White Guide

I Sverige har White Guide getts ut sedan 2005. Från 2013 publiceras även White Guide Café. På restaurangscenen premierar White Guide framför allt personlighet, förnyelse, hållbarhet och atmosfären på plats. Upptäck Halmstad i White Guide och läs deras omdömen här.

Restauranger

På restauranglistan har en Halmstad-restauranger tagit sig in: Söderfamiljen med fin motivering.

Söderfamiljen – Ofjäskigt och genuint gott

På söder i Halmstad, inte långt från havet, ligger Söderfamiljen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en liten charmig och trivsam kvarterskrog med mustig och rolig mat samt smarriga, egensinniga bakverk. My Djurberg och Johanna Norström äger stället, och ännu fler kvinnor jobbar i köket och i servisen. Alla med en slags självklar skönt ofjäskig men kunnig attityd. Att sitta på uteserveringen vid Nissans långsamflytande vatten eller inne bland de udda borden och med en cykel som väggdekoration är lika trevligt varje gång. Det är faktiskt lite som att komma hem.

Söderfamiljens matmorsor tar sig friheten att bjuda på precis vad som faller dem in, oavsett varifrån i världen rätterna hör hemma. Det mesta tillagas på utmärkta halländska råvaror i säsong. Mejeri och kött från Wapnö och ekologiska grönsaker från Slättåkra. Således kan du få köttbullar som är godare än mammas. Moset, brunsåsen och pressgurkan likaså – och vilken hit att servera rårörda svarta vinbär till. Lika självklar är en superfräsch, hälsosam och krispig jordnötsbeströdd nudelsallad med långkokt gris, morot, rättika, rödkål och koriander.

Menyn varierar efter humör, råvaror och tid på dagen. Om förmiddagen finns fika, frukostmackor med nyskördade grönsaker och färskost, till lördagslunch och kväll bjuds pizza, till exempel ”salt & vinegar” med kapris, mozzarella och potatis eller medelhavslasagne på kravmärkt torsk och aubergine. Det goda kaffet bryggs på ekobönor, missa inte något sött därtill som sega hallonkakor, osedvanligt god chokladnötig rawbrownie eller en bit blåbärssmulpaj med grädde.

Caféer

Tre caféer finns på White Guides lista. Både Tivolikiosken och Cortado Coffee Shop placerar sig på en mycket god nivå. Feldts Bröd och konfekt klassas till en god nivå.

Cortado Coffee Shop – Flytande guld i Halmstad

Vid Norre Torg i Halmstad ligger det diskreta men mysiga caféet Cortado Coffee Shop. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här har man ett mantra: "När kaffe blir en upplevelse!" och vill man dricka gott kaffe är det just hit man ska bege sig – detta kaffe är inget annat än flytande guld! Man erbjuder en uppsjö av sorter, rostningar och bryggtekniker, allt självklart hanterat med ett genuint hantverkskunnande hos den entusiastiska och genomtrevliga personalen. Även deras teer är av en klass som få caféer når upp till. Bakverken består av allt från utmärkta smörgåsar på surdegsbröd från bageriet runt hörnet till hembakta rawfoodkakor och andra bakverk.

Feldts Bröd och konfekt – Stora bakverk på liten yta

Bagare och konditor My Feldt åker iväg på motorcykeln. Innan dess kramar hon om lillebror Putte som oftast står bakom disken på Feldts Bröd och konfekt, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en pytteliten oas för älskare av eko, kvalitet och charm. En ständig strid av kunder köper levain, potatis- och rosmarinbröd och baguetter. Frasiga croissanter finns på lördagar. Eller citronmarängminipaj, sockerkringlor – eller vad som nu ligger i och på disken för dagen. Sitt på enkla pallar i hörnan och njut. Den härligt småsega kolatarteletten är fylld av len choklad och toppad med rostade hasselnötter – himmelsk. Missa inte jordgubbs-, lime- och rossorbeten. Som smaken av hela sommaren.

Hotell

Även hotell finns med i White Guide. Här kan Hotel Tylösand stoltsera med betyget mycket god nivå.

Hotel Tylösand – Konst, nordisk design och magisk havsutsikt

Skulpturer, magnifika målningar och fotografier möter en redan i entrén på Hotel Tylösand. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bob Dylan, Bruce Springsteen, Joni Mitchell och andra artister hörs både i högtalarna och är porträtterade. Det är fantastiskt och lätt att fastna i trappan eller i korridoren för att titta närmare. Per Gessles och Björn Nordstrands hotell är präglat av konst och av stram stilfull nordisk design.

Rummen är väl genomtänkta med sköna sängar, effektiv belysning och bra arbetsutrymmen. Från flera av rummen anas oändligt hav och långsträckt horisont. Den långa sandstranden inbjuder till promenader och bad. Restaurangen – sommartid finns flera stycken – bjuder vällagat och till den generösa frukostbuffén är kocken redo att fixa omelett, vändstekta ägg eller vad som önskas.

Spaavdelningen har bastu, gym och flera bassänger. Att krypa ner i den väl uppvärmda utomhuspoolen när mörkret faller och vinden viner rekommenderas. Konferensdeltagare, långväga turister, barnfamiljer och enskilda finner alla sitt. Vänlig och glad personal är redo när än gästen behöver.

Mer mat och dryck

Mer av Halmstad