Tysk flagga
English
Swedish
Mat

EN SMAK AV HALMSTAD

Marmelad av syrlig havtorn och flädersaft som är frisk och söt på samma gång. Rotfrukter så färska att jorden på dem fortfarande är fuktig. Grillskivor från gårdscharkuteriet. Grönkål, hemgjord italiensk glass, stenugnsbakat bröd, rökt lax, ostar, hjortfilé, mjölk från gårdsmejeri och öl från stadens bryggeri. Färsk fisk från fiskeboden vid Görvik. Under en rundtur till Halmstads alla mathantverkare är det enkelt att fylla skafferiet till brädden. Broschyren ”En kulinarisk resa genom Halland” guidar dig längs vägen. Att delikatesserna är skapade med kärlek märks på smaken – det smakar Halmstad!

Den halländska landsbygden rymmer många gårdsbutiker som är väldigt trevliga att besöka. Kasta dig på cykeln eller ta en tur med bilen och upptäck några av våra små mysiga smultronställen på landet!

Delikatesser

Gudagott är kött- och charkbutiken mitt i centrala Halmstad med kött från två lokala gårdar, Mostorps Gård samt Gudmundsgården. Mostorps Gård är en härlig gårdsbutik i Getinge med köttprodukter från den egna gården samt från andra lokala gårdar. Gudmundsgården erbjuder Hallands största sortiment av egen- och gårdstillverkade kött- & charkdelikatesser. I södra Halmstad, på gränsen till Laholm, ligger Ulvereds Hjorthägn som har gårdsbutik och restaurang med produkter från egen uppfödning. Precis i utkanten av centrum finner du Wapnö Gård. Här finns en gårdsssaluhall med bland annat Wapnö Miljökött® - ett exklusivt högmarmorerat nötkött från gårdens kvigor, ungkor och kor.

Mejeri

Wapnö Gård är även ett lokalt mejeri. Deras produkter säljs i gårdssaluhallen och i restaurangen på slottet är menyn uppbyggd på egna råvaror. Här finns även hotell och Wapnö har många evenemang året runt. På Kvibille Gästgivaregård säljs ost från Kvibille mejeri, som startade för 95 år sedan och är idag den enda svenska tillverkaren av ädel- och cheddarost.

Fisk

Görviksfiskaren säljer nyfångad fisk i den lilla hamnen i Görvik. Lynga Lax är laxrökeri och butik strax norr om Gullbrandstorp. Laxbutiken i Heberg har både butik och restaurang.

Chokladpraliner

Skånskan är ett mysigt café med eget bageri och chokladverkstad i ett korsvirkeshus från 1700-talet. På Triple Chocolate tillverkas choklad med kärlek och omsorg av naturliga råvaror.

Glass

Riccardos i Möllegård strax utanför stan, serverar egentillverkad italiensk glass i mysig miljö. Under högsäsong finns företaget också på Hamngatan i Halmstad där försäljning sker från en äkta, importerad amerikansk glassbuss. SIA Glass i Slöinge har äkta gräddglass med fabriksförsäljning.

Sylt, saft och annat sött

Särdals Kvarn är ett spännande utflyktsmål och en del av Hallands kulinariska historia. Här finns café och butik som säljer omtyckta sylter, safter och geléer samt delikatesser från flera halländska livsmedelsproducenter. I Brännarp hittar du nyöppnade Hafi fabriksbutik. Här kan du ta del av hela Hafis delikatessortiment av marmelader, sylter, chutneys, såser, safter, mousserande drycker, must och mycket mer. Lustgårdens Biodling producerar och säljer naturell och smaksatt honung. Besök deras gårdsbutik i Oskarström. Carlslunds trädgård tillverkar egen äppelmust av frukt från de mer än 50 år gamla fruktträden och frukten besprutas inte. Äpplena skickas till Skåne för mustning och buteljering och säljs under sommaren på gården och övrig tid efter överenskommelse. På Gudagott och Gudmundsgården kan musten köpas året runt.

Frukt och grönt

Kaggagård är en gårdsbutik med egenodlade grönsaker och eterneller. Även självplock. I Ugglarps Grönts gårdsbutik finns både traditionella och lite mer speciella grönsaker från den egna odlingen. På Börjes Konditori i Harplinge säljs lokalt odlad ostronskivling från Fungigården samt olika produkter med grönkål från Harplinge Kål.

Karameller i strut

I Breareds Lanthandelsmuseum i Simlångsdalen köper du fortfarande karameller i strut över disk. Butiken öppnade redan på 1800-talet och mycket av varorna från när de slog igen på 1940-talet är kvar än idag.