Tysk flagga
English
Swedish
Mjellby konstmuseum

Fem punkter som visar varför Halmstad är en konststad

Konststaden Halmstad i 5 punkter

Halmstad är en konststad. Punkt. Här behöver du inte gå långt för att möta konsten. Den finns på gatorna, på institutionerna och i ateljéerna.

1. Konst i det offentliga

Halmstad har ovanligt mycket konst i offentliga miljöer. Upptäck den offentliga konsten runt om i Halmstad med verk som Carl Milles Europa och tjuren, Pablo Picassos Kvinnohuvud, Lena Cronqvists Flicka i balja, Walter Bengtssons Hertig Knut och Laxen går upp, Nils Egerbrandts 91:an, Torgny Larssons Himmelsbåt, Edvin Öhrströms Kungamötet, Carolina Falkholts Pi , Olle Beartlings Kvarteret Beartling med flera. Passa på att gå en konstpromenad i centrala Halmstad.

2. Flertalet konstmuseum och internationella konstnärskändisar

Mjellby Konstmuseum visar, förutom internationellt kända surrealisterna Halmstadgruppen, utställningar med modernism och surrealism i fokus. Halmstads Konsthall visar samtidskonst av lokala och nationella konstnärer och ligger centralt beläget i stadsbiblioteksbyggnaden. Hallands Konstmuseum visar konst- och kulturhistoriska utställningar med verk av bland annat Halmstadgruppen, Sven X:et Erixson, Olle Beartling, Roj Friberg och Lotta Antonsson. 

3. Självständiga gallerier

Tres Hombes Art, Sveriges största galleri, har checkat in på Hotel Tylösand där korridorerna är fulla av konst. Harp Art Lab är ett laboratorium för samtidskonst i Harplinge väderkvarn, som har vinddriven kvarnofoni. Ztrand Design har både utställningar och butik inom design, konst och hantverk. Wahlbecks Livs är ett galleri för samtidskonst som drivs av komikern och konstnären Peter Wahlbeck. Atelje Bastaskär är Walter Bengtssons ateljé i Grötvik och har även galleri och kafé sommartid. Galleri Gustaf Skoglund har utställningar, försäljning samt visningar i konstnärsateljén.

4. En tradition av hantverk

I Halmstad finns en tradition av olika sorters hantverk, bland annat glas, keramik och konsthantverk. Prova att blåsa eget glas på Steninge Glashytta. Njut av handdrejat och handmålat stengods på Keramikverkstaden Witt. På Berntson Design - Strandskatorna hittar du egendesignade produkter för utomhusbruk. Hallandslaxen i keramik hittar du på Röinge Keramik. Nästan mitt i stan kan du besöka Karins Keramikverkstad och butik. Är du intresserad av att se verk av flera olika konstnärer under samma tak, då ska du besöka Handalist Konst och Hantverk.

5. Aktuella utställningar

I Halmstad finns alltid aktuella konstutställningar i gallerier, muséer och offentligheten. För att se aktuella utställningar, välj kategorin konst och det datum som du är intresserad av i vår evenemangsskalender.

Jag vill veta mer

Mer konst, gallerier, hantverk och design.