Ett smakrikt hantverk för ostälskare

I Halmstad finns en rik ostkultur, här har vi tillverkat ost sedan tidigt 1900-tal. Prova dig fram bland välkända klassiker som Kvibille® cheddarn liksom småskaligt producerade delikatessostar. Här kommer tre tips på lokala mejerier väl värda att upptäckas!

Kvibille ostbod i Halmstad

Kvibille Ostbod

Kvibille Mejeri och Ostbod

I den lilla byn Kvibille ligger Kvibille Mejeri,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som faktiskt är helt ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 av Håkan Jönsson men det var hans son Alfred Wendler som skapade den berömda Kvibille® cheddarn år 1928. För att få rätt sorts väv runt cheddarosten använde Wendler i ett experiment sina egna skjortärmar. Det fick Kvibilleborna att kalla osten för Alfreds skjort-ost. Den välsmakande ädelosten gjorde entré 1932 och fortfarande används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. Många arbetsmoment görs för hand, bland annat synas varje ost extra noga – cirka 1,3 miljoner ostar per år – för att säkra högsta kvalitet.

Ett stenkast från mejeriet ligger Kvibille Ostbod.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här hittar du Kvibilles klassiker men även småskaligt producerade ostar och tillfälliga partier som aldrig når affärerna. På hyllorna finns också lokalt producerade osttillbehör som marmelad från Hafi liksom hyvlar, skedar, ostbrickor och annat som behövs för att njuta av osten.

Ostbricka från Wapnö gård i Halmstad

Ostbricka från Wapnö Gård. Foto: Wapnö Gård

Wapnö Gårdsmejeri

Wapnö Gårdsmejerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ystas ost på mjölk från gårdens frigående kor. Mjölken rinner endast 30 meter från mjölkningskarusellen till gårdsmejeriet, så redan några minuter efter mjölkningen kan mejeriet påbörja den varsamma och hantverksmässiga förädlingen. Den pinfärska mjölken bidrar med det där extra som gör ostarna så speciella. Blir du sugen? I Wapnö Gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du frossa bland de goda ostarna, hårdost som färskost eller den populära vaccaosten.

Hagarnas Mejeri

I Holm ligger Hagarnas Mejeri,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ett litet hantverksmejeri som drivs av Linda Pilcher. Linda har lång erfarenhet inom osttillverkning, vilket hon använt till att starta sitt egna lilla mejeri där hon arbetar småskaligt och med stor passion för det lokala. Mjölken kommer till exempel från Skogsgård utanför Getinge. I mejeriet tillverkas KRAV-certifierade delikatessostar av olika typer; färskostar, mjuka krämiga dessertostar och smakrika hårdostar. Du hittar dessa ostarna i gårdsbutiken Slättåkra Närproducerat,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som Linda driver tillsammans med tre andra producenter från området. Passa samtidigt på att fylla skafferiet med grönsaker, närproducerat kött och nyplockade ägg.

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad