- Startsida
- Uppleva
- Kultur och historia
- Historiska platser innanför murarna
Historiska platser innanför murarna
I Halmstad city finns flera historiska platser och byggnader från ett tidigt Halmstad. Samhället flyttade i början av 1300-talet från Övraby till den platsen som vi i dag känner som Halmstad.
Uppfört innan och kring branden 1619
Halmstad slott
Kristian IV av Danmark lät i början av 1600-talet bygga Halmstad slott. Slottet har flera gånger förändrats, renoverats och målats om, men har behållit sin karaktär på exteriören. Borggården och en utställning är öppen för allmänheten. Årligen arrangeras även guidningar inne på slottet. Se nedan vilka evenemang som är planerade på Halmstad slott. I dag används Halmstad slott även som residens för den halländska landshövdingen.
-
- 4 december 2024, 16.00–19.00
- 11 december 2024, 16.00–19.00
- 18 december 2024, 16.00–19.00
Halmstad SlottKom och slöjda tillsammans! Ta med något eget för att tälja, brodera, sticka eller annat. Tillsammans i Kultur på slott... -
Fri entré4 – 11 december 2024Halmstad SlottVälkommen att besöka Kultur på Slottet och aktuell utställningen.Öppettider 17 oktober - 11 december Lördag 11:00-16:00...
-
4 december 2024 – 29 januari 2025Halmstad SlottVi visar historiska julkort och foton på vintriga Halmstadmiljöer genom tiderna. Bland annat kan man se stämningsfulla ...
-
Fri entré
- 10 december 2024, 15.00–16.00
- 10 december 2024, 17.00–18.00
Halmstad SlottVälkommen till en föreläsning med landshövding Anders Thornberg på Halmstad slott. Anders Thornberg har nu varit landsh...
S:t Nikolai kyrka
Kyrkan är uppkallad efter sjöfararnas skyddshelgon och uppförd på 1400-talet. S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en av de få byggnader som överlevde den stora stadsbranden 1619, dock förstördes tornet och taket på kyrkan. På platsen tror man att det funnits en kyrka ända sedan början av 1330-talet. Kyrkan omnämndes redan under 1430-talet i ett avlatsbrev från påven.
S:t Nikolai kyrka har restaurerats och byggts om flera gånger under århundradena och vid den senaste restaureringen 1938–1941 fick kyrkan sitt nuvarande utseende. Missa inte predikstolen från 1600-talet, dopfunten från 1400-talet, de gamla gravhällarna från 1300-talet eller klocktornet med sin trappa från 1400-talet. I kyrkan arrangeras ofta konserter, speciellt vid högtider. Se aktuella evenemang nedan.
-
Fri entré7 december 2024, 10.00–10.30Sankt Nikolai KyrkaLördagsmusik. ”Idas julberättelse”. Ida On, berättare och sång. Sofia Söderberg, piano. Olivia Brisvall, fagott.
-
Fri entré
- 7 december 2024, 15.00–16.00
- 8 december 2024, 15.00–16.00
Sankt Nikolai KyrkaTeatergruppen Stjärnan framför sitt julspel.
Twistens gård
Detta hus är mycket omdiskuterat. Det finns de som vill förknippa huset med klostret som fanns på Lilla torg från 1400-talet. Troligen är valven under huset medeltida. I skrifter nämns att ett av husen i Twistens gård klarade stadsbranden 1619. Huset kallas Norre Kavaljeren i folkmun efter den restaurang som låg här fram till millennieskiftet. Huset har också varit rådhuskällare, läroverk och systembolag.
Kirsten Munks hus
Detta hus med sin unika grönlaserade tegelfasad har, trots sitt namn, inget att göra med danske kung Kristian IV:s gemål Kirsten Munk. Huset är daterat till 1620, ett år efter branden i Halmstad och teglet tros vara importerat från Holland. Husets källare har kryssvalv av tegel och kan vara äldre än huset i sig.
Delar från Halmstads fästning
Se hur Halmstads fästnings mur sträckte sig runt dåtida Halmstad.
Norre Port
Halmstads fästning stod färdigt 1601 och Norre Port är en av de få delar som fortfarande står kvar. Porten räddades från rivning under senare delen av 1800-talet och fram till 1960 gick rikstvåan, gamla E6:an, på Storgatan och genom Norre Port. Den övre fastigheten har tidigare varit museum och galleri.
Kasematterna
Halmstads fästnings bastioner hade alla en kasematt, ett inbyggt kanonrum för att försvara vallgraven utanför. Du kan se de gamla kasematterna längs med Karl XI:s väg. Vid Klammerdammsgatan finns en öppen kasematt och vid Kyrkogatan finns en som du kan se utifrån.
Västre Katt
En katt var ett högt jordverk för långskjutande artilleri och Halmstads fästning hade både en nordlig och en västlig katt. Inuti Västre Katt finns fyra långa tunnvalv som använts som lagerutrymmen av Krönleins bryggeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sedan 1849, då de köpte marken.
Hus från 1700- och 1800-talet
Brooktorpsgården
På Kyrkogatan 12 ligger ett av Halmstads äldsta hus, vilket troligen är uppfört under tidigt 1700-tal. Namnet kommer från Halmstads äldre namn Brooktorp. Gården har ändrats och renoverats ett flertal gånger och inredningen kom till vid en renovering på 1900-talets mitt. I dag finns cafe Brooktorpsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i huset.
Gamla Apoteket
På Storgatan 23 ligger ett otroligt vackert korsvirkeshus, ofta kallat Gamla Apoteket. Huset är byggt på 1700-talet och var 1829–1905 ett apotek innan Kemikalieaffären Kronan flyttade in och sålde väldoftande tvålar och krämer här.
Tre Hjärtan
I detta hus, beläget på Stora torg intil Rådhuset, låg Halmstads första länshospital från 1784. Hospitalet drevs fram till 1835. Året efter köptes byggnaden av Anders Julius Appeltofft som använde det som ett öllager och krog. I dag finns en restaurang i byggnaden.
Hotell Mårtenson
Byggnaden uppfördes vid mitten av 1800-talet och har varit hotell sedan dess. Helga Löwander, som spelas av Suzanne Reuter i TV-Serien "Vår tid är nu", kallas i serien för "Tanten på taket". Karaktären bygger på en verklig person. Hennes namn var Greta Gruber, änka till mannen som en gång i tiden startat Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Storgatan intill Norre port. Han gick bort 1969 och hade skrivit in i sitt testamente att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde och att hon skulle ha fri tillgång till mat.
Fattighuset och brandstationen
Halmstads gamla fattighus ligger vägg i vägg med den gamla brandstationen. Fattighuset uppfördes i två etapper 1857 och 1879 med tegel från Slottsmöllan. Brandstationen, med sitt vackra torn, byggdes 1901 och var i bruk fram till 1968. Idag finns restaurangen The Bulls Pub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i gamla brandstationen. Du hittar byggnaderna vid korsningen Bankgatan/Köpmansgatan.
Rotundan
Folkkära Rotundan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. byggdes 1865 och användes som en serveringspaviljong till den restaurang som tidigare låg uppe på Norre Katt, intill Norre Port. Runt Rotundan kan man fortfarande urskilja den gamla vallgrav som fram till 1735 omgav Halmstads fästning. Nu är Rotundan öppen sommartid med café och konserter. Planerade konserter visas nedan.
Mer kultur och historia
-
Gyllene Tider - Välkommen till Micke Syds drömrum
Välkommen till drömrummet. I det här pojkrummet… -
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär
Vet du vad flera av husen vid Idrottsgatan,… -
Halmstads vävhistoria
Väv är konst. Konstigare än så är det inte.… -
Konsthantverkare i Halmstad
I Halmstad kryllar det av hantverkare, och…
Guldkorn
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…