Deutsch
Dansk
English

Grönkål – Hallands superfood

Vi älskar grönkål! Grönkål har en stark tradition i Halmstad och Halland. Så mycket att den har blivit utsedd till vår nationalrätt och har en alldeles egen dag den 14 september.

Att vi i Halmstad och Halland älskar grönkål är ingen hemlighet. Det är ju trots allt vår nationalrätt. Fråga vilken Halmstadbo som helst om vad som är ett måste på julbordet och du kommer säkerligen få svaret "grönkål". I dag äter vi grönkål året om. Men varifrån kommer ursprungligen detta intresse?

Grönkål i korg

Foto: Agneta Kristiansson

Grönkålens halländska historia

Att grönkål har ätits i Sverige i många år är känt sedan länge. Grönkålen fanns i Sverige redan på 1300-talet och förmodligen tidigare än så. Redan då talade man om kålgårdar som var vanliga både på landet och inne i städerna.

På 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till norra Tyskland för arbete. Här fanns det ett stort matintresse för grönkålen. Det sägs att när de återvände hem tog de med sig intresset för grönkålen och skapade nya matvanor med, den än idag uppskattade, råvaran. Att grönkålen även kunde odlas i Halland, och hade gjorts det i många år, hjälpte till att stärka traditionen.

Långkål – en del av det halländska julbodet

Grönkålen har länge associerats med rätten långkål som hör hemma på det halländska julbordet. Alla har sin egna speciella "touch" på hur långkålen ska lagas. Men i regel är det grönkålsblad som kokas i skinkspad (från julskinkan) varefter de stuvas och smaksätts med sirap.

Grönkålen i dag – superfood

Idag hittar du däremot grönkål i alla möjliga rätter och tilltugg. I allt från smoothies och sallader till chips och knäckebröd. De senaste åren har grönkålen kommit att bli allt mer populär där många av dess hälsofördelar ofta lyfts fram. Ofta benämns den numera som "supergrönsaken" eller en "superfood".

Grönkålsfält

Harplinge Grönkål

Grönkålen i Halmstad

I Halmstad finns grönkålen tillgänglig på flera håll och kanter. Under skördetider kan du hitta grönkål på många matmarknader och i gårdsbutiker. Vid denna period hittar du Hulkens surkål hos PaulssonsPaleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder ofta grönkålsrätter, bland annat goda grönkålssmoothies. Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillägnar även en hel dag i september till grönkålens ära. Här får alla deltagare både skörda och sedan tillaga flera rätter tillsammans.

Hos Börjes konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Harplinge hittar du mumsiga grönkålsknäcken. Året runt kan du njuta av Tallhöjdens värdshus goda grönkålssoppa. Under juletid hittar du givetvis den kända långkålen på de flesta, om inte alla, julbord i Halmstad. Den största grönkålsproducenten i Halmstad är Harplinge Kål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Deras grönkål kan du köpa i flera butiker i Halmstad och södra Sverige.

Hulkens Surkål – av PaulssonsPaleo

Just den här surkålen fick sitt namn av den härliga grönkålsgröna färgen. Basen är visserligen vitkål då grönkål inte innehåller tillräckligt med socker för att mjölksyras på egen hand, men smaken är distinkt grönkål! Du kan variera mängden grönkål och vitkål upp till 50/50, beroende på hur mycket grönkål du är sugen på.

Det här behöver du:

  • 1 vitkålshuvud
  • Några nävar grönkål
  • Havssalt utan tillsatser (1,5% av grönsakernas vikt)
  • Rena glasburkar med skruvlock
  • Extra kålblad

Så här gör du:

  1. Ta bort ett av de yttre kålbladen på vitkålen och lägg åt sidan.
  2. Väg vitkål och grönkål.
  3. Beräkna andelen salt: till 1kg kål behövs till exempel 1 000g x 0,015 = 15g salt
  4. Skiva vitkålen fint med kniv. Riv grönkålen i mindre bitar och hacka den.
  5. Lägg kål och salt i en bunke. Knåda kålen ordentligt med händerna, så att den vätskar sig, gärna i upp till tio minuter.
  6. Tryck ner kålhacket i rena glasburkar. Packa kålen ordentligt och häll på resterande vätska (släng vätskan om inte allt får plats).
  7. Lämna någon centimeter fri längst upp i burken och tryck ner en bit av ett kålblad för att hålla nere kålhacket.
  8. Skruva på locket lite löst så att gas och extra vätska kan komma ut, men inget syre komma in i burken (alternativt så pyser du burken under de första dagarna).
  9. Ställ surkålen på ett fat på ett ställe där den kan stå i två veckor. Kolla så att temperaturen ligger mellan 18–22 grader.
  10. Efter 2 veckor skruvar du åt locket ordentligt och sätter in surkålen i kylskåpet för att mogna i ytterligare två veckor.

Surkålen kan avnjutas till de flesta kalla och varma rätter - kanske med undantag för dessert och morgongröt!

Grönkålscocotter på tallrik

Foto: Steninge Kuststation

Grönkålssmoothie – av Steninge Kuststation

  • 2 normalstora grönkålskvistar
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 dl frusen mango
  • 2 dl apelsinjuice
  • Tre kvistar mynta

Langa ned allt i mixern och mixa till jämn smoothie.

Grönkålssoppa

Foto: SydaProductions, Mostphotos

HarplingeKåls grönkålssoppa

Hösten är utan tvekan den bästa årstiden för en god och värmande soppa, och vad är mer halländskt än en grönkålssoppa? HarplingeKål bjuder på ett läckert recept som är gott som det är, men med ett par skivor färsk salsiccia eller annan smakrik korv och en näve krispiga rotfruktschips lyfter den lite extra.

Ingredienser

  • 250 g HarplingeKål
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten + 1 buljongtärning (grönsaks eller kyckling) eller 5 dl mild buljong
  • 5 dl mjölk
  • salt vit- och svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • kokta ägg till garnering

Gör så här

  1. Fräs smör och mjöl.
  2. Häll i buljong, vatten och späd med mjölk.
  3. Lägg i hackad HarplingeKål.
  4. Vill man ha soppan slät så kör med en mixerstav efter uppkok
  5. Krydda och låt koka i cirka 5 min.
  6. Avsluta med att röra ner crème fraiche. Smaka av.
  7. Servera soppan med ägghalvor och gärna en gratinerad ostsmörgås.
Grönkålsbunte

Foto: Wavebreakmedia, Mostphotos

Grönkålscocotter – av Steninge Kuststation

Receptet är beräknat till 6 portionsformar

Ingredienser: cocotterna

  • 10 dl hackad grönkål
  • 2 msk rapsolja
  • 250 gram Kesella kvarg
  • 1 ägg
  • ½ tsk muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Ingredienser: såsen

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl finhackad gräslök
  • Finrivet citronskal (av ca en halv citron) samt 2 msk pressad citron
  • 1 dl hackade hasselnötter

Gör så här:

  1. Fräs grönkålen i en panna med rapsoljan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda alla övriga ingredienser i en skål och rör ned den något avsvalnade grönkålen.
  4. Fördela grönkålsblandningen i sex ugnssäkra smorda portionsformar som rymmer cika 1 ½ dl.
  5. Ställ formarna i en långpanna och häll varmt vatten runt så att det når upp till halva formarnas höjd.
  6. Baka cocotterna i mitten av ugnen 20–25 minuter.
Pizza med bland annat grönkål och rödlök

Foto: Steninge Kuststation

Grönkålspizza – av Steninge Kuststation

Pizza bianco med grönkål, silverlök och röd tångcaviar.
Receptet är beräknat till 4 portioner

Ingredienser: degen

  • 2½ dl ljummet vatten max 37°
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 6 dl vetemjöl

Ingredienser: fyllning

  • 2 silverlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven grönkål
  • 6 kokta, skalade mandelpotatisar
  • 200 gram mozzarella
  • 1 dl riven Kvibille cheddar
  • 2 dl creme fraiche
  • 0,75 dl röd tångcaviar

Gör så här:

  1. Börja med degen.
  2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, rapsolja, salt och mjöl.Arbeta till en smidig deg.
  3. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Stjälp upp degen på bakplåtspapper och kavla ut. Lägg på fyllning. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Dags för fyllningen.
  6. Skala och koka mandelpotatisarna.
  7. Gör pizzadegen enligt recept.
  8. Sätt ugnen på 250 grader
  9. Tryck ut degen tunt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper
  10. Skala och skär silverlök och vitlök i tunna skivor. Fräs den i smör utan att det tar färg. Salta och peppra.
  11. Blanda kålen med lökblandningen.
  12. Skiva potatisen tunt.
  13. Riv ostarna (cheddar och mozzarella) grovt.
  14. Bred creme fraiche på pizzadegen, lägg på ost, kålblandning och potatis.
  15. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  16. Toppa med röd tångcaviar och servera. Denna pizza kan även ätas avsvalnad.
Närbild på grönkål

Foto: Mostphotos, Kaprisova

Grönkålsfrittata med gravad lax – av Steninge Kuststation

Receptet är beräknat till 4 portioner.

Ingredienser:

  • 8 dl hackad färsk grönkål
  • 100 gram gravad lax i tunna skivor
  • 25 gram smör
  • 5 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl riven Kvibille cheddar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka grönkålen.
  3. Skär laxen i tunna skivor och strimla sedan dessa.
  4. Lägg smöret i en ugnssäker form och låt det smälta i ugnen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke.
  6. Rör ned grönkål, lax och 2/3 av osten i den ugnssäkra formen.
  7. Strö på resten av osten och grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter tills frittatan precis har stelnat och fått lite färg.
Grönkål med redskap

Foto: Darius Dzinni, Mostphotos

Långkål, grundrecept – av HarplingeKål

Ingredienser

  • Ca 500g färdig kokt grönkål, Harplingekål
  • 2 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk sirap
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Börja med att ta ut grönkålen ur frysen, och låt den tina.
  2. Grovhacka kålen, och stek den i 2msk smör i en varm stekpanna.
  3. Salta och peppra. Slå på sirap och grädde.
  4. Låt grädden koka in ordentligt.
Närbild på ett grönkålsblad

Foto: Esbhan, Mostphotos

Grönkålspaj med cheddar – av HarplingeKål

Servera till skinka, rökt korv, lax eller liknande.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 250 g HarplingeKål
  • 3 rödlökar
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven cheddar
  • 1 dl grovhackade valnötter

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Tryck ut i en form, nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grovhacka kålen. Skiva och fräs löken tillsammans med kålen i smör. Krydda med salt och peppar.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Förgrädda skalet i 10 minuter. Lägg fyllningen i skalet med osten överst, häll på äggstanningen och strö över nötterna.
  4. Grädda nederst i ugnen 35–40 minuter.

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad