Deutsch
Dansk

S:t Olofs kapell

Gå upp för den gamla trappstenen – in i S:t Olofs kapell och du transporteras 300 år tillbaka i tiden. Det här är den märkliga och snåriga historien om en vackert litet kapell som restes på ett ställe för att sedan rivas och försvinna och slutligen återuppstå på en helt annan plats – i Tylösand. Men låt oss ta det från början.

Flygbild över S:t Olofs kapell i Tylösand i Halmstad

Flygbild över S:t Olofs kapell. Foto: Patrik Leonardsson

Kapellets historia

Vi börjar i de småländska skogarna. Närmare bestämt i Lidhult, året är 1721. Det är kapellets födelseår. Men 150 år senare revs det för att ge plats åt en stenkyrka. Virket köptes av en bonde som byggde sig ett hus.

År 1931 fick landsantikvarien Erik Salvén vid ett besök i byn reda på att det tidigare funnits en träkyrka. Nu börjar en smått otrolig historia om en dedikerad man som aldrig gav upp. Erik ville bygga upp kyrkan igen. Men fick inte göra det i Lidhult. Till slut fick han arrendera dagens vackra plats i Tylösand.

Han skrapade ihop pengar för att köpa bondens hus, som revs och fraktades till Tylösand. Det blev ett gigantiskt pussel att lägga. Tack vare fotografier kunde man med start 1947 bygga upp kapellet enligt ursprungligt utseende.

Inne på S:t Olofs kapell i Halmstad

Inne på S:t Olofs kapell

Ett avancerat detektivarbete

Sedan kom nästa utmaning. Alla inventarier hade sålts i samband med rivningen. Ett avancerat detektivarbete startade och i några fall slutade det inte förrän på andra sidan Atlanten. I Kalifornien hittades de spiralvridna kolonnerna som användes som blomsterpiedestaler. Takmålningarna fanns på en vind i Lidhult och brudbänken användes som kalvkätte. Men 1950 kunde kapellet äntligen invigas.

Kapellet är helgat åt S:t Olof som är sjöfararnas helgon. Skulpturen av S:t Olof som finns i kapellet är en gåva från danska staten som tack för den gästfrihet danska flyktingar åtnjut i Sverige under andra världskriget.

Idag kan vi njuta och förundras över predikstolen från 1600-talet, kyrkorgeln från 1700-talet och den vackra altaruppsatsen. I klockstapeln bredvid kapellet hänger Hallandshertigen Prins Bertils klocka och danska Drottning Ingrids klocka. Till kapellområdet hör även en prästgård, en klockaregård och kyrkväktarbostad som numera är sommarcafé och kansli.

St Olofs kapell

St Olofs kapells trädgård

Café och konserter sommartid

S:t Olofs kapell i Tylösand är ett välbesökt turistmål men framför allt är kapellet en levande plats med gudstjänster, andaktsstunder och sommarkonfirmation. Kapellet används flitigt för vigslar, dop och begravningar. Sommartid arrangeras konserter och föredrag i juni–augusti. En årlig loppmarknad anordnas också.

S:t Olofs kapells klockstapeli Halmstad

S:t Olofs kapells klockstapel

I den här lilla oasen kan du sommartid njuta av en kopp kaffe, hembakade kakor och nygräddade våfflor i den gamla kyrkväktarbostaden, samtidigt som du blickar ut över havet. Det är då man önskar att tiden stod stilla en stund.

Föreningen S:t Olofs kapell

Ja som det kan bli. Ett litet vackert kapell från skogiga Småland ståtar nu i Halland på sin kulle i Tjuvahålan med en underbar havsutsikt över Laholmsbukten. Det är en liten juvel, ett riktigt guldkorn som du är så välkommen att besöka.

Bakom anläggningen står Föreningen S:t Olofs kapell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Tylösand, en ideell förening, med ett kapellråd som styrelse. För kapellets fortsatta drift och underhåll har kapellrådet att lita till avgifter från medlemmar, sponsorer, kollekter och andra välvilliga bidrag.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad