Gårdsbutiker med smak av Halmstad

I Halmstad är det nära till allt – åkrar, skogar, hav och sjöar. Genom den fantastiska naturen får vi ett härligt utbud av fina lokala råvaror. Ge dig ut på ett kulinariskt äventyr och upptäck allt från gårdsbutiker och syltkokeri till mejeri och fiskebodar. Låt smaklökarna fröjdas.

Charkuteri

Gudagottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är gårdsbutiken mitt city. Butiken drivs och får sitt kött av den lokala gården Gudmunsgården i Slöingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här hittar du allt du behöver för en riktig grillfest. I utkanten av Halmstad ligger Wapnö gårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns en gårdssaluhall med bland annat Wapnö Miljökött® - ett exklusivt högmarmorerat nötkött från gårdens kvigor, ungkor och kor. Dessutom erbjuder de kött från djur som aldrig fått antibiotika. Lite längre utanför Halmstad, vid Getinge, ligger det mäktiga slottet och gårdsbutiken Mostorplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Förutom köttet från den egna gården finns här fläskkött, viltkött och kyckling från andra lokala gårdar. Besökare är alltid välkomna till gården.

Mejeri

Du har säkert smakat någon av Kvibilles ostar. Men för att uppleva det där lilla extra är Kvibilles Ostbodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster väl värt ett besök. Ostarna tillverkas endast ett stenkast härifrån. Färskare än så blir det inte. Utöver deras klassiska ostar finns även småskaligt producerade ostar och tillfälliga partier som aldrig når affären. Ost har aldrig smakat så gott!

Wapnö Gård är även ett lokalt mejerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Deras produkter, bland annat mjölk, ost och yoghurt, säljs i gårdssaluhallen. Flera av Wapnös produkter är Härproducerade, vilket innebär att råvara och förädling på en och samma plats.

Nyfångad fisk

Det är få saker som ger så god smak som nyfångad fisk. Fisken kan inte vara färskare än hos Görviksfiskaren. I den mysiga hamnen i Grötvik säljs egenfångad fisk från Kattegatt. Här kan du köpa makrill, rödspätta, sjötunga och laxöring men också egna sillinläggningar. Fisken röks i ett lokalt rökeri.

På tal om rökt fisk kan vi också varmt rekommendera Lynga Laxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här säljs rökt lax, gravad lax och rökt makrill, tillsammans med andra delikatesser. Fisken röks enligt egen metod med halländskt vindpinat och saltdränkt enris.

Läskande glass

I Möllegård, strax utanför Halmstad, hittar du egentillverkad italiensk glass hos Riccardos. Området är fantastiskt med vacker natur. Smakerna är underbara och många. Allt från choklad och stracciatella till pistage och whiskey cream. Med andra ord, du kommer inte att bli besviken.

I Slöinge har SIA Glasslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster sin tillverkning. Här tillverkas den populära gräddglassen som säljs i stora delar av Sverige. I butiken i Söninge finns hela sortiment i alla förpackningsstorlekar att välja på. Här säljs också andrasorterings av butiksglass till en billig peng. Den skiljer sig minimalt från förstasorteringen, men är lika god! Butiken erbjuder både sittplatser inom- och utomhus samt har en fin lekplats för barnen.

Vi älskar glass. Därför har vi samlat ännu fler glassiga tips till dig i en egen guide.

Sött och gott

Särdals Kvarnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett spännande utflyktsmål och en del av Hallands kulinariska historia. Här finns café och butik som säljer omtyckt sylt, saft och gelé samt delikatesser från flera halländska livsmedelsproducenter.

I Brännarp i Getinge finns en annan gårdsbutik med ett fantastiskt delikatessortiment. På Hafi Syltkokerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är det nu fjärde generationen som engagerar sig i hela processen från plock till lock. Deras sortiment består bland annat av marmelader, sylter, chutneys, såser, safter, mousserande drycker, must och mycket mer. Här kommer du vilja smaka allt!

Frukt och grönt

I Halmstad älskar vi grönkål i alla former. Harplinge Kållänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är den största grönkålsproducenten i Halmstad och du kan köpa den i flera butiker här och i södra Sverige. Börjes Konditorilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som också ligger i Harplinge, erbjuder flera produkter där grönkål ibland är en spännande ingrediens. Vad sägs exempelvis om grönkålsknäcke.

En annan mysig gårdsbutik hittar du i Onsjö. På Kaggagårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuds hemodlade grönsaker, jordgubbar och blommor till försäljning, eller om du vill plocka själv. Sortimentet växlar efter säsong. Här kan du även hitta egentillverkade hudvårdsprodukter. I deras stora te-sortimentet hittar du garanterat något för din personliga smak!

Mer shopping

Guldkorn

Mer av Halmstad