Deutsch
Dansk

Studentens Halmstad

Halmstad är staden med extra allt. Här finns något för alla, inte minst för våra studenter. Vi har samlat ihop tips på allt från second hand och loppis till träning och goda matställen. Hjärtligt välkommen till Halmstad – staden med tre hjärtan!

Studentshopping

Som student har du inte alltid den största budgeten. Men att köpa saker till sitt hem eller till sig själv behöver inte vara dyrt. I Halmstad finns det gott om second hand butiker, vilket är perfekt ur ett budget- och hållbarhetsperspektiv. Inne i centrum på Brogatan hittar du Busfrö Nytt & Bytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en spännande konceptbutik där du kan fynda mängder av damkläder, skor och saker till hemmet. På Bryngelhusgatan finns Röda Korset second hand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en välsorterad butik med allt från möbler och prylar till kläder och skor. En populär second hand-butik bland studenter är Myrorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Karl XI:s väg. Här hittar du allt från heminredning till mängder av kläder – perfekt till bland annat nollning, sittning och andra tillställningar. Lite nedanför högskolan, vid ICA Maxi, ligger Kretsloppan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ytterligare ett bra val om du vill inreda din studentlägenhet till ett billigt pris.

På Halmstad Söder finner du två loppmarknader, Cityknallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Skepparegatan och Byring & Bråte (Amnesty) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Fiskaregatan. På båda marknaderna hittar du i princip allt. Du kan läsa om fler unika butiker på vår sida Unik inredning, loppis och second hand.

Halmstad city är som gjort för att promenera och shoppa i. Här är utbudet varierat och butikerna samsas med mysiga caféer, restauranger och uteserveringar. I södra Halmstad hittar du köpcentret Hallarna. Här finns över 80 butiker, restauranger och caféer under samma tak. Med högskolan mellan båda platserna tar du dig lätt till båda ställena för att shoppa loss!

En man och en kvinna cyklar

Ta dig runt

För att ta dig runt i Halmstad finns många alternativ. City är perfekt för att gå och cykla. Äger du ingen cykel kan du nu som Halmstadbo låna en gratis på Cykelteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i två veckor. Det finns flera olika typer av sköna cyklar du kan välja på – in och spana!

Har du redan en cykel? Då kan det vara bra att känna till var du kan reparera den när oturen är framme. Du kan reparera, serva, köpa tillbehör och cyklar hos Håkanssons Cyklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Enslövsvägen. Här erbjuds också studentrabatt. På andra sidan Laholmsvägen från högskolan hittar du Rima Cyklar. Här kan du också reparera, serva och köpa cyklar – både nya och begagnade.

Kollektivtrafik

Föredrar du att åka kollektivtrafik finns goda förbindelser för att ta dig runt. Endast några 100 meter från högskolan hittar du Resecentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där flera stads- och landsvägsbussar utgår ifrån. Du hittar alla tider och hållplatser på Hallandstrafikens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som student får du dessutom 25 procent rabatt på periodkortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett 30-dagars busskort.

Studenter fikar

Härliga caféer och restauranger

I Halmstad finns många platser väl värda att besöka. Nedan har vi valt ut några spännande ställen för dig. På Cortado Coffee Shop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du en värmande upplevelse med allt från bryggkaffe till flertalet espressovarianter. De har även ett härligt utbud av teer och ett flertal vanliga men huvudsakligen veganska bakverk - perfekt för en fika när du studerar. Brooktorpsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett annat mysigt café om du vill fika i 1600-talsmiljö. Här serveras mackor, varma och kalla luncher, hemmagjorda bakverk och egenmalt kaffe.

Skånskan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Storgatan är en klassiker i Halmstad. Ett mysigt café och konditori med en egen chokladverkstad. Här finns mycket gott att välja mellan!

Sugen på läskande hemmagjord italiensk gelato? Det hittar du hos både Riccardos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hello take away Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hello ligger beläget på Stora torg och Riccardos hittar du på både Fredsgatan och ute i Möllegårds vackra naturreservat. Utöver det har Riccardos en unik glassbil som poppar upp på olika ställen i Halmstad.

Caféet och strandcentret Söderpiren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på söder erbjuder lite allt möjligt. Här finns läckra bakverk, fräscha sallader och deras populära smörrebröd. Utöver caféet finns också bastu, badtunna och en festlokal du kan hyra. Ett perfekt ställe för firande med vacker utsikt ut över Västra stranden och havet.

Utmed Nissans kajkant ligger den sköna och unika lilla restaurangen Söderfamiljen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här hittar du massa god mat efter säsong, hembakat fika, lyxkaffe, vin och roliga öl. Kom hit och häng både på lunchen, eftermiddagen och kvällstid. Här arrangeras även trevliga quiz-kvällar och annat kul.

Du hittar Halmstads alla restauranger i city på vår sida Restauranger A–Ö i city.

Vi vill passa på att tipsa om appen ResQ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I appen lägger flera restauranger i Halmstad ut måltider som annars hade behövts slängas – till halva priset! Appen är användarvänlig med en lista över måltider samt en karta var restaurangen ligger. Du köper din måltid direkt i appen och hämtar den innan avhämtningstiden går ut.

Vänner skrattar runt ett bord

Uteliv

I centrum finns flera barer som garanterar en skön kväll. På Hamngatan ligger den mysiga källarkrogen Vinyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Njut av kall dryck i mysig miljö och härlig musik på helgen. Missa heller inte deras studentkvällar som arrangeras emellanåt.

Letar du efter en bar med många goda drinkar och cocktails kan vi rekommendera Zigges Garage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som ligger granne med Vinyl. Prova deras läskande signaturcocktails som Seven Dots, Iki Hale Ka'a, Cucumber Rumble och Bitter Grasshopper.

Ett populärt ställer bland studenter är 38:an Kök & Bar på Brogatan. Välj mellan många olika ölsorter och goda drinkar till ett schyst pris. De arrangerar även flera småevenemang under veckodagarna som pubquiz och karaoke-tisdagar.

Mitt i city på Lilla torg hittar du The Bull’s Pub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., belägen i en mysig gammal brandstation. Här får du ett stort utbud av ölsorter och cocktails. Deras uteservering tillsammans med Solsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Morfars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Lilla torg är alltid uppskattade i Halmstad under sommarhalvåret.

Som student är det bra att känna till Hjärter 6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De driver studentkårens pubverksamhet med sköna afterworks, pubkvällar, event som födelsedagsfest och gasquer med mera. Det hänger allt som oftast i kårhuset Lilla Hjärtat på Nässjögatan 6. Håller utkik på Hjärter 6 Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att inte missa alla roliga tillställningar de arrangerar.

Person leder sin cykel under ett nedfallet träd

Aktiviteter ute

Som student är det skönt att vara aktiv och koppla av från studierna. Det finns många sätt att göra det på, som träning och roliga aktiviteter. I Halmstad har vi totalt 185 olika spontana aktivitetsytor. Nedan delar vi några härliga tips.

En favoritplats för många studenter är Engelbrektsplanen på Engelbrektsgatan nära högskolan, även kallad Bollmensplanen. Här finns utegym, parkour, beachvolleyplaner, grillplats, basketplan, gräsplan och umgängesplatser i form av bänkar och annat. Med andra ord, ett perfekt ställe för att umgås.

Gillar du att gymma utomhus finns Halmstads största utegym i Linehedsparken på andra sidan Laholmsvägen från högskolan. I anslutning till gymmet finns en grusad löparslinga och i parken finns även tennisbana och fotbollsplan.

Runt om Halmstad finns basketplaner och flera tennisbanor med nät uppsatt från maj till september/oktober. Några tennisbanor hittar du vid Slottsparken, Nissastrand, Skogabygatan och Furet. Utöver Engelbrektsplanen hittar du en basketplan i Linnéparken.

Bredvid Sannarpsgymnasiet finns en mysig 18-håls discgolfbana i skogsmiljö. På plats finns en skylt med karta, regler och tips. Här finns även utsatta bänkar, bord och grillplatser. Intillfinns även Halmstad Arena Skatepark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med både street och bowl. Både nybörjare och proffs är välkomna. Parken är öppen för skateboard-, kickbike-, inlines- och BMX-åkare.

Vill du prova en ny aktivitet men har ingen utrustning? Inga problem! Du hittar det mesta i sportväg på Fritidsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här lånar du all utrustning gratis i upp till två veckor. Kom inom, se vad du blir sugen på att testa, låna och bege dig till någon av alla aktivitetsytor! Fritidsbanken hittar du på Haldahuset på Knäredsgatan nedanför högskolan.

För mer information, karta och fler spontana aktivitetsytor besök halmstad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gillar du vattensporter är Halmstad Wake Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Grötvik ett måste under sommarhalvåret. Om du vågar, finns här också flera hopp utsatta i kabelparken. All utrustning du behöver finns tillgänglig att hyra på plats. Håll utkik på Halmstad Wake Parks Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för öppettider då säsongen kan sträcka sig till slutet av september vid fint väder. I Halmstad finns också flera möjligheter till olika typer av surfing. Hos Kitekalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Namasea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Ohana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du uthyrning och kurser i alla typer av surfing. Hos Kitekalle kan du även hyra cyklar och fatbikes. Så tveka inte att bege dig ut på nya äventyr!

Squashrack

Aktiviteter inne

Slottsmöllan i Halmstad finns det mängder av saker att hitta på. Här finns bland annat en av Sveriges äldsta och största gokartbanor inomhus på Gokarthallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här ligger även Halmstads Aktivitetscenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett perfekt ställe för kompisgänget. Överlev Prison Island, som består av 28 celler med någon form av utmaning att lösa, Gladiatorkampen där ni utmanar varandra i galna grenar och Black Pearl Golf, en minigolfbana inomhus i black light miljö. Här finns även Slottsmöllans skatepark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Halmstad klätterklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där alla är välkomna.

Padel är något som har blivit lite av vår grej i Halmstad. Här finns fina inomhusbanor på bland annat Halmstad Padelcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. jämte Sannarpsgymnasiet. Ett tips är att spela på vardagar på morgon och kväll då det är billigare. Padel hittar du också i Halmstads största racketcenter, Söndrumshallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utöver padel kan du spela tennis, badminton, squash, bordtennis och träna gymnastik.

Halmstad Arena är alla välkomna att åka skridskor. Isen är tillgänglig för allmänheten varje dag under säsongen. På Halmstad Arena finns även ett badhus, Halmstad Arena Bad, både för nöje, avkoppling och motion. Här hittar du även gym och har möjlighet att uppleva både elitidrott och större evenemang.

Student League Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en fotbollsturnering som drivs av studenter under Halmstad studentidrottsförening. Varje termin startar en ny säsong för skolans studenter. Turneringen inkluderar alla program där alla är välkomna att delta. Ett perfekt sätt att få spela boll och samtidigt träffa nya människor från andra program. Du har också chansen att vinna priser under säsongen!

Vanliga gym är något som många studenter uppskattar och självklart har vi ett stort utbud även i Halmstad. Se en karta över gymmen i Halmstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skog och en bäck längs Prins Bertils stig

Natur

Något av det bästa med Halmstad är helt gratis och tillgängligt för alla – vår natur. Vill du koppla av från studierna finns inget bättre sätt än att vara ute i naturen. Det är inte bara under sommaren naturen är väl värd ett besök. Under hösten träder de vackraste färgerna fram, på vintern syns trädsiluetterna tydligt och vårens grönska är alltid lika efterlängtad.

En riktig klassiker i Halmstad är Prins Bertils stig. Den 18 kilometer långa vandringsstigen börjar vid Halmstad slott och slutar i vackra Möllegård. Längs den kustnära stigen är det varierande natur, grillplatser, badplatser, bänkar och mer.

En perfekt promenad är att gå runt Nissan. Om du är vid stadsbiblioteket så når du natursköna områden på endast 5 minuter. Gå norrut längs Nissan, passera vackra Laxön, tills du är framme vid Slottsmöllan. Gå över bron och börja gå söderut igen tills du kommer ner mot biblioteket igen. En perfekt liten runda för att samla sina tankar, andas och bara njuta av vår vackra natur i Halmstad efter en hård dag med plugg.

En annan härlig stadsnära plats att besöka är Galgberget. Här får du en makalös utsikt över staden och det finns flera mysiga platser för en picknick. Det finns även motionsslingor perfekta för springturen.

Vill du enkelt och snabbt lämna stadslivet rekommenderar vi dig att besöka Ön vid Torvsjön. Det är lätt att ta sig dit med både bil och buss. Här finns flera vandringsslingor som sträcker sig runt Torvsjön. Det finns utsatta bänkar, bord och grillplatser runt sjön. Ta med dig korv, vira in dig i en filt, grilla och njut av tillvaron. Här får du dessutom fiska året runt! Fiskekort hittar du hos Halmstad Tourist Center eller på ifiske.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Telefon som fotograferar konsert

Kultur

Det finns massor med kultur här i Halmstad. Av alla sorter. På Fiskaregatan ligger Kulturhuset Najaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett hus för musik, dans och kultur i alla dess former med en konsertsal och flera scenmöjligheter. Här kan amatörer, professionella, utövare, deltagare och publik mötas över generationsgränserna.

Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns allt från teater och konserter till ståuppkomik och föreläsningar. Från september till april rullar evenemangen för fullt.

Evenemang på de olika arenorna hittar du i vår evenemangskalender. För fler tips, kika in på vår sida om kultur och historia.

Beachvolleyboll

What's on - evenemang och aktiviteter

Under ett år i Halmstad sker det mängder av olika evenemang. Allt från ett av Europas största beachvolleyevenemang och flera konserter till motionslopp och matmarknader. För att inte missa vad som händer i Halmstad rekommenderar vi dig att hålla utkik på vår evenemangskalender och i kanalerna nedan.

What’s on nyhetsbrev och sociala medier

Vill du veta vad som är på gång i Halmstad är du jättevälkommen att följa oss på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram. Du kan även skriva upp dig för vårt nyhetsbrev, What’s on, och hålla dig uppdaterad om vad som händer i Halmstad. Vi skickar ut nyhetsbrevet en gång per månad.

@enjoyhalmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du reda på aktiviteter och evenemang i Halmstad. Både högt och lågt. På @destinationhalmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta del av vackra miljöer och platser i Halmstad. Alla bilder som publiceras på detta konto är inskickade av Halmstadbor och besökare. Skicka in bilder du också!

A day in Halland

Letar du efter inspiration om nya ställen att besöka kan vi också rekommendera Visit Hallands verktyg, A Day in Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du får noga utvalda tips baserade på var du är och vad du är intresserad av.

Halmstads studentkår

Vill du få tips och nyheter om studiesociala aktiviteter som arrangeras för er studenter? Kika in på Halmstad Studentkårs webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och håll koll på Facebook, Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram @halmstadstudentkar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att höra det senaste.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad