Deutsch
Dansk

Vandra i Halmstad – längre turer

Gillar du att vandra? I Halmstad kan du vandra både genom djupa skogar, över öppna landskap och längs långa sandstränder samma dag. Här bjuder vi på tips för dig som vill vandra lite längre.

Hallandsleden är den längsta vandringsleden i Halmstad och passar utmärkt för dig som vill gå längre och även övernatta utomhus. Passa på att kombinera en vandring längs Hallandsleden med några andra kortare och unika vandringsleder. Lite längre ner på sidan kan du se en karta över vandringsleder i Halmstad.

Karta

I kartan nedan ser du de flesta vandringslederna i Halmstad. Några utvalda längre leder beskrivs i text längre ner på denna sida.

Klicka på siffran i kartan för att se fler leder och komma närmare. Klicka på ikonen uppe till höger för helskärmsvy av kartan. När du är i helskärmsvy kan du även välja att visa alla lederna i en lista.
Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stig längs Hallandsleden

Hallandsleden

Hallandsleden

För dig som är sugen på en längre vandring, kanske med övernattning i skogen, finns Hallandsleden. En drygt 380 km lång vandringsled genom Hallands vackra natur och rika kulturutbud. Landskapet växlar hela tiden, ena stunden vandrar du genom djupa skogar för att senare komma ut i öppet landskap.

Simlångsdalen är en knutpunkt för Hallandsleden där du kan välja att vandra söderut mot Laholm och vidare in på Skåneleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via Brammarp. Eller fortsätta norrut mot Varberg, Göteborg och sedan även Bohusleden. En etapp går även in till Halmstad Centrum.

vår sida om Hallandsleden har vi satt samman förslag på dags- och helgturer längs leden.

Prins Bertils stig

Prins Bertils stig är kanske Halmstads vackraste vandring. En 18 km kustnära stig som slingrar sig längs havet från centrala Halmstad ut till Tylösand och vidare till lummiga Möllegård. På flera platser längs leden finns busshålplatser nära, vilket gör att du enkelt själv kan anpassa längden på din tur.

vår sida om Prins Bertils stig hittar du karta och intressant fakta om olika sevärdheter, boende och besöksmål längs leden.

Tre personer paddlar kanot i Gyltigesjön

Gyltigesjön. Foto: Patrik Leonardsson

Gyltige i Simlångsdalen

Är du sugen på riktig vildmark med liten risk för att möta andra vandrare? Då är Gyltiges vandringsleder något för dig. Gyltige ligger strax norr om Simlångsdalen och ansluter till Hallandsleden. Här finns flera trevliga stigar att vandra längs, samt möjlighet till övernattning i vindskydd. Tre av de fyra lederna är 10km eller mer.

Den längsta turen är det vita spåret på 13,2km. Från gamla Simlångsgården i Gyltige följer du de vita markeringarna på vägen mot Lidhult och viker sedan av in i skogen. Här finns det god chans att se vilda djur som älg och vildsvin, med jämna mellanrum har man till och med observerat björn och lodjur i området. När du tagit dig runt Håraltsjön och skymtar Långhultamyren mellan trädstammarna så ta gärna en titt in i Svalilts Skvaltkvarn, dit dåtidens bönder gick för att mala säd. Svalilt är dessutom en av de högst belägna byarna i Halland på den svindlande höjden 200 meter.

Vandring i Biskopstorp

Biskopstorp

Biskopstorp

Biskopstorp naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av södra Sveriges största skogsreservat med totalt elva vandringsleder i olika utföranden varvat med grillplatser och en utsiktsplattform med vidsträckt utsikt. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för både cykling och vandring. Naturreservatet är ett av Hallands mest tillgängliga naturreservat. Här finns flera tillgänglighetsanpassade leder.

Lederna är av kortare slag och går kors och tvärs genom naturreservatet. Även om lederna är kortare kan du genom att gå flera stigar få till en längre vandring. Passa på att gå längs Fästampaslingan upp till utsiktsplatsen för att få en vacker utsikt mot Steninge och centrala Halmstad. Går du längs Hallandsleden når du naturreservatet från Oskarström och Slättåkra. De flesta lederna utgår från Biskopstorps naturreservats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. parkering.

Döbla lägerplats

Döbla lägerplats. Foto: Hallandsleden

Övernatta ute i naturen

Vill du vakna till vattnets porlande och fågelsång. Med naturen som ditt vardagsrum. I Halmstad finns flera mysiga lägerplatser med fasta vindskydd. Vill du njuta av naturen, men ändå ha det lite extra bekvämt? Prova glamping!

Eld som brinner i eldstad i skogen vid en sjö

Allemansrätten

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till den svenska naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Planerar du att göra upp eld? Tänk på att undersök vad som gäler för platsen du befinner dig. Exempelvis får du inte göra upp eld i alla naturreservat. Vad som gäller för det naturreservat du planerar att besöka ser på på Länsstyrelsen i Hallands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kontrollera även att inte eldningsförbud råder. På vår sida om Allemansrätten kan du läsa än mer om vad du ska tänka på när du vistas ute i naturen.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad