Deutsch
Dansk

10 Hållbara caféer och restauranger

I Halmstad finns många caféer och restauranger där hjärtat klappar lite extra för lokalproducerade råvaror och klimatsmart mat.

Här har vi listat 10 tips på caféer och restauranger där du kan njuta av god mat och fika som också gör gott för planeten. Missa inte heller att spana in Halmstads många gårdsbutiker, där du hittar ett fantastiskt utbud av lokala råvaror och produkter. Mer hållbart än så blir det inte.

Lindas ecocafé i Halmstad

Lindas ecocafé

Lindas Ekocafé

Tio minuter från centrala Halmstad, i underbart lantlig miljö mitt i det halländska landskapet hittar du charmiga Lindas Ekocafé. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här serveras hembakad fika och slowfood med fokus på lokalproducerade och ekologiska råvaror. Caféet huserar i ett gammalt stall på Röinge Kronogård och är inrett med personliga och charmiga detaljer. Passa på att spana in grannen Patriks Prylar, en unik inredningsbutik fylld med annorlunda prylar – gamla, nya och återbrukade.

Krans

Mer om detta härliga café kommer snart.

Steninge Kuststation utanför Halmstad

Steninge Kuststation

Steninge Kuststation

Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får både samvete, mage och ögon njuta. Här serveras närproducerad, klimatsmart och ofta vegetarisk mat och fika med en idyllisk havsutsikt. Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är certifierade med One Planet Plate - en certifiering av Världsnaturfonden, WWF, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som handlar om att minska måltidens klimatavtryck och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden. Passa på att beställa världsmästargröt från tvåfaldiga världsmästaren i grötkokning eller njut av en spännande grönkåls- och tånglasagne. Alla One Planet Plate-certifierade såklart!

Feldt’s bröd & konfekt i Halmstad

Feldt’s bröd & konfekt

Feldt’s bröd & konfekt

Bakom den solgula fasaden på Kasten Rönnowsgatan 10 i Halmstad ligger det lilla hantverksbageriet Feldts bröd & konfekt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här görs allt från grunden med naturliga ingredienser och ekologiska råvaror. Sittplatserna är få, men bullarna är desto fler. Väggarna är fyllda med surdegsbröd, kakor, marmelader, hemkokt kola, glass och såklart mängder av bullar. Bageriet är känt över hela Sverige och är väldigt populärt, så passa på att kila hit redan på förmiddagen för att vara säker på att just dina favoriter finns kvar.

Söderfamiljen

På familjära kvarterskrogen Söderfamiljen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. serveras fika, lunch och middag i en avslappnad atmosfär. Slå dig ner på ett udda bord i den charmigt inredda restaurangen eller sätt dig på uteserveringen och njut av utsikten över Nissan som sakta flyter förbi. Menyn ändras efter humör och säsong, men är alltid fylld med goda rätter tillagade på närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror. Pizzorna är inget undantag och med varje ny säsong presenteras nya spännande kombinationer som får smaklökarna att jubla.

Söderfamiljen. Restaurang i Halmstad.

Söderfamiljen

Restaurang & Café Mangold

Restaurang Mangold Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tar begreppet klimatsmart till en helt ny nivå. På restaurangens övre våning serveras en klimatbuffé där du kan njuta av smakrik och säsongsanpassad mat med fokus på minskat matsvinn. Här finns ingen fast meny utan maten lagas helt utefter de råvaror som finns tillgängliga för dagen. I samarbete med olika leverantörer köper de in råvaror som andra restauranger inte vill ha, vilket innebär att maten lagas på sådant som annars hade slängts. En kreativ utmaning för kockarna i köket, men ack så klimatsmart! Den nedre våningen på Restaurang Mangold Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. serverar en något mer traditionell lunch med olika dagens men med jämna mellanrum, eller när du minst anar det, så öppnas Streetfood Kitchen.

Särdals Kvarn

Vill du fika vid ett av Halmstads sju underverk ska du bege dig till Särdals Kvarn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kvarnen uppfördes 1890 och är med sina sex våningar en av Nordens största väderkvarnar. Idag är kvarnen inte längre i bruk, men istället kan du njuta av en härlig fika i det säsongsöppna mysiga caféet eller köpa med dig lokalproducerade produkter från deras butik. På menyn står goda bakverk, matiga smörgåsar och enklare lunchrätter, ofta tillagat med halländska råvaror.

Särdals kvarn i Halmstad

Särdals kvarn

Västergårdarna

Västergårdarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har Katarina och Kjell sedan många år producerat råvaror från gårdens egna lamm och grisar. Nu har de även slagit upp dörrarna till Västergårdarna gårdsbutik med våffelstuga. I en traditionell lantlig hemmiljö erbjuder de god fika och förstklassiga köttråvaror. Allt som serveras är tillagat på egenproducerade eller lokala råvaror. I gårdsbutiken hittar du förutom gårdens eget kött även ägg, grönsaker och honung från gårdens egen produktion.

Ekoteket Hallandsgården

Under sommaren öppnar Hallandsgården uppe på Galgberget upp sitt café: Ekoteket Hallandsgården. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du njuta av god fika med en fantastisk utsikt över Halmstad. På caféet, som numera heter Ekoteket, har det serverats våfflor med sylt och grädde i över 90 år. Förutom våfflor finns det även soppor, mackor, glass och fikabröd att välja på från menyn - allt ekologiskt och i första hand närproducerat. Passa även på att ta del av det fantastiska friluftsmuseet. Och låt barnen leka loss på den fina lekplatsen Sagoängen.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att se alla caféer och restauranger klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer mat och dryck

Mer av Halmstad