Tysk flagga
English
Swedish

Halmstad bjuder på kontraster

Halmstad är kontrasternas stad där du har nära till allt. Med kusten och inlandet inom räckhåll behöver du inte åka långt för nya upplevelser. Här kan du njuta av livet och känna dig som hemma.

Se konsten omkring dig

I Halmstad är konsten ständigt närvarande med ett stort utbud av museer, gallerier och offentlig konst skapade av både lokala och internationella konstnärer. Halmstad har ovanligt mycket konst i de offentliga miljöerna. Snöra på skorna och gå en konstnärlig upptäcksfärd.

För att uppleva den offentliga konsten kan du gå en konstpromenad på egen hand. Hämta konstkartan på Halmstad Tourist Center och börja den drygt 2,5 kilometer långa och friska promenaden. Du får chansen att upptäcka mängder med skulpturer och konstverk som Carl Milles Europa och tjuren, Pablo Picassos Kvinnohuvud, Lena Cronqvists Flicka i balja och många fler.

Vill du hellre uppleva konst inomhus finns det både svensk och internationell konst på Mjellby Konstmuseum - Halmstadgruppens egna museum. Med upptäckarpaket kan hela familjen utforska museet tillsammans med hjälp av kluriga uppgifter, ledtrådar och nycklar till att förstå konsten. Vill du se både lokal och internationell konst är Halmstads Konsthall värt ett besök. Här kan du ta del av konst som engagerar, berör, upprör och väcker tankar och funderingar.

Hotel Tylösand kan du uppleva sevärd konst på Tres Hombres Art från världsberömda fotografer. För att uppleva utställningar från unga lovande fotografer till de största internationella fotograferna i världen rekommenderas The Photo Gallery.

Upplev outdoor livet i Halmstad

I vår stad är vi måna om att må bra och ta vara på livet fullt ut. Här finns ett stort intresse för outdoorlivet och vattensporter som wakeboard, surfing, kitesurfing, kajak och SUP (Stand-Up Paddle).

I Grötviks mysiga småbåtshamn hittar du Halmstad Wake Park. Här kan du prova på wake board eller vandra på leder i den unika och historiska miljön runt det gamla stenbrottet. Varför inte mysa till det med en picknick i solnedgången i slutet av dagen?

Är du ute efter ett riktigt äventyr rekommenderas en Stand-Up Paddle-tur på Fylleån. Här befinner du dig i en Amazonasliknande miljö där du paddlar med grenar och stenar som hinder - en upplevelse som både är rolig och utmanande! Självklart kan du även SUP:a i andra miljöer i Halmstad. Varför inte ta en stadsrunda centralt i Nissan eller surfa bland vågor och dyningar längs stranden.

För mer information besök Kitekalle.se.

Kattegattleden - Årets cykelled i Europa

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled. I mars 2018 fick den det prestigefyllda priset som årets cykelled i Europa och sträcker sig mellan Göteborg och Helsingborg med en total längd på 37 mil.
Med ett unikt havsnära läge invigdes den 2015 i Halmstad. Sedan dess har den lockat ett ständigt ökande antal cykelturister, både svenska och internationella besökare till Halmstad och övriga delar av leden.

Börja cyklingen västerut mot en av västkustens mest älskade stränder; Tylösand. Här kan du bada extra tryggt. Tylösand följs av Frösakull, Ringenäs och Vilshärads stränder innan leden svänger österut för att ansluta till Kustvägen. Stanna gärna och gör ett besök i väderkvarnen i Särdal där det finns både ett kafé och en gårdsbutik. Längs vägen finns det flera vackra naturreservat både före och efter den charmiga byn Steninge. När du väl kommit till Steninge kan du stanna till på Steninge Vandrarhem för en härlig fikapaus.

Läs mer om Kattegattleden här.

Har du inte cykel med dig kan du alltid hyra hos Rent-a-Bike.

Mäktiga Tylösand

Många förknippar Halmstad med Tylösand och dess vackra hotell, speciellt en varm sommardag. Här ligger badlakanen titt som tätt och inramas med en härlig semesterkänsla. Tar du dig något högre upp vid kusten kommer du till Frösakull. Här hittar du en fantastisk strand med plats för beachvolley, strandtennis eller vanligt strandhäng. Fortsätter du norrut kommer du till Steninge. Här hittar du en liten sandstrand, en stenpir och solvarma klippor, perfekt för krabbfiske. Ta med hela familjen och njut av en dag på stranden!

Vandra som en prins

Det finns få saker som är lika sköna som en riktig upplevelserik och kustnära vandring när solen kikar fram genom träden.

Längs Prins Bertils stig väntar en spännande tur - en härlig upplevelse med natur och kultur längs en 18 km lång kustled som börjar vid Halmstads slott och slutar i Möllegårds naturreservat. Njut av Prins Bertils stig under alla årstider med fina smultronställen, rast- och utsiktsplatser.

Bara två mil öster om Halmstad hittar du Simlångsdalen som är ett naturskönt område med vackra sjöar och djupa skogar. Här kan du paddla kanot, fiska eller ge dig ut på en härlig vandring i vildmarken. Det finns också möjlighet till ett lugnare tempo där en plats vid ett spegelblank sjö kan göra dagen fulländad.

Här har vi samlat ihop tio sköna dagsvandringar för just dig.

Högklassig middag

När du väl är i Halmstad är en god middag på någon av stadens alla restauranger varmt rekommenderad. Känner du för att lyxa till det Sveriges bästa restauranger i Söderfamiljen och Hummër Grill & Bar som idag listas i White Guide.

 

 

Upplev bästa golfen

Visste du att Halmstad är en av Sveriges bästa golfstäder? Här finns hela åtta stycken golfanläggningar, varav sen sex 18-hålsbanor och fem 9-hålsbanor. På Halmstad Golfarena, som utsetts till Sveriges bästa träningsanläggning, finns det oändliga möjligheter till lekfull träning. Alla är välkomna, golfproffs såväl som nybörjare eller de som aldrig ens varit på en golfbana.

Ute i tallskogen vid Tylösand, så nära havet att den saltstänkta havsluften känns när vinden ligger på från havet, ligger Halmstad Golfklubb med två riktigt bra artonhålsbanor. Halmstad Golfklubbs Norra bana utses regelbundet till en av landets bästa i olika rankingar och inget besök är komplett utan en runda på den smalare och kortare Södra banan.

Vill du kombinera ditt golfande med spa, shopping eller nöje i city finns det massvis med olika golfpaket att ta del av. Klicka här för att komma till Golfhuvudstadens utbud av golfpaket.

Upplev lokala råvaror - när det är som bäst

En upplevelse du inte får missa är att bekanta dig med de lokala råvarorna som är typiska för det halländska jordbrukssamhället. Tänk dig rökt lax, lokal producerad yoghurt, kött och chark eller hantverksproducerat öl. Smaskens!

Wapnö Gård kan du hälsa på hos korna och se hur mjölkningskarusellen fungerar eller handla i deras alldeles egna saluhall.

Se hit för fler tips på lokala råvaror.