Deutsch
Dansk
English

Picknickplatser och utsiktsplatser

Kombinera fikapausen med en uppfriskande upplevelse i naturen. Oavsett om du är ute efter en romantisk picknick för två eller en utflykt för hela familjen finns här flera smultronställen att välja mellan.

Ta dig upp på ett berg eller en klippa för vacker utsikt eller hitta din plats vid en mysig sjö. Och visst smakar kaffet och bullen lite bättre efter en promenad? Längst ner på sidan ser du alla våra tips på en karta. För promenadtips. Kika på vår sida om dagssturer till fots. Trevlig tur!

Utsikt över Skallen och skogen

Skallen. Foto: Patrik Leonardsson

Skallen Haverdal

Berget Skallens vassa profil är en rest av gångna tiders stenbrytning. Även strandlinjen präglas av sten och klippor. Uppe på toppen får du en enastående utsikt över södra Kattegatt. Vid fint väder ser du hela vägen till Hallands Väderö i söder och Falkenberg i norr.

Virsehatt

Virsehatt är Hallands första naturreservat. Likt en kupol över Sennans dalgång reser sig berget Virsehatt 70 meter över havet. Här finns fina leder med vackra vyer. Orkar du ta dig hela vägen till toppen möts du av en storslagen utsikt som får picknicken att smaka underbart. Har du barn med dig får ni inte missa skattjakten där ni med hjälp av en digital karta i telefonen kan leta efter gömda skatter. Glöm inte att hålla utkik efter trollet!

Utsikt över Halmstad från Galgberget

Utsikt från Galgberget

Galgberget

Galgberget är en grön oas bara ett stenkast från centrum. Här går historia och natur hand i hand, det mysiga Friluftsmuseet Hallandsgården och den vackra bokskogen. Ge dig ut på en härlig promenad på någon av de märkta stigarna som löper kors och tvärs över hela området. Utsiktstornet är som taget ur en saga och vid Landalasjön passar det perfekt att duka upp picknicken.

Spritkullen

I Grötvik ligger en pittoresk småbåtshamn, gömd i det historiska stenbrottet. En fin sommarkväll kan du ta med dig picknickkorgen och sätta dig på klipporna som kallas för Spritkullen. Spritkullen ligger ovanför ett av stenbrotten. Här fångar det magiska ljuset ända in i solnedgången. På hösten och vintern är detta det bästa stället att uppleva starka vindar som får vågorna att slå dramatiskt mot land.

Utsikt över Halmstad från Galgberget

Danska fall

Danska fall

Danska fall är en historisk plats i natursköna Simlångsdalen som lockar många natur­älskande besökare. En led på 2,4 kilometer tar dig genom spännande natur med mäktiga upplevelser där höjdpunkten är självaste Danska fall, med en total fallhöjd på 36 meter. Slå dig ner och fika längs med den brusande forsen och njut av ljuset som sipprar genom bokarnas magiska lövvalv.

Gårdshult

Den norra delen av naturreservatet Gårdshult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Simlångsdalen är som att komma tillbaka i tiden och ger en känsla av att vara i en Astrid Lindgren-saga. Blomsterrika slåtterängar varvas med vackra gärdsgårdar intill ån Assmans rogivande porlande. Ta med fikakorgen och dröm er bort bland fjärilar och nattvioler.

Eld med vy över sjö

Torvsjön och Ön

Laga mat över öppen eld på någon av grillplatserna och duka upp till en härlig höstpicknick! Här finns möjlighet att sitta både på den stora gräsmattan eller vid långa bord under tak. Cirka 100 meter ner för en slänt ligger Torvsjön där det går bra att bada. Blir du promenadsugen så finns det slingor runt sjön och upp i skogen.

Jansa brygga

En kort promenad från Stenhuggeriet, längs med Prins Bertils stig, ligger Jansa brygga, Halmstads längsta brygga. Längst ut på bryggan finns ett flertal bänkar där man kan sitta och njuta av havet och solen med en kaffekopp i handen. Har du riktigt tur kanske du får syn på en säl. Inte långt därifrån ligger också den underbara och familjevänliga lekplatsen Tallvik.

Kulle med träd på med rapsblomning framför

Ivars kulle. Foto: Patrik Leonardsson

Ivars kulle

När de gyllengula rapsfälten runt Ivars kulle blommar framkallas en nästan trolsk stämning. Den nästan 7 meter höga kullen är en gravhög från bronsåldern och är belägen på östra sidan om norra avfarten, utmed väg 26. Från toppen av kullen skapar utsikten en landskapsmålning som du sent glömmer. Ta skydd i skuggan under träden och duka fram kaffe och mackor.

Klippekulle

Strax nordöst om Steninge ligger naturreservatet Skipås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller "Guds gröna ängar", som området kallas i folkmun. Reservatet erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och gott om fågelsång. Missa inte heller den fantastiska utsikten från Klippekulle där du ser långt längs den vackra, halländska kusten, en perfekt plats att avnjuta din välförtjänta kaffepaus.

Stig upp mot toppen av Lynga sanddyn

På väg upp för Lynga sanddyn

Lynga Sanddyn

I Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du en av Skandinaviens högsta sanddyner, Lynga sanddyn eller Stora Sandkullen som den också kallas. Den mäter hela 36 meter över havet och en smal och brant trappa leder dig till toppen. Väl uppe möts du av en fantastik utsikt över strandskogen, havet och dess omgivningar. Uppe på toppen står också ett picknickbord och väntar – så glöm inte att fylla ryggsäcken med fika innan du ger dig iväg!

Nordpolen

Nordpolen finns i Gullbrandstorp. Så är det faktiskt. Det är ortens nordligaste stenbrott. Härifrån har du en fin utsikt över Harplingebygden. Parkera vid Gullbrandstorps hembygdsgård och ge dig ut på en tur i den gamla stenhuggarbygden. Det gamla stenbrottet vid Nordpolen är numera vattenfyllt. När du tittat på utsikten ge ner runt stenbrottet och njut av en fika eller grilla vid grillplatsen.

Utsikt från platsen Nordpolen i Gullbrandstorp i Halmstad

Utsikt från Nordpolen

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Fler picknickplatser

Vill du ha möjlighet att tända en grill under din picknick, söker en mysig plats i skogen eller längs havet? Titta in på sidorna nedan för fler tips.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad