Deutsch
Dansk

Livräddarna i Tylösand

Varje dag, från midsommar till mitten av augusti, finns Livräddarna i Tylösand på plats för att alla som badar ska känna sig trygga. Och så har det varit sedan 1960.

När Livräddarna i Tylösand startade var de först i Sverige med bevakad strand, vilket har satt sina tydliga spår. Idag är stationen ett livräddarmecka för många livräddare och ett centrum för livräddning i hela landet. En bidragande faktor är Livräddarskolan, den enda skola i Sverige som erbjuder havslivräddarutbildning.

Livräddare i Tylösand i Halmstad

Foto: Livräddarna i Tylösand

En helt vanlig dag – som livräddare

Varje sommar kommer nästan 100 havslivräddare och utbildare till Tylösand för att arbeta och bo tillsammans på livräddarstationen. En helt vanlig arbetsdag bemannas av 18 personer och startar med morgonfys eller tillbudsövning.

Därefter tar hälften bevakningen nere på stranden medan resterande har som huvuduppgift att ta hand om livräddnings­utrustningen och materialet. Går larmet, ja då samlas alla vid Livräddartornet för vidare instruktioner. Klockan 18.00 avslutas arbetsdagen och då är det dags för det obligatoriska kvällsdoppet.

Härlig gemenskap

Att spendera sommaren som livräddare i Tylösand lockar människor från hela landet, ibland även från våra skandinaviska grannländer. Ofta är det personer mellan 18–20 år som fortfarande studerar men det kan lika väl vara livräddare med ordinarie yrken som advokat, lärare, snickare och polis.

Arbetet på livräddarstationen är helt ideellt men trots det återkommer många livräddare år efter år. Anledningen handlar delvis om stämningen i Tylösand, som en av Sveriges absolut populäraste stränder, men kanske främst om den gemenskap som uppstår när man bor, äter och arbetar nära varandra – alla dagar i veckan. Att beskriva den särskilda stämning och kamratskap som råder är omöjligt.

Blir du sugen på att spendera en aktiv sommar i Halmstad som livräddare? Läs mer om havslivräddarutbildningen och arbetet på tylosand.net. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livräddaretornet i Tylösand i Halmstad i solnedgång

Foto: Rolf Boström, Mostphotos

Nippers & simskola

Under söndagar i juli och mitten av augusti kan barn och ungdomar i åldrarna 3–18 år komma för att lära sig grundläggande livräddningskunskaper. Barnen tränar på stranden och i havet i alla väder och lär sig att bli trygga i vattnet, paddla bräda eller hantera en livboj. Under juli månad kommer Livräddarna i Tylösand även erbjuda simskola i Tjuvahålan.

Livräddardagen

Varje sommar arrangeras Livräddardagen där du bland annat får bevittna hur samhällets olika räddningstjänster samarbetar och hur en räddningsinsats kan gå till. Brandmän, ambulanspersonal och sjöräddning brukar finnas på plats för att visa hur deras utrustning ser ut. En mycket trevlig och uppskattad familjeaktivitet helt enkelt! Håll utkik i vår evenemangskalender för aktuellt datum.

Stranden i Tylösand i Halmstad, med livräddaretornet

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad