Höstens skördetider

Sensommaren och hösten välkomnar dig till Halmstad för smakupplevelser som stannar kvar i minnet. Träffa odlare, matkreatörer och matälskare som brinner för att odla, plocka, tillaga och servera dig av naturens skatter från den halländska myllan.

Två personer med nyskördade grönsaker och blommor

Söderfamiljen bjuder in till skördetider. Foto: Lisa Lindström, Skördetid i Halland

Vi samlas denna tid kring höstmarknader och skördefester, vi skördar kål, betor och syrar grönsaker. Och vi bjuder in dig till gemenskapen för att njuta av halländska smaker och uppleva kärleken till maten som är gjord på lokala råvaror.

Under hösten är även den vilda naturen som ett skafferi. Bege dig ut i vildmarken och hitta dina favoritsmaker. Vi har samlat tips för bär och svampplockning, stärkande vandringsleder, fantastiska naturreservat med mera.

Barn handlar i en gårdsbutik

Vilshärads Gårdsbutik ligger lantligt beläget. Foto: Alexander Hall

Gårdsbutiker, lokala smaker och råvaror av högsta kvalitet

Ge dig ut på en kulinarisk resa genom landskapet och provsmaka halländska smaker från myllan, skogen och fälten. Det är värt en dagstur eller två till någon av våra välfyllda gårdsbutiker! Vi har samlat en lista med våra lokala gårdsbutiker och tror oss veta att ett kärleksfullt samtal om kärleken till maten, råvarorna och produkterna kan uppstå.

I skördetider är ett besök i Halmstad rena drömmen för matälskare. Här finns vår halländska stolthet grönkålen och laxen (Lynga lax Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Men inte nog med det! Smaklökarna får sig en ordentlig skjuts med ett besök hos en lokal matproducent. Ost från Kvibille Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., sylt och saft från Hafi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Grönkålsknäcke från Börjess Konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., hemodlade grönsaker från Vilshärads Gårdsbutik, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Slättåkra Närproducerat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Susegård Gårdsförsäljning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och syrad kimchi från Paulssons Paleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med mera.

Som om inte det vore nog finns det lokala mejeriprodukter på Wapnö Gård, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. liksom vilt- nöt, och lamm hos flera djurproducenter som Gudagott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Ulvereds Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Låt dig inte luras, vad du ser är vad du får. Hög kvalitet, närodlat, plockat och förädlat med kärlek!

Personer lagar mat utomhus i Halmstad

Foto: Alexander Hall

Naturnära måltidsupplevelser

Följ med på en upplevelse i naturen där de halländska råvarorna tas om hand på det mest naturliga sätt. Där salladen kan plockas och bestå av det naturen har att erbjuda just nu och där proteinet kan vara egenfångad lax från till exempel Vinnalt.

Tillsammans med Niklas tillagar ni maten över öppen eld samtidigt som han delar med sig knep och trix för att balansera smaker. Middagen, ja den njuter ni av tillsammans innan solen försvinner ner över horisonten. Niklas driver naturföretaget Flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och, förutom kurser och uthyrning av kajaker, erbjuder han upplevelser och skräddarsydda paket efter önskemål och säsong.

Grönsaker och rotfrukter

Foto: Mostphotos Madelen

Evenemang med smak av skördetider

Under denna period samlas vi kring höstmarknader och skördefester. Kika i evenemangskalendern för att uppdatera dig kring höstens händelser i skördetid, där finns allt från marknader till provningar och kurser. Några evenemang värt att spana lite extra efter är Smaka på Halmstad, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ingedagarna, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skördefest på Särdals kvarn, Äppeldagar på Hafi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Höstmarknad i Simlångsdalen. Förbered dig på att möta härliga halländska smaker och uppleva kärleken till maten som är gjord på lokala råvaror.

Skördetid i Halland

Det är inte bara Halmstad som bjuder in till festliga skördetider, utan hela Halland. Under Skördetid i Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlas allt som händer i matväg under perioden augusti till oktober. Här får du tips på gårdsbutiker, caféer, restauranger och smultronställen men också naturnära kurser, rundvandringar och aktiviteter. Välkommen att utforska hela Hallands dignande matutbud under sensommar och höst.

Fler evenemang

Ännu fler evenemang i Halmstad hittar du alltid i vår evenemangskalender.

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad