Konstgallerier – 8 tips

Att det finns mycket konst att uppleva i Halmstad är ingen hemlighet. Förutom en gedigen samling av offentlig konst och två stora konstmuseer finns här en mängd härliga gallerier, både med internationell konst av världsklass och med det lokala konstnärskapet i fokus. Här kommer några exempel.

Längst ner på sidan finns även en karta med gallerierna utplacerade. Suktar du efter ännu mer konst efter att du besökt gallerierna nedan? Ta då en tur till Halmstad två stora konstmuseerHallands konst­museum och Mjellby konstmuseum.

Konstgalleriernas aktuella utställningar hittar du på galleriernas webbplatser och i vår evenemangskalender. På flera av gallerierna kan du även köpa konstverk.

Tavlor inne på The PhotoGallery i Halmstad

Inne på The PhotoGallery. Foto: The PhotoGallery

The PhotoGallery

Ett galleri i världsklass med ett showroom beläget i en iordningställd gammal lagerlokal på Slottsmöllan. Den råa känslan finns fortfarande kvar med betongväggar och gröna industrilampor i taket men numera pryds lokalen av fantastisk fotokonst. The PhotoGallerylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som drivs av Nette Johansson, har en stor samling av internationella fotografier och samarbeten med fotografer runt om i världen.

Halmstads konsthall

Stadsbiblioteket i Halmstad är ett besöksmål i sig med sin spännande arkitektur där fasaden är täckt helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i ån Nissan. Halmstads konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du på entréplan och agerar fönster mot det som händer på dagens konstscen, lokalt som nationell. Här har du möjlighet att ta del av konst som engagerar, berör, upprör, väcker tankar och funderingar.

Utställning på Tres Hombres Art på Hotel Tylösand i Halmstad

Tres Hombres Art på Hotel Tylösand. Foto: Pamela Hanné

Tres Hombres Art

Hotel Tylösand är Sveriges största galleri och också ett av de mest välkända när kommer till fotokonst. Vart du än går väntar sensationella bilder på den ena världsartisten efter den andra, tagna av fotografer som Anton Corbijn, Mary McCartney, Albert Watson, Mick Rock och många fler. Galleriet Tres Hombres Artlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster grundades i slutet av 80-talet av Per Gessle och Lars Nordin med idén att fylla hotellets 23 000 kvm av konst och därmed förvandla hela hotellet till ett gigantiskt galleri. Totalt finns här cirka 400 verk och förutom den stora samlingen av fotografisk konst visas även måleri, skulptur och grafik av nutida skandinaviska och internationella konstnärer.

Galleri 70

Galleri 70länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett ideellt konstgalleri beläget på Skepparegatan på Söder. Med sina över 600 kvm finns här generösa utställningsytor för lokala, mer eller mindre etablerade, konstnärer som vill visa upp sitt arbete. En del av Galleri 70 är de två konsthallarna, Hangar 70 och Hangar II, som tillsammans rymmer cirka 50 utställare som hänger ut sina alster mer permanent.

Black & White Art

Black & White Artlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett av Sveriges ledande gallerier för konstföreningar och privatpersoner med stort urval av kvalitetskonst. Galleriet, som ligger på Bryngelhusgatan på Öster, erbjuder ett varierat utbud av konst från såväl lokala som nationella och internationella konstnärer.

Halmstad Art & Design

Halmstad Art & Designlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett litet och välkomnande galleri beläget på Brogatan inne i centrum. Här hittar du konst i alla dess former från flera lokala konstnärer. Ofta möts du av en explosion av färger, former, stilar och material vilket bidrar till att det finns något för de flesta smakerna.

Innifrån Ateljé Bastaskär i Halmstad

Ateljé Bastaskär. Foto: Ateljé Bastaskär

Ateljé Bastaskär

Ateljé Bastaskärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger mysigt beläget längs med havet i Grötvik. Här har Stiftelsen Walter Bengtsson, som bildades av Walter Bengtsson och hans hustru Ullabritt 1998, samlat ett hundratal skulpturer, målningar och skisser. Varje år bjuds även gästutställare in för att ställa ut i galleriet och med jämna mellanrum anordnas även andra konstutställningar. Är du nyfiken på vilka offentliga verk som Walter Bengtsson skapat i Halmstad så kika in på vår sida om honom.

Heagård konst & hantverk

I en mindre del av den charmiga gamla stallbyggnaden på Heagård finner du Heagård konst & hantverklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns dels en permanent del som består av ett antal fasta utställare men också en del med gästande konstnärer som vill dela med sig av sina skapelser.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad