Pausa vardagen i vildmarken

Ge dig tid att koppla av, bara vara. Halmstad myllrar av platser för lugn och ro, alltid nära oavsett var du befinner dig. Havet finns runt hörnet, skogen och inlandet likaså. På med stövlarna och fyll korgen med bär eller svamp, vandra tillsammans på vackra naturleder eller längs en grönskande stig.

Upplev lugna, djupa skogar, spännande historia och det mäktiga forsande vattnet i Danska fall på nära håll. Kaffet, fikan och den medhavda matsäcken smakar aldrig så gott som ute i det fria, det lovar vi.

Vildsvin i solnedgång

Foto: Most Photo, Anders Gustavsson

Vandringssafari

Möt vilda djur på vandringssafari, en upplevelse du sent ska glömma! Guiden tar med dig genom trolska skogar i naturreservat i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med stor chans att se skogens vilda djur som vildsvin, rådjur, älg, grävling, hare, ugglor, räv med mera.

Upplev ett populärt och spännande vildsvinssafari under mörkrets timmar. Du sitter mitt i skogen och lyssnar, spårar och spanar efter skogens djur. Knäpptyst och plötsligt prasslar det till i löven och en vildsvinsfamilj kommer nära, detta är en naturupplevelse som du sent kommer glömma.

hand som plockar kantarell

Foto: Most Photo, Madelen

Plocka bär och svamp

Nu är det gott om svamp och bär ute i naturen, och vad är mysigare än en eftermiddag i skogen med korgen under armen och en termos kaffe? Om du inte är bekväm med att gå ut på egen hand finns möjlighet att ge dig ut med en svampkunnig i Halmstad där du kan få tips och experthjälp.

Tillsammans med en svampkonsulent

Svampar på Björkelund – 15 september. Ta med korg, svampkniv och fika och häng med på jakt efter ovanliga och vanliga svampar med svampkonsulenten Alice Berglund. Mer information om evenemanget.länk till annan webbplats

På egen hand

Om du ger dig ut på egen hand så se till att du är påläst och försiktig när du plockar svamp. Läs gärna mer tips och information på svampkonsulent.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Har du ingen tur med plockningen och ändå vill frossa i bär svänger du med fördel förbi Hovgårds bärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gårdsbutiken är fylld av nyplockade hallon, saft och sylt.

Skor som vandrar i skogen

Foto: Most Photo Green F

Dagsturer till fots

I Halmstad finns många härliga stigar för en dagstur till fots. Här finns en varierande vacker natur att upptäcka – forsande vattenfall, soldränkta skogsgläntor, vidsträckta myrar, ädellövskog och branta bergsluttningar. På med ett par bekväma skor och ge dig ut på en dagstur i naturen som passar dig.

Natursköna dagsturstips i Halmstad

Två personer som fiskar vid en sjö

Mostphotos, Gabby Baldrocco

Fiske

I Halmstad är en avkopplande fisketur alltid nära. Välj mellan sjöar, åar och hav. Tack vare en omsorgsfull fiskevård är Halland en av landets största fiskeregioner. Låt oss gå och fiska!

Se våra tips på var du kan fiska lax, gädda, abborre, mört, regnbåge med mera.

Familj som grillar i skogen

Foto: Most Photo, Syda Productions

Picknickplatser

Kombinera fikapausen med en uppfriskande upplevelse i naturen. Oavsett om du är ute efter en romantisk picknick för två eller en utflykt för hela familjen finns här flera smultronställen att välja mellan. Ta dig upp på ett berg eller en klippa för vacker utsikt eller hitta din plats vid en mysig sjö. Och visst smakar kaffet och bullen lite bättre efter en promenad?

Vi har samlat nio tips på picknickplatser, som har det där lilla extra.

Barn som ser ut från en klippa

Foto: Patrik Leonardsson

Naturreservat

I Halmstad finns ett naturreservat runt nästan varje krön. Du kan vandra över stock och sten och genom bokskog och blåbärssnår. Det är bara att snöra på dig skorna och ge dig ut! Den som vill ta sig an ett årsprojekt kan besöka ett naturreservat i veckan – och då finns det fortfarande några kvar när året är slut!

Här bjuder vi på tio tips bland Halmstads 55 naturreservat.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad