Möt våren i Halmstad

Knoppar brister, färgprakten sprider sig, vi beger oss ut. Ut i naturen, ut för att fiska, ut på golftur, ut med husbilen, ut med motorcykeln, ut på uteserveringar. Vi möter våren ute i Halmstad.

För att få aktuella tips året runt Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vill du gärna hålla vårt vårmagasin fysiskt i din hand? Beställ ett magasin, så postar vi det senaste numret kostnadsfritt hem till dig. Nedan hittar du allt i årets vårmagasin och ännu fler tips i de olika ämnena.

Med anledning av Covid-19

Vi har samlat tips på aktiviteter som du kan göra under rådande omständigheter och vill inspirera dig till att vara aktiva och hålla modet uppe! Med det sagt så vill vi flagga för att förutsättningarna för vad du har möjlighet att göra kan ändras med kort varsel i dessa tider och vi uppmanar dig att alltid dubbelkolla öppettider och förutsättningar samt att självklart alltid följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Rhododendronparken i Halmstad

Rhododendronparken. Foto: Patrik Leonardsson

Njut av naturen och vårens blommor

Vad som kanske kännetecknar våren mest är alla knopparna i träden och blommor som blommar. Naturen grönskar, fåglarna kvittrar och landskapet blir levande. I Halmstad erbjuds mängder av platser att åskåda vårblommor av alla möjliga sorter. Nedan har vi samlat tips på var du kan uppleva vårens blommor och promenader som passar våren lite extra.

Rhododendronparken

Rhododendronparken är belägen i Tylösand strax utanför Halmstad. Parken är ett populärt besöksmål, speciellt under våren. De vackra rhododendronbuskarna brukar slå ut någon gång från mitten på maj till början på juni och skapar en sagolik plats. Håll även utkik efter de lite mer anonyma buskarna katsura, eller kakbuske som de ibland kallas, som avger en doft av nybakade kakor när löven så småningom börjar falla.

Askarebyggets blåsippor

Besöker du Askarebygget i Simlångsdalen vid rätt tid på året möts du av ett hav med blåsippor. Du har störst chans från april till maj. Platsen ligger vid gården Askarebygget, nordost om Simlångsdalen. Efter du kört genom gården finns en parkeringsplats. Gå längs den övre stigen så kommer du till de vackra fälten av den fridlysta blåsippan.

Blommor i Norre Katts park i Halmstad

Norre Katts park

Norre Katts parks blomsterprakt

Det är svårt att hitta en färggladare plats än vid den lilla dammen i parken när blommorna breder ut sig. Det blir ett magiskt område tillsammans med ankorna som simmar i vattnet, den lilla vita bron över dammen och den gula lilla byggnaden, Rotundan, på kullen. Slå dig ner på en av bänkarna och absorbera alla vackra uttryck! Azaleornas förtrollande färger och de olika trädens lummiga skydd.

Galgberget med vitsippor och liljekonvalj

Uppe på Galgberget finns flera platser med vackra blommor. Följer du den upplysta slingan kommer du passera bland annat mängder av vitsippor och liljekonvaljer. Besök också utsiktstornet, här blommar flera vackra rhododendronbuskar. Vill du se ännu fler vitsippor? Besök Möllegårds naturreservat för att hitta vita hav av vårtecken!

Tittar ut ur gömsle på Långhultamyren i Halmstad

Långhultamyren

Orrspel i Långhultamyren

I naturreservatet Långhultamyrenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du uppleva något unikt tidiga morgnar från mars till maj. Åk hit tidigt, eller övernatta i gömslet, och skåda orrspelet. Orrens spel är starkt, bubblande och något duvlikt. Det är en upplevelse du sent kommer glömma!

Guds gröna ängar

Skipås naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, eller "Guds gröna ängar" som det kallas i folkmun, är ett vackert naturområde med betesmarker, vacker bokskog och rik vårblomning. Kom en tidig vårmorgon och lyssna på fågelsången och gå på blåsippsjakt i östsluttningen.

Prins Bertils stig i Halmstad

Prins Bertils stig

Promenader med vårkänsla

Runt om i Halmstad finns flera härliga dagsturer. Den lättillgängliga, 18 km långa, kustvandringen längs Prins Bertils stig passar året om med sin varierande natur. Enligt många så är stigen, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum till Möllegårds naturreservat,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en av Hallands vackraste. En annan central vandringsled är Fylleåleden. Vandra längs vacker och naturskön miljö. Under våren 2021 kommer en ny etapp öppna och knyta ihop leden från Fyllebro till naturreservatet Hagönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid Östra Stranden. Innan den nya etappen öppnas är leden 6 km lång.

Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skog. Ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårhetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En bit längre öster ut hittar du Simlångsdalens vandringsleder med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog.

Vill du känna på vildmarkslivet i några dagar eller bara göra en dagsutflykt ute i naturen? Oavsett om du är en rutinerad vandrare eller om du är ute efter ett kortare äventyr över dagen passar Hallandsleden perfekt. Du anpassar turen med hjälp av etapperna som är av skiftande längd och svårighetsgrad.

Fyra vänner skrattar på en uteservering

Foto: Mostphotos, Gabby Baldrocco

Uteserveringarna öppnar upp

Längtar du efter att få njuta av god mat och dryck på en uteservering i goda vänners lag? Du är inte ensam. Att få sitta ner med solen i ansiktet och umgås ser de flesta fram mot. Den 1 april är vanligen startskottet för flera restauranger i Halmstad. Då börjar flera restauranger och caféer ställa ut sina bord och stolar på både torg och gågator. Säsongen för uteserveringar här.

The Bull´s på Lilla torg är Halmstads största uteservering med vällagad och rustik mat i gemytlig atmosfär. Letar du efter Halmstads soligaste uteservering? Då ska du besöka Cortado Coffee Shop på Norre torg. På Söderpiren på Västra stranden njuter du av maten i en härlig havsmiljö.

Motorcykel på landet

Foto: Mostphotos, Lorenzo López de la Rosa

Bege dig ut med motorcykeln

I takt med att vi får varmare och soligare väder börjar också motorcykelsäsongen dra igång. Det är ett utmärkt sätt att utforska nya platser på. Det gäller även Halmstad. Här finns både mindre och större vägar att glida fram på. Ta dig fram genom djupa skogar, vacker kust och mysiga byar som du kan upptäcka längs vägen. Längs Hallands kustväg får du lite av allt, vägen sträcker sig från Halmstad till Falkenberg. Här finns många fantastiska platser väl värda att stanna till vid. Det går givetvis lika bra att åka turen med bilen!

Barn fiskar i motljus

Foto: Mostphotos, Katja Kircher

Premiärernas tid – dags för fiske och golf

Nu är det äntligen dags att leta fram fiskespöet och putsa golfklubborna. Premiärernas årstid är här. Den första mars drar fiskesäsongen i Nissan och Fylleån igång. Golfklubbarna börjar vakna upp efter vintervilan och välkomnar en ny aktiv säsong. När är din premiär?

Fiske i Halmstad

I Halmstad finns mängder av platser perfekta för fiske. Både i havet, sjöar och åar. Låt oss gå och fiska! Du når enkelt det fiskevatten du väljer genom en cykeltur eller kollektivtrafiken.

vår sida om fiske i Halmstad har vi samlat tips på fiskevatten beroende på vilken typ av fisk du vill fiska. På samma sida hittar du även information om var du köper fiskekort.

Säsongen drar igång i Golfhuvudstaden Halmstad

153 golfhål på åtta unika anläggningar i natursköna miljöer. Varje år njuter 10 000-tals golfare av härliga golfrundor i Golfhuvudstaden Halmstad. Välkommen du också!

Golfare kommer till Halmstad för att spela golf, umgås och koppla av. Vi har ett stort utbud av golfpaket att välja mellan, både för dig som söker lantligt lugn, närhet till centrum eller en härlig spakombination.

Ungdomar som provar Stand up Paddle på Fylleån i Halmstad

Foto: KiteKalle

Barn och familj – tips för olika åldrar

Till Halmstad är alla välkomna, stor som liten. För våra yngsta besökare har vi samlat guider med 20 tips i varje. Aktiviteter för hela familjen, men som passar barnets ålder lite extra. Välkommen med din familj till Halmstad.

Kvinna sitter i solstol framför husbil

Foto: Mostphotos, Andrey Armyagov

Dags för campingliv

Med vårens framfart börjar också campingsäsongen dra igång. Campingar är något som vi har gott om i Halmstad. Visste du att längs en 42 kilometer lång sträcka i Halmstad hittar du hela åtta kustnära campingar? Här har du närhet till hav, skog, sjöar, naturreservat, aktiviteter, vandringsleder och mycket mer! Kika in på vår campingsida och hitta platsen du vill upptäcka! Vi har även samlat tips på ställplatser på en separat sida.

Söker du en lite lyxigare campingupplevelse? Då kan vi rekommendera glamping! De flesta glamping­platserna erbjuder ett unikt boende, långt ifrån all stress och endast minuter från det glimrande havet längs Sveriges vackraste kust. Norr om Halmstad, i Steninge, hittar du Bengtzelis mysiga glampingtältlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster beläget i skogen. I Villshärad erbjuder Cozy Glamping, ett mysigt canvastält endast 1,5 kilometer från stranden. En perfekt getaway helt enkelt!

Man tittar ut över havet

Foto: MP Marjan, Mostphoto

Uppfriskande vårbad

Att kallbad har blivit en grej kan väl ingen ha missat. Har du varit sugen på att testa, men inte kommit till skott? Eller fasar du för att det är för kallt? Då kanske våren är rätt period för dig att komma igång. Inte lika extremt som vinterns kallaste månader men tillräckligt för ett uppfriskande dopp och en mjukstart inför kommande höst och vinter.

Vilken strand väljer du för årets först dopp? På vår sida Kalla bad har vi samlat några badtips för dig som vill prova kallbad.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad