Vackra kyrkor i Halmstad

Runt om i Halmstad finns flera vackra kyrkobyggnader. Besök kyrkorna och fördjupa dig samtidigt i bygdens historia. Missa inte heller att besöka Övraby kyrkoruin – Halmstads vagga.

Tänk på att kontrollera så att kyrkan har öppet innan du beger dig dit för ett besök.

Inne i S:t Nikolai kyrka

S:t Nikolai kyrka

S:t Nikolai

S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en av få byggnader i Halmstads centrum som klarade sig undan den stora branden år 1619. Murtekniken som använts på kyrkan berättar att den troligen är byggd i slutet av 1400-talet. Kyrka är uppkallad efter de sjöfarandes skyddshelgon och är restaurerad vid ett flertal tillfällen, bland annat åren 1757–1760, 1869–1872 och 1938–1941. Kyrkobyggnaden är av katedraltyp.

S:t Nikolai kyrka är en högst levande kyrka som med sina klockklang bjuder in till allt från barnarrangemang och konserter till andakter och gudstjänster. Planerade konserter ser du nedan. Kyrkan tillhör Halmstads församling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vapnö kyrka

Vapnö kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger uppe på Vapnöhöjden med en vacker utsikt över Vapnödalen. Kyrkans tidigaste delar är från 1350-talet. Åren 1874–1876 uppfördes ett stentorn på ena gaveln som ersatte det tidigare röd­målade trätornet. Vapnö kyrka fick då den nygotiska utformningen, som präglar exteriören med bland annat spetsformade fönster­öppningar. Vapnö kyrka tillhör församlingen Söndrum-Vapnö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Se bild på kyrkan högst upp på sidan.

Snöstorp kyrka

Snöstorp kyrka

Snöstorps kyrka

Snöstorps kyrka är med sin spektakulära sexkantiga form en unik byggnad. Kyrkobyggnaden ritades av arkitekt Emil Langlet och uppfördes som en sexkantig centralkyrka under åren 1880–1882. Emil Langlet utgick från gamla romerska rundkyrkor men ändrade utseende så att Snöstorps kyrka i stället gavs en sexkantig form. Kyrkan anses vara en av Sveriges vackraste kyrkor.

Immanuelskyrkan

Immanuelskyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger med vacker utsikt mot Picassoparken vid Nissans östra strand. Immanuels­kyrkan är en självständig församling och en del av Equmeniakyrkan. Här arrangeras även en del konserter. Planerade konserter ser du nedan.

S:t Olofs kapell

S:t Olofs kapell. Foto: Patrik Leonardsson

S:t Olofs kapell

S:t Olofs kapell är en gammal träkyrka från 1721 som ligger vackert belägen ute i Tylösand. Tyvärr revs kapellet på sin ursprungsplats i Lidhult cirka 150 år efter att den restes. Kapellet återuppbyggdes och invigdes i Tylösand år 1950. Stor möda har lagts på att hitta originaldelar som bland annat använts för bostadshus. Några delar återfanns även i USA.

Inne i S:t Olofs kapell finns unika takmålningar. Kapellet ligger naturskönt med en vacker vy ut över havet. Sommartid arrangeras här bland annat visaftnar och jazzkvällar. Kapellet är även en populär plats för vigslar, dop, begravningar, konfirmationer och gudstjänster.

 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Midsommardagsfirande
  22 juni 2024, 11.00–14.00
  S:t Olofs kapell
  Midsommargudstjänst kl.11.00Dansuppvisning av Snöstorps Folkdanslag kl.12.00Dans kring midsommarstången leds av Thomas ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Hope and Glory Gospel, St Mikael Gospel Ängelholm
  27 juni 2024, 19.00–20.00
  S:t Olofs kapell
  Hope and Glory Gospel, St Mikael Gospel Ängelholm under ledning av Marie Brandt Wilhelmsson. Hope and Glory Gospel från...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Sånger från Duvemåla
  4 juli 2024, 19.00–20.00
  S:t Olofs kapell
  Jessica Agbrant, Julia och Clara Nylander framför sånger från musikalen "Kristina från Duvemåla" som bygger på Wilhelm ...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Visafton i kapellet
  11 juli 2024, 19.00–20.00
  S:t Olofs kapell
  Välkommen till en viskonsert med Stefan Petzén, Lars Häggström, Bengt- Göte Bengtsson och Stefan Wikrén. När dessa herr...

Kärlekens kyrka

Kärlekens kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. stod klar år 1958 och är ritad av arkitekt Johannes Olivegren. Kyrkan är av de mindre slaget, men uppfattas ändå som rymlig. Interiören präglas av furuträ som ger en varm känsla. På den östra fasaden finns sju färgfönster utförda av Ralph Bergholtz, vilka framställer det centrala i evangeliets budskap. Altaruppsatsen är av glasmosaik och visar tre scener ur det heliga lidandets historia, också framtagen av Ralph Bergholtz.

Söndrums kyrka

Söndrums kyrka. Foto: Daniel Börjesson

Söndrums kyrka

Söndrums kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en medeltida kyrka. Den uppfördes troligtvis på 1200-talet och ersatte då en tidigare träkyrka. Det nu befintliga, kubiska stentornet byggdes 1820 efter ritningar av målarmästare Peter Hallberg i Halmstad.

Söndrums kyrka är utsmyckad på valvväggarna med unika medeltida målningar från 1400-talet. I samband med en renovering 1979 fann man en dittills dold kalkmålning som gav svaret på när kyrkans valv byggdes. I målningen stod det Arbetet med detta valv utfördes i Herrans år 1428. Söndrums kyrka tillhör Söndrum-Vapnö församling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Harplinge kyrka

Harplinge kyrka, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som den ser ut i dag, uppfördes under åren 1892–1893 efter huvudritningar av arkitekten Carl Fahlström, med hjälp av Gustav Pettersson och Sven Gratz. På den nuvarande kyrkans plats fanns tidigt en murad stenkyrka med romansk planform.

Övraby kyrkoruin

Övraby kyrkoruin. Foto: Patrik Leonardsson

Övraby kyrkoruin

Halmstad har inte alltid funnits där staden ligger idag. Fram till 1300-talet var staden placerad vid området som idag heter Övraby, det vill säga ”den övre byn”, som ligger nära stadsdelen Kärleken. Övraby kyrkoruin som syns på platsen idag är inte från den första kyrkan som låg på platsen. Redan på 1000-talet tros det ha byggts en stavkyrka på denna plats som ska ha hetat Maria kyrka.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad