Deutsch
Dansk
English

Slott och herrgårdar i Halmstad

Ingress

  • Mostorp slott? https://mostorpsgard.se/information-2/#mostorps_slott
  • Wapnö slott? https://www.wapnoslott.se/
  • Bild på en av de två sista

Fjelldalens slott

I Harplinge strax utanför Halmstad ligger det vackra 1800-talsslottet Fjelldalens slott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Med sina ståtliga tinnar och torn, vackra salonger och den under sommartid prunkande parken ser det nästan ut som ett sagoslott. Slottet ägs och drivs idag av paret Dag och Ann von Segebaden, som bland annat hyr ut slottet till privata sällskap. Här arrangeras allt från bröllop och jubileumsfester, till konferenser och jakt.

Halmstad slott

Halmstad slott

Halmstad slott

En av Halmstads vackraste byggnader är Halmstad slott. Med sin klara röda färg och ståtliga torn är byggnaden något av ett landmärke för Halmstad. Slottet är vackert beläget utmed ån Nissan i centrala Halmstad och ligger på promenadavstånd till både havet och stadskärnan.

Byggnaden har en spännande historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Halmstad slott byggdes i början av 1600-talet under en tid då Halmstad och Halland var danskt. Kung Christian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart.

Idag bor landshövdingen i slottet och slottet går därför tyvärr inte att besöka dagligen. Ibland öppnas det dock upp för populära guidade turer eller andra arrangemang. Under sommaren arrangeras ibland utomhusteater och musik och under julen en gammaldags julmarknad. Söder om slottet kan du besöka den vackra slottsparken och några lämningar av den fästning som förr fanns runt hela Halmstads stadskärna.

Är du nyfiken på att läsa mer om Halmstad slott? Vi har skapat en hel sida om Halmstad slott.

Personer skjuter på Susegårdens skjutskola

Susegårdens skjutskola

Susegården

Susegården är en herrgård belägen i Kvibille utanför Halmstad. Herrgården skapades av tre mantal från byn Gillarp och ägdes i början av 1600-talet av två bröder Susse, från vilken den fått sitt namn. Sedan dess har herrgården bytt ägare ett flertal gånger och har bland annat varit i Holger Rosenkrantz, släkten Ehrencrona och släkten Kuylenstiernas ägo. Idag ägs gården och dess marker av Carl Tham genom arv.

Lerduveskytte och företagsevent

År 1989 startade Carl Susegårdens Lerduveskytte, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vilket han drev fram till 2009, då han bestämde sig för att sälja verksamheten. Vid försäljningen bytte verksamheten också namn och heter numera Susegårdens Skjutskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Företaget drivs av Giles Culley, Olof Olofsson och Beatrice Tham-Culley och består idag av mer än 70 kastmaskiner från 19 olika stationer. Verksamhetens främsta fokus ligger på hagelskytteinstruktion och kolvanpassning samtidigt som ett stort antal företag kommer till skjutskolan på skräddarsydda företagsevent.

Arlös herrgård och Skedala säteri

I Halmstad finns flera herrgårdar och säterier med anor sedan långt tillbaka i tiden. Arlösa herrgård, som ligger mellan Åled och Skedala öster om Halmstad, har anor sedan medeltiden. Namnet Arlösa är känt från 1445 då Jesse Nilsson i Aarløsæ står upptagen som skattskyldig. Även Skedala säteri har en historia som sträcker sig till 1400-talet. Den förste kände ägaren av godset, riksrådet Abraham Brodersen Baad, ägde nämligen godset mellan åren 1400 till 1410.

Stjernarps gods

Stjernarps Gods Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Eldsberga har i århundraden varit ett av de största företagen i trakten. Godset grundades år 1653 av den nyadlade Johan Månsson Silfverstierna. Silfverstierna hade köpt gården två år tidigare, då vid namnet Klastrup, men då denna ödelades genom åskeld anlades en ny huvudgård i närheten av den förra. Gården fick namnet Stiernerup, sedermera Stjernarp. Under 1700-talet och första hälften av 1800-talet bytte godset ägare genom arv och köp ett flertal gånger. Idag ägs gården genom arv av familjen Hamilton. Gården är inte öppen för besökare.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad