Tysk flagga
English
Swedish
Vapnödalen naturbild

INSPIRATION - Vapnödalen

Vapnödalen

Norr om Halmstad ligger gastronomiska Vapnödalen. Vapnödalen sträcker sig längs Nyårsåsen över slätten mot höjderna vid Galgberget. Norrut ligger Holm och söderut finns havet. Vapnödalen är en gammal sjöbotten som i vår tid blivit bördig åkermark. 

Dalen är ett öppet odlingslandskap med skog, betesmarker, viltbestånd, gårdar och hus. Här finns ett stort utbud av produkter från området, allt från ett rikt utbud av mejeriprodukter till glass, grönsaker, charkprodukter och kryddor. Möjlighet att övernatta finns i området, och flertalet restauranger att inta lunch eller middag på. 

I södra Vapnödalen har Riccardo skapat en italiensk oas. Att skapa en lyxig och högkvalitativ hemlagad italiensk glass var Riccardos mål när han 2006 startade World of Riccardo. Ett viktigt element är familjerecepten, som ihop med de rätta råvarorna från Italien, Frankrike, Tyskland och Belgien, gör glassen smakfull och underbart krämig. Riccardo varierar smakerna efter säsong. Därför finns till exempel saffran- och pepparkaksglass kring jul och hallonglassen – Riccardos egen favorit – bara i ett par sommarmånader varje år. 2014 öppnade Riccardo en antipastibar. Med råvaror från till exempel Toscana, Pisa, Bioviola (Sicilien) och Halmstad kan ni här inta er lunch eller köpa med er produkter hem.  

Ett besök på Heagårds Skafferi är ett spännande möte med Halmstads lokala matkultur. Den stora stenladugården, med vitkalkade stenvalv i stora salar med anor från 1600-talet, rymmer restaurang, galleri, bageri, café samt kläd-, delikatess- och inredningsbutik. Utanför dörren finns en stor park för konserter och grillkvällar. Mycket av det du gillar på Heagård kan du köpa med dig hem; stolen du sitter på i Caféet, filten som sveper om dig på gården, krukorna i bageriet, konsten på väggarna med mera. 

Kör du Kustvägen 2 kilometer norrut finner du Kaggagård, en mysig gårdsbutik med hemodlade grönsaker, jordgubbar och blommor till försäljning eller självplockning. Sortimentet förändras efter säsong och innefattar allt från lök, broccoli, jordgubbar och hösthallon till blommor att använda till snitt eller torkning. I butiken säljs även egentillverkade hudprodukter, sylt och saft samt ett stort sortiment av lösviktste.  

I västra Vapnödalen finns Wapnö Gård och slott, ett modernt matföretag med aktivt lantbruk. Wapnö står för närhet, färskhet och öppenhet och är det enda företaget med Härproducerat® – mjölk och mejeri på samma plats. På Wapnö Gårds saluhall hittar du produkter från alla delar av Wapnös produktion så som kött, ostar, charkuterier, mejeriprodukter samt bröd, bullar, sylter, chutneys och mycket annat som görs med råvaror från gården. En gammal gårdsbyggnad har byggts om till Wapnö Gårdshotell med 21 dubbelrum. Att bo på gården och äta på Wapnö restaurang i slottet, bestående av Wapnös egna produkter, ger en unik prägel på hela vistelsen.

Karta

Se var Vapnödalen ligger.