Militärmuseum Halmstad

Upplev Hallands militärhistoria! Besök Garnisons- och luftvärnsmuseet på Galgberget i Halmstad. På museet kan du ta del av Försvarsmaktens historia.

OBSERVERA Garnisons- och luftvärnsmuseet kommer 2022 att öppnas upp i ny form och under nytt namn: Militärmuseum Halmstad. Tillsvidare är det stängt, för information och frågor hänvisar vi till Militärmuseum Halmstads webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Militär cykel och foto på Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Under sommaren utökar museet ofta sina öppettider och öppnar dessutom upp sina magasin med luftvärnssamlingen i Skedala för allmänheten. Fri entré för barn. Se öppettider och entrépriser på Garnisons- och luftvärnsmuseets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningarna

På Garnisons- och luftvärnsmuseet finns flera fasta utställningar om den militära historien. Här presenterar vi kort tre av dem.

Brudklänning på Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Världskrig – och en brudklänning

"Världskrig – och en brudklänning" gestaltar beredskapstiden i Halland genom filmer, fotografier och äkta föremål. Här möter du gripande berättelser från krigstiden och historier om hur Halland påverkades. Utställningen visar också halmstadsflickan Kerstins fantastiska brudklänning i ett amerikanskt fallskärmstyg, som donerades till museet i samband med invigningen av utställningen.

Hotet från luften

Utställningen ”Hotet från luften” presenterar den svenska luftvärnshistorien genom mindre pjäser och filmer, modeller och föremål. Samlingen i sin helhet kan du besöka på Luftvärnsmuseet i Skedalahed Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där luftvärnskanonerna är bevarade.

Kasernerna på Galgberget

”Kasernerna på Galgberget” är en utställning som speglar delar av Hallands regementes (I16) historia som var verksamt mellan 1907–2000. Idag förvaltar museet föremålen som förr utgjorde Regementsmuseet innanför garnisonens låsta grindar. Samlingen innehåller varierade föremål som bland annat uniformer och musikinstrument. Den militära utbildning och försvarsverksamhet som bedrevs med utgångspunkt kring Galgberget har haft stor betydelse för Halmstad som stad. I dag bedrivs fortfarande militära utbildningar i Halmstad, numera heter regementet Luftvärnsregementet Lv6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utställningsföremål från Luftvärnsmuseet i Halmstad

Luftvärnssamlingen i Skedalahed

Museet förvaltar statens rikssamling av luftvärnskanoner. Samlingen finns i tre stora magasin i Skedalahed som ligger cirka sju kilometer från Galgberget. Här kan du uppleva en historisk resa i teknisk utveckling via första och andra världskriget och det efterföljande kalla kriget. Samlingen skildrar på så vis både världshistoria och ett unikt inslag i svensk industrihistoria.

Du är välkommen att besöka magasinen under öppettiderna på sommaren. Det är också möjligt att boka en guidad visning enligt överenskommelse. Kontakta Garnisons- och luftvärnsmuseet för att göra en boking. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad