bowling, eller varför inte utforska era kreativa ådror på ett av konstmuseerna? I Halmstad är det nära till ett varierat utbud av aktiviteter för hela familjen.

För att hitta aktiviteter som passar just din familj har vi tagit fram flera guider som innehåller 20 tips: barnvagnsvänliga Halmstad, Halmstad för de allra minsta, Halmstad för de lite äldre barnen och tonåringens Halmstad.

Vargaslätten

Vargaslätten. Foto: Judit Hetzold

Njut av naturen – Vargaslätten och Simlångsdalen

Den mytomspunna skogsträdgården Vargaslätten är en arkitektritad trädgård som påbörjades redan 1917. Sigfrid Ericson tog med sig växter från sina resor runt om i världen och infogade dessa i trädgårdens olika delar. Vargaslätten består av tre delar: trädgården, Sigfrids Ericsson Museum samt växtbutiken och plantskolan Gerbianska Trädgården.

Vargaslätten ligger i östra Halmstad, mitt i Simlångsdalen med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog.

Vy över stenbrottet Grötvik i Halmstad

Stenbrottet i Grötvik

Grötvik – en kultur- och aktivitets­pärla

Cirka fem kilometer utanför Halmstad city, på vägen mot Tylösand, ligger Grötvik med en charmig småbåtshamn och gedigen stenhuggarhistoria. Nu är det mycket liv och rörelse i Grötvik. Här kan du prova på wakeboard, ta en promenad i Eketånga naturreservat, njuta av en underbar solnedgång från Spritkullen, ta del av Walter Bengtssons konst, surfa, paddla kajak med mera. Njut av Grötvik, en riktig kultur- och aktivitetspärla.

Bettans bar i Halmstad

Betans bar. Foto: Pamela Hanne

Restauranger med utsikt

Sommar betyder uteserveringar, god mat, fin utsikt och vackra solnedgångar. Vi har samlat tips på restauranger som uppfyller flera av dessa kriterier! Häng på Lillebrors på Västra stranden, se solnedgången från Restaurang Salt med Tylön som bakgrund eller varför inte njuta av en trubadur på Rotundan i centrala Halmstad med vy över Norre Katts park och Nissan. Detta är bara tre av flera smakfulla restauranger med vacker utsikt i Halmstad.

Hål 16 på Halmstad Norra Golfbana

Hål 16 på Halmstad Norra. Den mytomspunna ”Bäcken” är vacker men förrädisk. Här har Kattegatts vindar spelat ett spratt med många golfstjärnor och fört bollen ner i bäcken. Foto. Jacob Sjöman

Golfhuvudstaden Halmstad

Halmstad har ett unikt utbud för alla golfare, oavsett om du är en nyfiken nybörjare eller inbiten golfälskare. Inom 15 minuters bilresa från Halmstads stadskärna finns hela 153 golfhål på åtta olika anläggningar.

Mest berömd är Halmstad Golfklubbs anrika mästerskapsbana Halmstad Norra i Tylösand. Men även de andra anläggningarna håller hög kvalitet och bjuder på omväxlande naturupplevelser. En golfrunda i Halmstad avslutas bäst med ett besök på någon av de högklassiga golfrestaurangerna, med avkopplande utsikt och njutningsfull mat och dryck.

Är du en nyfiken nybörjare? Hos alla anläggningar finns möjligheter att låna klubbor och prova på. Oavsett om du är nybörjare eller golfälskare måste vi bara tipsa dig om Halmstad Golfarena, Sveriges bästa träningsanläggning för golf.

Pizzabussen. Foto: Pamela Hanne

Jakten på den bästa pizzan

Får man någonsin nog av en riktigt god, nygräddad pizza? Pizza är dessutom den perfekta maten att köpa med sig för att avnjuta en picknickmiddag ute i kvällsolen – kanske på en strand med sand mellan tårna eller i ett vindskydd i skogen.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad