Tysk flagga
English
Swedish
Vy över kusten i Stening

INSPIRATION - Steninge och Särdal

Steninge och Särdal

Brunvit skyltning - turistväg

Områdena ligger ut med brun- vitskyltade Hallands kustväg. Oberoende av årstid erbjuder havet och kusten såväl skönhet som dramatik och utmaningar.

Ut med Hallands Kustväg kommer du att se flera bruna skyltar med en vit blomma som symbol. Dessa visar turistmål som är av stort intresse.

Steninge

Steninge präglas av det kustnära landskapet. Här har ett flertal områden skyddats och avsatts som naturreservat, Enet, Skipås och Steningekusten. Steningekusten är det nya namnet på de tidigare reservaten Stensjöstrand och Steninge.

Bebyggelsen är i huvudsakligen uppbyggd i det som ursprungligen var Steninge strand. År 1874-1917 fanns det ett glasbruk i Steninge. I glasbrukets ruin är i dag restaurangen Göstas Café inrymd. På höjden i öster, på en södersluttning, ligger Steninge kyrka.

Särdal

I området finns naturbetesmarker med spännande geologiska formationer. Den stora betesmarken har sannolikt betats kontinuerligt ända sedan bronsåldern. Här finns ett stort antal fritidshus och sommartid är befolkningen i Särdal nästan fyra gånger så stor som under vintertid.

Sevärdheter

 • Särdals Kvarn är med sina sex våningar och fyra par malningsstenar en av Europas största kvarnar och ett av Hallands byggnadsminnen. Kvarnen var i drift fram till 1967 och är idag ett trevligt utflyktsmål med både butik och café.
 • Strandskatorna - Trädgård & Design hittar du en liten bit från Särdals Kvarn. Egendesignat till trädgård och uterum. Tillverkade i inhemska träslag kombinerade med varmförzinkade detaljer och betong.
 • Särdals Livräddningsstation byggdes 1908 genom Sveriges allmänna sjöfartsförenings försorg och betalades genom donationer.
 • Witts Keramik Verkstaden och den permanenta utställningen är öppen året om.

Badplatser

 • Särdals strand där korna, alldles intill, betar lugnt på ängarna med blommande trift.
 • Steninge strand är en liten sandstrand med omgivande klippor. Det är en idealisk familjestrand med utmärkta möjligheter för krabbfiske.

Bo

 • Steninge Kuststation ligger precis vid havet i ett gammalt badhotell från 1930-talet.
 • Steningegården är en anläggning i naturnära och lugn miljö. Gården omringas av ett naturreservat.

Äta

 • Särdals Kvarn serverar kaffe, saft, härliga bakverk, stora glassar, matiga smörgåsar och lättare rätter i den gamla stallbyggnaden.
 • Göstas Café har ett speciellt läge vid strandkanten i Steninge och med milsvid utsikt över havet i den gamla glasbruksruinen.
 • Skepparstugan är belägen utmed kustvägen i Steninge. Restaurangen är känd för att servera god och vällagad mat med bra service i en trevlig miljö. 

Karta

Se var Steninge och Särdal ligger.