Deutsch
Dansk
English

Golfhuvudstaden möter Henrik Staff

2020. Några gånger om året möter vi profiler från de olika golfanläggningarna. Våren 2020 var det dags för Henrik Staff på Halmstad Golfklubb. Längst ner på sidan kan du läsa om våra tidigare möten.

En hockeytok som blev golfpro i Halmstad

Henrik Staff är headpro på Halmstad Golfklubb och fick förra året utmärkelsen Club Pro of the Year av PGA Sweden. Men vem är mannen bakom myten? Det är en ödmjuk och varm människa som ska intervjuas. Vi är nyfikna på hans bakgrund. Vad har han med sig i bagaget? Hur hamnade han i Halmstad? Och varför blev det just Halmstad GK? Vad är det Henrik brinner mest för?

Henrik Staff

Berätta lite om dig själv

– Den korta versionen är att jag är en hockeytok från Leksand som blev golfcoach i Halmstad. Den lite längre versionen börjar i gymnasieåldern på 1980-talet då jag stod i valet och kvalet mellan hockey och golf. Det blev golf. Mycket tack vare Anders Israelsson som då var pro i Leksands golfklubb. Jag började som assistent 1987 och flyttade till Skåne och Bosjöklosters GK 1990. Samtidigt som jag jobbade som tränare utvecklade jag mitt eget spel och provade på en spelarkarriär i början av 1990-talet, utan större framgång. Tränarkarriären lockade mer så 1994 flyttade jag och familjen till Halmstad eftersom det fanns ett ledigt jobb på Halmstad GK. Åter igen hade Anders Israelsson ett finger med i spelet då han flyttat till Halmstad från Leksand. Även min bror Ulf Pettersson började jobba som pro på Holms GK. Det ena leder till det andra och här är vi kvar fortfarande, med Halmstad som knutpunkt.

Golfnörd och utbildad barnskötare. Hur går det ihop?

– Jag är golfnörd i grund och botten. Det var kärleken till spelet som gjorde att jag började som pro. Men första åren som golftränare hade jag inte helårsavtal utan jobbade med allt från småbarnsavdelningar till fritids under vinterhalvåret. Min barnskötarutbildning har jag haft stor nytta av i de pedagogiska delarna i mitt jobb. Det gäller både små och stora människor. Men speciellt i mötet med barnen och i knatteverksamheten som jag brinner för.

Vad gör du på den lilla fritid du har?

– Jag spelar golf! Det låter kanske märkligt men när det är högsäsong så hjälper jag andra golfare att utvecklas vilket innebär att jag inte hinner spela själv. Sedan ska jag väl erkänna att jag är ”sportidiot” och gärna kollar på TV-sändningar av hockey (särskilt Leksand), golf på världstourerna och vinterstudion. Matlagning, båda att äta och laga, är ett stort intresse. Jag är med i en matlagningsförening som träffas flera gånger om året. En favorit att laga är Gambas al Pil Pil - heta räkor med vitlök. Doppa med lite bröd och så ett glas rioja till det så är man på banan.

Varför ville du bli golftränare?

– Kontakten med människan och responsen i kommunikationen är avgörande faktorer. Det spelar ingen roll om det är en nybörjare eller erfaren golfare. När personen blir glad över ett slag så ger det energi. Att kunna hjälpa och coacha människor att utvecklas är en stark motor. Åldersspannet mellan 6 och 80 plus gör det hela extra roligt. Ingen dag är den andra lik.

Hur är det att jobba som tränare på Halmstad Golfklubb?

– Det är en väldigt fin och bra klubb att vara på, och en av Sveriges äldsta. Samtidigt är det en klubb som vill utvecklas. Vi tränare får resurser att utveckla ungdomsverksamheten vilket är oerhört stimulerande. Tillsammans med Katarina Michols och Daniel Stark jobbar vi hela tiden för att förbättra träningsverksamheten. Det är dessutom en fantastisk arbetsmiljö att verka i. Jag behöver nog inte ge så många fler skäl. Det här är mer än ”gott nog”. Utöver mina sysslor som tränare är jag ganska involverad i många olika delar i klubben. Den del som jag tycker är mest inspirerande att utveckla är övningsområdena och banan. HGK är en gammal pärla på många sätt och det handlar inte om att göra stora ändringar utan förädla det vi har.

Golftränare och spelare analyserar slag

Foto: Per Nilsson

Du fick 2019 utmärkelsen Club Pro of the Year av PGA Sweden, varför tror du att du fick det?

– Lång och trogen tjänst svarar Henrik med ett skratt. Nej, det roligaste med priset är att man blir nominerad av sina kollegor ute i landet. Där har man självklart tittat på vår verksamhet på HGK och konstaterat att den är stor och framgångsrik. Vi satsar starkt på ungdomarna. Att jag är nyfiken av mig och följer den tekniska utvecklingen och gärna delar med mig kan också varit bidragande. Erfarenhetsutbyte är väldigt roligt det är så jag själv lär mig mest. Kanske uppskattar mina PGA-kollegor min öppenhet och att jag delar med mig av kunskap och erfarenheter.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Så klart blev jag både glad och stolt. Förhoppningsvis tycker folk att jag gör ett bra jobb. Stipendiet jag fick tänker jag använda till att vidareutbilda mig. Förmodligen genom att besöka någon kollega för att se hur de jobbar i sin klubb. Det är bästa sättet för mig att utveckla mig.

Det är inte första gången som en tränare från Halmstad får priset, varför tror du att ni är flera som fått det som verkar här i Halmstad?

– En styrka är att vi har nära relationer här i Halmstad. Vi är öppna och delar med oss. Och att vi är en golfhuvudstad. Golfklubbarna ligger nära varandra. Utifrån kanske det upplevs som konkurrens, men så är det inte oss tränare emellan. Våra olika personligheter och inriktningar kompletterar. Det finns ingen prestige och det tror jag främjar utvecklingen.

Utifrån din roll vad tycker du om Halmstad som golfdestination?

– Svårslaget (haha)! Grunden är banorna. Vi har bra golfbanor som sköts på ett bra sätt med bra finish. Runt detta finns golfklubbar som vill utvecklas och ligga i framkant. I och med att klubbarna ligger så nära varandra så är det en riktigt bra golfdestination. Du får bra variation av banor hela vägen. Något som är smått unikt är att nästan 10 procent av Halmstadborna spelar golf så det finns stort engagemang.

Har du några tips inför säsongen? Vad ska man tänka på?

– Håll ordning på kroppen, oavsett nivå. Vintern är en uppbyggnadsperiod. Se till att träna rörlighet, styrka och balans. Då har du bra förutsättningar när säsongen kör igång. Passa också på att jobba med teknikutvecklingen, som att utveckla din sving och puttning. Har du gjort din läxa under lågsäsongen kan du fokusera på själva spelet när säsongen väl startar. Och det är ju det som är roligast.

Vilket är ditt favorithål?

– Det måste bli hål nummer sex på Norra banan. Det finns hål som är vackrare, men i det här fallet handlar det att det är ett strategiskt hål. Jag kan välja mellan en mängd olika spelstrategier och jag gillar den utmaningen. Sedan tycker jag ju att de vindpinade tallarna ger karaktär.

Vad får man inte missa när man är på besök i Halmstad?

– Om du bortser från golfen så är det ju självklart stranden. After beach i Tylösand eller i Vilshärad är oslagbart. Sedan har vi ju en mysig stadskärna med många bra restauranger. För min egen del älskar jag närheten till havet. Jag är ingen badare utan promenerar hellre utmed havet än plaskar i det. Prins Bertils stig vandrar jag ofta utmed, det är ett riktigt guldkorn.

Mer golfhuvudstaden

Golfpaket

Golfbanor

Mer av Halmstad