Grönkål – Hallands superfood

Vi älskar grönkål! Grönkål har en stark tradition i Halmstad och Halland. Så mycket att den har blivit utsedd till vår nationalrätt och har en alldeles egen dag den 14 september.

Att vi i Halmstad och Halland älskar grönkål är ingen hemlighet. Det är ju trots allt vår nationalrätt. Fråga vilken Halmstadbo som helst om vad som är ett måste på julbordet och du kommer säkerligen få svaret "grönkål". I dag äter vi grönkål året om. Men varifrån kommer ursprungligen detta intresse?

Grönkålens halländska historia

Att grönkål har ätits i Sverige i många år är känt sedan länge. Grönkålen fanns i Sverige redan på 1300-talet och förmodligen tidigare än så. Redan då talade man om kålgårdar som var vanliga både på landet och inne i städerna.

På 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till norra Tyskland för arbete. Här fanns det ett stort matintresse för grönkålen. Det sägs att när de återvände hem tog de med sig intresset för grönkålen och skapade nya matvanor med den än idag uppskattade råvaran. Att grönkålen även kunde odlas i Halland, och hade gjorts det i många år, hjälpte till att stärka traditionen.

Långkål och andra rätter

Grönkålen har länge associerats med rätten långkål som hör hemma på det halländska julbordet. Alla har sin egna speciella "touch" på hur långkålen ska lagas. Men i regel är det grönkålsblad som kokas i skinkspad (från julskinkan) varefter de stuvas och smaksätts med sirap.

Idag hittar du däremot grönkål i alla möjliga rätter och tilltugg. I allt från smoothies och sallader till chips och knäckebröd. De senaste åren har grönkålen kommit att bli allt mer populär där många av dess hälsofördelar ofta lyfts fram. Ofta benämns den numera som "supergrönsaken" eller en "superfood".

Grönkålsfält

Harplinge Grönkål

Grönkålen i Halmstad

I Halmstad finns grönkålen tillgänglig på flera håll och kanter. Under skördetider kan du hitta grönkål på många matmarknader och i gårdsbutiker. Vid denna period hittar du Hulkens surkål hos PaulssonsPaleolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Steninge Kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder ofta grönkålsrätter, bland annat goda grönkålssmoothies. Steninge Kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tillägnar även en hel dag i september till grönkålens ära. Här får alla deltagare både skörda och sedan tillaga flera rätter tillsammans.

Hos Börjes konditorilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Harplinge hittar du mumsiga grönkålsknäcken. Året runt kan du njuta av Tallhöjdens värdshus goda grönkålssoppa. Under juletid hittar du givetvis den kända långkålen på de flesta, om inte alla, julbord i Halmstad. Den största grönkålsproducenten i Halmstad är Harplinge Kållänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Deras grönkål kan du köpa i flera butiker i Halmstad och södra Sverige.

Tre härliga grönkålsrecept

Nedan hittar du två goda recept du kan göra med grönkål. Recepten kommer från Steninge Kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och PaulssonsPaleolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hulkens Surkål – av PaulssonsPaleo

Just den här surkålen fick sitt namn av den härliga grönkålsgröna färgen. Basen är visserligen vitkål då grönkål inte innehåller tillräckligt med socker för att mjölksyras på egen hand, men smaken är distinkt grönkål! Du kan variera mängden grönkål och vitkål upp till 50/50, beroende på hur mycket grönkål du är sugen på.

Det här behöver du:

  • 1 vitkålshuvud
  • Några nävar grönkål
  • Havssalt utan tillsatser (1,5% av grönsakernas vikt)
  • Rena glasburkar med skruvlock
  • Extra kålblad

Så här gör du:

  1. Ta bort ett av de yttre kålbladen på vitkålen och lägg åt sidan.
  2. Väg vitkål och grönkål.
  3. Beräkna andelen salt: till 1kg kål behövs till exempel 1 000g x 0,015 = 15g salt
  4. Skiva vitkålen fint med kniv. Riv grönkålen i mindre bitar och hacka den.
  5. Lägg kål och salt i en bunke. Knåda kålen ordentligt med händerna, så att den vätskar sig, gärna i upp till tio minuter.
  6. Tryck ner kålhacket i rena glasburkar. Packa kålen ordentligt och häll på resterande vätska (släng vätskan om inte allt får plats).
  7. Lämna någon centimeter fri längst upp i burken och tryck ner en bit av ett kålblad för att hålla nere kålhacket.
  8. Skruva på locket lite löst så att gas och extra vätska kan komma ut, men inget syre komma in i burken (alternativt så pyser du burken under de första dagarna).
  9. Ställ surkålen på ett fat på ett ställe där den kan stå i två veckor. Kolla så att temperaturen ligger mellan 18–22 grader.
  10. Efter 2 veckor skruvar du åt locket ordentligt och sätter in surkålen i kylskåpet för att mogna i ytterligare två veckor.

Surkålen kan avnjutas till de flesta kalla och varma rätter - kanske med undantag för dessert och morgongröt!

Grönkål i korg

Foto: Agneta Kristiansson

Grönkålssmoothie – av Steninge Kuststation

  • 2 normalstora grönkålskvistar
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 dl frusen mango
  • 2 dl apelsinjuice
  • Tre kvistar mynta

Langa ned allt i mixern och mixa till jämn smoothie.

Närbild på grönkål

Foto: Mostphotos, Kaprisova

Grönkålsfrittata med gravad lax – av Steninge Kuststation

Receptet är beräkknat till 4 portioner.

Ingredienser:

  • 8 dl hackad färsk grönkål
  • 100 gram gravad lax i tunna skivor
  • 25 gram smör
  • 5 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl riven Kvibille cheddar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka grönkålen.
  3. Skär laxen i tunna skivor och strimla sedan dessa.
  4. Lägg smöret i en ugnssäker form och låt det smälta i ugnen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke.
  6. Rör ned grönkål, lax och 2/3 av osten i den ugnssäkra formen.
  7. Strö på resten av osten och grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter tills frittatan precis har stelnat och fått lite färg.

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad