Deutsch
Dansk

Skördetid i Halmstad

Sensommaren och hösten välkomnar dig till Halmstad för smakupplevelser som stannar kvar i minnet. Träffa odlare, matkreatörer och matälskare som brinner för att odla, plocka, tillaga och servera dig av naturens skatter från den halländska myllan.

Vi samlas denna tid kring höstmarknader och skördefester, vi skördar kål, betor och andra grönsaker samt syrar dessa. Och vi bjuder in dig till gemenskapen för att njuta av halländska smaker och uppleva kärleken till maten som är gjord på lokala råvaror. Vi har samlat några tips till dig. För att du ska få ut det där lilla extra från skördetidn i Halmstad.

Två personer med nyskördade grönsaker och blommor

Söderfamiljen bjuder in till skördetid. Foto: Lisa Lindström, Skördetid i Halland

Söderfamiljen

Precis som namnet antyder möts du här av en familjär atmosfär där kreativiteten flödar och kärleken till maten genomsyrar allt. Här tycker man om att umgås, gärna över bordsgränserna. Johanna Norström och My Djurberg, tjejerna bakom Söderfamiljen, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finner glädje i att skapa en härlig stund för sina gäster och se mötet mellan maten och människan. Inspiration till både stämning, inredning och mat kommer från hela världen och ofta plockar de med sig idéer och smaker från sina egna resor.

Menyn ändras efter humör och säsong, men är alltid fylld med goda rätter tillagade på närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror. Vad sägs om kött från Wapnö, ekologiska grönsaker från Slättåkra och ost från Kvibille? Oavsett om du är ute efter en mysig fika, en välkomponerad lunch eller en helkväll med middag och naturvin kan du alltid räkna med Söderfamiljen.

Smaka på Halmstad

Under Smaka på Halmstad du smaka, dofta, känna, lyssna och njuta av smaker från Halmstad med omnejd under en tvådagars matfest mitt i Halmstads hjärta, Stora torg.

Här har vi samlat några av Halmstads guldkorn under ett och samma tak med lokala producenter och livsmedelsförädlare i en tillfällig saluhall där du möts av dofter och varma intryck. I varje tugga känner du kärleken till det hantverk som ligger bakom de fantastiska smakerna och du får dessutom chans att se och prata med personen som står bakom produkten.

Tillsammans med Halmstad Krögarförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. byggs det upp ett restaurangtorg med några av Halmstads krögare. Gör en kulinarisk resa i det myllrande restaurangtorget genom att smaka på krögarnas paradrätter. Att smaka och dofta på Halmstad är ett skådespel i sig men för att sätta mer krydda på evenemanget välkomnas du till Matstudion för att se välkända kockar utmana varandra i dueller och laga mat på personligt utvalda råvaror.

Händer håller en korg med grönkål

Grönkål. Foto: Agneta Kristiansson

Grönkål

Grönkål har en stark tradition i Halmstad och Halland. Så mycket att den har blivit utsedd till vår nationalrätt.

Att grönkål har ätits i Sverige i många år är känt sedan länge. Grönkålen fanns i Sverige redan på 1300-talet och förmodligen tidigare än så. I Halmstad finns grönkålen tillgänglig på flera håll och kanter. Under skördetid kan du hitta grönkål på många matmarknader, i gårdsbutiker och ibland även på restaurangernas höstmenyer. Vid denna kan du köpa Hulkens surkål hos PaulssonsPaleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. serveras ofta olika grönkålsrätter. Hos Börjes konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Harplinge hittar du den mumsiga grönkålsknäcken och året runt kan du njuta av Tallhöjdens värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. goda grönkålssoppa. Den största grönkålsproducenten i Halmstad är Harplinge Kål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och deras grönkål kan du köpa i flera butiker i Halmstad och södra Sverige.

Hafi fabriksbutik

i Hafi fabriksbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du hela Hafis delikatessortiment av halländsk sylt, marmelad, gelé, chutney, saft, glögg, mousserande drycker, must, torkad frukt, frysta bär och mycket mer. Här finns också ett stort utbud av produkter som inte säljs i andra butiker – våra handgjorda rårörda lingon, sylter och marmelader på hink. Du kan även fynda produkter till fabrikspriser.

Barn handlar i en gårdsbutik

Vilshärads Gårdsbutik ligger lantligt beläget. Foto: Alexander Hall

Vilshärads Gårdsbutik

Vilshärads Gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en mysig gårdsbutik i lantlig miljö, vackert inbäddad bland blommande potatisåkrar och vajande sädesfält. Sparris är en av gårdens mest uppskattade grödor tillsammans med potatisen som kommer i många olika sorter, färger och former. Och det är just därför det är hit du ska åka om du vet att potatisens sort spelar roll för smak och karaktär. Utöver sparris och potatis är butiken fylld med egenodlade grönsaker, ägg, bär, frukt och blommor. Givetvis varierar utbudet i samklang med naturen, vädret och efterfrågan.

Naturens skafferi

Under hösten är även den vilda naturen som ett skafferi. Bege dig ut i vildmarken och hitta dina favoritsmaker. Vi har samlat tips för bär och svampplockning, stärkande vandringsleder, fantastiska naturreservat med mera.

Personer lagar mat utomhus i Halmstad

Foto: Alexander Hall

Evenemang med smak av skördetid

Under denna period samlas vi kring höstmarknader och skördefester. Kika i kalender nedan för att uppdatera dig kring höstens händelser i skördetid, här finns allt från marknader till provningar och kurser. Några evenemang värt att spana lite extra efter är Smaka på Halmstad, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ingedagarna, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skördefest på Särdals kvarn, Äppeldagar på Hafi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Höstmarknad i Simlångsdalen. Förbered dig på att möta härliga halländska smaker och uppleva kärleken till maten som är gjord på lokala råvaror.

Skördetid i Halland

Det är inte bara Halmstad som bjuder in till festliga skördetid, utan hela Halland. Under Skördetid i Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlas allt som händer i matväg under perioden augusti till oktober. Här får du tips på gårdsbutiker, caféer, restauranger och smultronställen men också naturnära kurser, rundvandringar och aktiviteter. Välkommen att utforska hela Hallands dignande matutbud under sensommar och höst.

Evenemangslista

Här listar vi matiga evenemang under skördetiden 2023 när den närmar sig. Ännu fler evenemang hittar du i vår evenemangskalender.

 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Galgbergsfestivalen 2023
  12 augusti 2023, 18.00–23.00
  Hallandsgården
  Friluftsmuséet Hallandsgården ”Galgbergsfestifvalen har tilldelats 2022 års Kulturlax! Vi är mycket stolta och firar de...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Grötviks Stenhuggardagar
  • 19 augusti 2023, 12.00–18.00
  • 20 augusti 2023, 12.00–18.00
  Grötviksvägen
  Succén Grötviks Stenhuggardagar kommer tillbaka, 19-20 augusti 2023! Välkomna till Grötviks Stenhuggardagar 19-20 augus...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Smaka på Halmstad
  • 15 september 2023, 12.00–22.00
  • 16 september 2023, 11.00–22.00
  Stora torg
  Smaka, dofta, känn, lyssna och njut av smaker från Halmstad med omnejd under en tvådagars matfest mitt i stadens hjärta...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Halmstads Lunchteater - DJÄVLA KARL!!!
  20 september 2023, 11.30–13.00
  Halmstads Teater
  En musikalisk enmansföreställning om August Strindberg och manliga attityder I denna poetiska, komiska och känslostarka...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: YinYoga Weekend med Jennie & Johan Landahl från Coastal Yoga på Steninge Kuststation
  20 – 22 oktober 2023
  Steninge kuststation
  En helg med djupgående yinyoga i höstens tema och uppfriskande kalla bad, för d...

Mer kring skördetid i Halmstad

Mer mat och dryck

Mer av Halmstad