Tysk flagga
English
Swedish
Kiteåkare i Grötviks stenbrott

5 äventyr du inte får missa

5 äventyr du inte får missa

Här är naturen alltid nära, fylld av möjligheter till minnesvärda upplevelser att ta med hem. Omgivningarna inbjuder till både ro för själen eller fart och energi för dig som söker spänning. Snöra på dig dina skönaste promenadskor eller pumpa cykeldäcken och upptäck ett Halmstad som överraskar! Se vår Outdoorfilm.

1. Se Halmstad från cykelsadeln

​Cykeln har fått en renässans och nu vill alla cykla! Oavsett om du lägger ner en smärre förmögenhet på utrustning och vill dra iväg i högt tempo, eller hellre glider fram för att njuta av fågelkvitter och vackra vyer så hittar du de perfekta vägarna kring Halmstad. Bland annat går Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled, genom Halmstad. Upptäck fler av Halmstads cykelleder.

2. Besök Galgberget

Galgberget finns promenadvägar, ridvägar och motionsspår i bok- och blandskog bara ett stenkast från stadens centrum med utsikt över Laholmsbukten och Halmstads stadskärna. Utsiktstornet är som taget ur en saga och vid Landalasjön dukas det med fördel upp till picknick. I anslutning till Galgberget finns även ett av staden utegym. 

3. Testa SUP på Nissan och andra vattenaktiviteter

Vid Torntorget i centrala Halmstad finns uthyrning av Stand up Paddleboard (SUP) sommartid. Nissan rinner genom centrala Halmstad och härifrån får du en helt annan upplevelse av staden än från land. SUP är ett roligt och spontant äventyr som inte tar så lång tid i anspråk. I Halmstad passar det ypperligt att ta en kurs i kitesurfin, stand up paddling eller vindsurfing. Dessa ordnas av Söderpiren, O´Hana och KiteKalle. SUP kan du även prova i Fylleån.

I Torvsjön och Toftasjön kan du paddla en tur eller promenera på vandringsleder och sköna stigar. Go Nature har kajaker till uthyrning eller varför inte passa på att gå en kajakkurs. På Tallhöjdens Värdshus kan du hyra roddbåtar.

4. Upptäck Halmstad under ytan

I Svärjarehålan finns Hallands första snorkelled. Den är 200 meter lång och invigdes 2013.

5. Grötvik är platsen för äventyr

​Det bästa sättet att njuta av vår natur är att vara aktiv i den. I Grötvik kan du ena sekunden känna dig som en riktig äventyrare med fartvind om öronen, för att nästa sekund höra fågelkvitter från hängmattan igen. I Grötvik hittar du Halmstad Wakepark som är beläget i det gamla stenbrottet. Här passar det dessutom att snorkla; du kan se havsbottnen på upp till fem meter djup.

Andra tips

Vill du inte göra så fysiskt krävande aktiviteter är en promenad längs Nissan ett tips. Promenera från staden, förbi Norre Katts park, fotbollsstadion Örjans vall och fram till Slottsmöllans kraftverk. Gå över bron och se Nissan från andra sidan på vägen tillbaka.

Det finns även andra fina vandringsstigar att utforska. I Halmstad finns en vandringsstig på 18 km uppkallad efter Prins Bertil, som var Hertig av Halland - Prins Bertils stig. Stigen leder från Halmstads slott längs havet ut till Tylösand och vidare till Möllegårds naturreservat. På vägen passeras flera hemlighetsfulla platser, där det berättas om vikingaslag och stenbrytning. I foldern Prins Bertils stig finns information om vad som väntar längs vägen – både på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Vill ni inte vandra själva kan både Vinnalt Event och Ginko Hiking hjälpa er tillrätta i Halmstads skogar. Även Steninge Kuststation har vandringar och andra aktiviteter. 

Vill du ha en mer krävande vandring är Hallandsleden, 380 km lång vandringsled genom landskapet, passande. Hallandsleden går förbi Simlångsdalen. Här finns strövområden och naturreservat som avlöser varandra runt Simlångsdalen och dess sjöar. Hos Vinnalt Sportfiske kan ni flugfiska och på Tallhöjdens Värdshus kan du hyra roddbåtar. 

Banvallsleden är den gamla banvallen mellan Halmstad och Simlångsdalen som numera är cykelväg – som fortsätter ända till Karlshamn. Vill du se mer av Halmstad på cykel finns det 8 olika cykelkartor med rundtursförslag att köpa på Halmstad Turistbyrå. Turförslagen är olika långa, och passar alla. Bland annat går Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled, genom Halmstad. Upptäck fler av Halmstads cykelleder.

Upptäck själv

Vill du upptäcka naturen på egen hand finns Naturpasset. Köp Naturpass med kartor på Halmstad Tourist Center och orientera tillsammans med familjen samtidigt som du upptäcker naturen.

Jag vill veta mer

Fler vandrings-, cykel och ridleder, vattensporter och vackra naturreservat.