Tysk flagga
English
Swedish
klippor vid havet

INSPIRATION - Haverdal och Harplinge

HAVERDAL OCH HARPLINGE

Haverdal och Harplinge är två kustnära tätorter nordväst om Halmstad. Orterna är fyllda med upplevelser, och väl värda ett besök.

Musik

År 1977 startade Per Gessle Gyllene Tider. De flesta av bandmedlemmarna bodde i Harplinge. I källaren på nuvarande förskolan i Harplinge höll de till och skrev sina första låtar. 1985 lades bandet ner, men låtarna lever i allra högsta grad kvar. I dagens Harplinge finns inte många spår av Gyllene Tider, men spår av gånga tider finns det gott om.

Sommartid är det danskvällar i Västerhagen. Västerhagen är en vackert belägen utomhusdansbana strax utanför Haverdal. För de som vill kan danskvällen börja med en kurs i gammaldans och bugg. När kursen är slut följer en härlig danskväll med kända band.

Kultur

Hembygdsgården finns flera gamla byggnader som minner om svunna tider, väl värda ett besök. Visningar sommartid. Ett stenkast från hembygdsgården ligger Harplinge kyrka, som invigdes 1893. Kyrkan har många inventarier som härstammar från 1600-talet och framåt. Ungefär samtidigt som kyrkan byggdes, byggdes även Harplinge väderkvarn. Närmare bestämt 1865 stod den 22 meter höga kvarnen klar, med vingar med en spännvid på 21 meter. Idag mals inget mjöl i kvarnen utan den har fått ett nytt ändamål, den är nämligen ett laboratorium för ljud- och klimatkonst. Konstlaboratoriet grundades 2010 av konstnärerna Mikael Ericsson och Julijana Nemeti och fick namnet Harp art lab.

Lokal mat

Efter att ha upptäckt stora delar av Harplinge kan det var gott med något att äta. Detta kan Börjes konditori bistå med. Börjes är välkända i hela Halmstad för sina goda bakverk och bröd. Sitt på Börjes och njut av det goda eller köp med något och utforska naturen runt Harplinge och Haverdal.

Lax är Hallands landskapsdjur. På Lyngalax röker och gravas lax året om. Besök gårdsbutiken och köp med dig en bit lax hem.

Natur

Lynga sanddyna är troligen Sveriges högsta sanddyn, ca 36 meter hög. Sanddynan ligger i Haverdals naturreservat. En trappa leder till toppen, där du har utsikt över havet och den täta strandskogen. Haverdals strand är en del av en tre km lång sandstrand med höga fina sanddyner. I naturreservatet ovanför dynerna finns fina promenadstigar. Från berget Skallen är det en enastående utsikt över södra Kattegatt. Vid fint väder ser man både till Kullen i söder och till Glommen i norr.

Boende

Vill man bo över i trakterna är Haverdals camping eller Skallkrokens båtklubb bra alternativ.

Aktiviteter

På Haverdals camping kan du utmana familjen i äventyrsgolf. Föredrar ni långgolf finns Haverdals Golfklubb mitt mellan Harplinge och Haverdal. 

Karta

Se var Haverdal och Harplinge ligger