Höstens skördetider

Sensommaren och hösten välkomnar dig till Halmstad för smakupplevelser som stannar kvar i minnet. Träffa odlare, matkreatörer och matälskare som brinner för att odla, plocka, tillaga och servera dig av naturens skatter från den halländska myllan.

Vi samlas denna tid kring höstmarknader och skördefester, vi skördar kål, betor och syrar grönsaker. Och vi bjuder in dig till gemenskapen för att njuta av halländska smaker och uppleva kärleken till maten som är gjord på lokala råvaror.

Grönsaker och rotfrukter

Foto: Mostphotos Madelen

Evenemang med smak av skördetider

Reko ring Halmstad – 12 och 26 september

Vill du som konsument lära känna din mat? Ställa frågor direkt till producenten. Köpa färskare mat till samma prisnivå som i affären, men till högre kvalitet. Där har du Reko ring, en köp-och säljplattform mellan konsumenter och lokala producenter i Halmstad, utan mellanhänder. Relationsmat är framtiden och besöker du Halmstad för några dagars uppehälle med självhushåll, rekommenderar vi dig att hålla utkik efter ett utlämningsställe nära dig på Reko ringens facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ölprovningar på Halmstad Brygghus – 13, 27, 28 september

Vad vore maten utan drycken? Halmstad Brygghuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjuder in till rundvandring genom ett modernt mikrobryggeri. Turen avslutas i provsmakningsrummet där historiens vingslag syns och köns. Ett tidlöst hantverk presenteras, du provsmakar ett urval av ölsorter och får inspiration till mat och dryckeskombinationer i den moderna ölstilen. Halmstad Brygghuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har drygt 20 olika sorter i sortimentet och så här i hösttider finns det en särskild öl, vid namnet Skördefest, som passar utmärkt till höstens maträtter som bratwurst, surkål och höstiga smaker.

Höstmarknad i Simlångsdalen – 14 september

Endast 20 minuter från city väntar dig underskön inlandsnatur i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Höstmarknaden vid Tallhöjdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en upplevelse för alla sinnen. Dofterna och smakerna blandas med lugnet och känslan av den vackra omgivningen. Här kan du strosa runt mellan lokala producenter och köpa allt från stenugnsbakat bröd och knäcke, trendig surkål och kimchi syrade grönsaker, honung och lokalt hantverk.

Med en välfylld korg med godsaker från höstmarknaden passar ett besök i Danska fall alldeles utmärkt. Själva vattenfallet är huvudattraktionen för många av de 35 000 besökare som besökt naturreservatet i år. Fallhöjden i ån är 36 meter och bildar flera spännande forsar och vackra vattenfall. Det natursköna området är en perfekt picknickplats, du vandrar i vacker bokskog och slår dig ner vid bänk eller bord som finns utplacerade. Vandringsstigen Hallandsledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster går genom naturreservatet och inbjuder till ännu fler naturupplevelser.

Bondens egen marknad – 14 & 28 september, 12 oktober

Tänk dig en klassisk torgmarknad. Du strosar omkring i ett hav av färger och får smaka lokala specialiteter från trakten som annars är svåra att finna. Bland torgstånden uppstår samtal med traktens producenter om odling och uppfödning. Varorna du köper på marknaden är de färskaste du kan få tag på! Korgen fyller du lätt med nybakat bröd, honung, fisk, äppelmust, charkuterier, vilt-, lamm-, nöt- och fläskkött, korvar av olika slag och grönsaker efter säsong. Vi ses på Bondens egen marknad!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ingedagarna med Grönkålens dag – 14-15 september

Visste du att den halländska grönkålen är så viktig för oss att den i Halmstad har fått en alldeles egen dag? Den 14 september firar vi den gröna kålen som är så nyttig och välsmakande. Och i samband med det samlas företagarna i bygden norr om Halmstad och bjuder in dig till aktiviteter kring dryck och mat, hälsa, musik och konst. En helg du inte vill missa där möten med lokala matproducenter och aktörer uppstår och du kommer nära hantverket och maten från den halländska myllan. Se hela programmet för Ingedagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gourmetmiddag i Skördetid – 14 september

Mitt i skördetider serveras en läcker femrätters meny signerad Stefan Holmströmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och team Ulvereds Hjorthägnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I vackra miljön Ulvered bland höstens färger äger detta rum. Och det bästa är att du blir bekvämt eskorterad till denna gourmetafton med gratis buss från centrala Halmstad. Det ingår i din bokning av menyn. Hop on kära gäster!

Syrning i Simlångsdalen – 22 september och 13 oktober

En heldag med syrat i vackraste miljö. På en självförsörjande gård i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster inbjuds du till en inspirerande upplevelse. Surkålsverksatad där du lär dig allt om varför och hur du gör surkål, kimchi, kvass och kombucha. Allt för att hålla din mage lugn och fin. Vill du titta in till höns, får och odlingar går det bra. Kursen inkluderar smakprover, recept och burkar med syrade grönsaker att ta med hem. Trendigt och ekologiskt hållbart rakt av!

Skördefest i Särdals kvarn – 28-29 september

Skördefest på Särdals Kvarnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster innebär härliga möten och lokala utställare med fina erbjudanden. God fika, värmande pumpasoppa, vilt och bär serveras i kvarnens mysiga café. Och om vädret tillåter blir det ponnyridning. När du är mätt och belåten kan du handla med dig marmelad, sylt och saft från trakten. Eller allt du behöver för en höstig afternoon tea bjudning. Väl värt ett besök till kvarnen som tornar upp sig vackert bland fälten i Särdal, strax utanför Halmstad.

Grönkål- lovers på Steninge Kuststation – 28 september

Den halländska grönkålen är fantastisk, god, nyttig och klimatsmart! Nu har du chansen att kliva in i grönkålens värld. En dag handlar allt om detta superlivsmedel. Du får vara med och skörda ekologisk grönkål och sedan laga ett 10-tal grönkålsrätter i tillredningsköket på Steninge Kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En föreläsning om grönkålen ingår och när grönkålsbuffén serveras får vi också tips på vilka drycker som gifter sig med den halländska skatten. På Steninge Kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster serveras det grönkål i olika former; grönkålslasagne, smoothie, havre-otto med grönkål och de populära grönkålsplättarna.

Vy inne i en gårdsbutik

Foto: Heagård

Gårdsbutiker, lokala smaker och råvaror av högsta kvalitet

Ge dig ut på en kulinarisk resa genom landskapet och provsmaka halländska smaker från myllan, skogen och fälten. Det är värt en dagstur eller två till någon av våra välfyllda gårdsbutiker! Vi har samlat en lista med våra lokala gårdsbutiker och tror oss veta att ett kärleksfullt samtal om kärleken till maten, råvarorna och produkterna kan uppstå.

I skördetider är ett besök i Halmstad rena drömmen för matälskare. Här finns vår halländska stolthet grönkålen och laxen (Lynga laxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) Men inte nog med det! Smaklökarna får sig en ordentlig skjuts med ett besök hos en lokal matproducent. Ost från Kvibillelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, sylt och saft från Hafilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Grönkålsknäcke från Börjeslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, hemodlade grönsaker hos Kaggagårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Dränggårds gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, syrad kimchi från Paulssons Paleolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och mycket mer.

Som om inte det vore nog finns det lokala mejeriprodukter på Wapnölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, vilt- nöt, och lamm hos flera djurproducenter som Gudagottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Ulveredslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Låt dig inte luras, vad du ser är vad du får. Hög kvalitet, närodlat, plockat och förädlat med kärlek!

Fler tips på grådsbutiker i Halmstad.

Hand som plockar kantareller

Foto: Mostphotos Madelen

Smak av vildmarken

Bege dig ut i vildmarken och hitta dina favoritsmaker. Vi har samlat tips för bär och svampplockning, stärkande vandringsleder, fantastiska naturreservat med mera. Vilken plats blir din favorit?

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad