Deutsch
Dansk

Vargaslätten – trädgård och museum

Den mytomspunna skogsträdgården Vargaslätten är en arkitektritad trädgård som påbörjades redan 1917. Sigfrid Ericson tog med sig växter från sina resor runt om i världen och infogade dessa i trädgårdens olika delar. Vargaslätten består av tre delar: skogsträdgården, ett museum och en plantskola.

Skogsträdgården Vargaslätten i Halmstad

Skogsträdgården. Foto: Judit Hetzold

Skogsträdgården

Trädgården på Vargaslätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är baserad på halländsk skogsmiljö. Med varsamma medel gjordes storskogen om till kulturmark. Dammar grävdes och bäckar leddes i nya fåror, murar skilde vildäng från odling och bruten sten lades samman till blomsterpartier. Sigfrid ska ha sag: ”Naturens under kännetecknas av självklarhet, likaså de arbeten som framgår ur människohand om de är vällyckade.”

För att besöka trädgården måste du förboka biljett till en visning. Under utvalda perioder är det möjligt att boka styckebiljetter. Håll ögonen öppna efter de organiserade turerna i evenemangskalendern eller på Vargaslättens webbplats. Är ni en större grupp kontakta vargaslätten direkt för bokning.

Museum om Sigfrid Ericsson

Sigfrid Ericson Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du lära dig mer om Sigfrid, trädgårdens arkitekt, som ritade möbler, villor, trädgårdar, gravar, kyrkor, bostadshus och -kvarter längs hela Västkusten. I en omkrets av 150 kilometer från Göteborg finns det knappt en by, stad eller kyrka som han inte har rört eller ritat för. Byggnaden med Sigfrid Ericson Museum är byggd i traditionell stolpverksteknik i modern tappning. I museet kommer det så småningom även att öppna ett litet café. Du kan besöka museet även när inte skogsträdgården är öppen.

Gerbianska Trädgården – växtbutik och plantskola

Gerbianska trädgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du botanisera bland hundratals växter från växtbutiken och plantskolan. Växtförsäljningen är fristående och avskild från skogsträdgården med staket. Plantskolan drivs av den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som har arbetat 17 år i Botaniska trädgården i Göteborg. Efter 9 år på Råda säteri flyttade han 2019 sin plantskola "Gerbianska Trädgården" till Vargaslätten i Simlångsdalen. Gerbianska Trädgården har varierade öppettider och är ofta öppen även utanför museets och skogsträdgårdens öppettider.

Skogsträdgården Vargaslätten i Halmstad

Skogsträdgården. Foto: Judit Hetzold

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad