Tysk flagga
English
Swedish
Höstlöv

INSPIRATION - Höstfärger

10 sköna dagsvandringar

Att vara ute i naturen kan vara hur härligt som helst! Precis nu när hösten är på ingång med sina fina skiftande färger. Vad passar då inte bättre att ge sig ut och vandra? Nedan har vi samlat tio sköna dagsvandringar.

Gyltige (vita spåret)

Denna vandringsleden är den längsta i Simlångsdalen och är 13,2 kilometer lång. Detta spår går genom stora skogar och nära de orörda myrområden som finns i den östra delen av Simlångsbygden.

Gårdshultsleden (Röda spåret)

Gårdshultsleden är 6,5 kilometer lång. Här kan man välja antingen den västra- eller östra sidan av Assman. Samtidigt finns det tre avstickare, vilka är brearedssjön runt, Smedhultaleden eller Kannestensrundan.

sd

Prins Bertils stig

En spännande tur väntar längs Prins Bertils stig – en härlig upplevelse av natur och kultur längs en 18 km lång kustled.

Stigen börjar vid Halmstads slott och slutar i Möllegård. På vägen passerar den imponerande klippor, fiskevikar och strandskogar samt sällsynta fåglar, en unik rhododendronpark och många smultronställen som bara väntar på att bli upptäckta.

Skedala skog

Skedala skog är ett naturskönt strövområde väster om Simlångsdalen där du kan uppleva vildmarkskänsla bland vackra sjöar och trolska skogar. Det finns ett flertal grillpaltser och vindskydd för den som vill stanna ute över natten.

Du finner flera stigar av varierande karaktär och svårighetsgrad.

Läs mer om Skedala skog.

Hallandsleden

Hallandsleden som anknyter i söder till Skåneleden och i norr till Bohusleden är den längsta genom Halland. Sträckan är drygt 360 km lång och är uppdelad i 25 etapper.

Här växklar landskapet hela tiden. I ena stunden kan du vandragenom djupa skogar för att senare komma ut i ett öppet landskap med hästhagar och små röda stugor. Hallandsleden följer gamla färdvägar med mängder av kulturspår som fornminnen och historiska byggnader.

Virsehatt

Virsehatt är Hallands första naturreservat. Detta är ett berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Här finns fina leder med vackra vyer och går du upp på berget kan du njuta av en storslagen utsikt. I reservatet finns även en digital skattjakt som passar bra för barn.
De låglänta delarna söder och väster om berget utgörs av hagmark med ek, hassel och enbuskar. Detta område betas av får liksom det lite fuktigare området ner mot Sennan där al och björk dominerar.

Läs mer om Virsehatt här.

Naturstigen i Haverdals naturreservat

Denna stig erbjuder dig en vandring från täta skogar, över strandhed och sanddyner ner till havet. Du kan upptäcka Stora Sandkullen som med sina 36 meter över havet troligtvis är Sveriges högsta sanddyn. Packa ryggsäcken och upplev havsnära skog!

Läs mer om Haverdal här.

Steningekusten

Steningekustens naturreservat är ett omtyckt utflyktsmål, främst fön den vackra naturen och möjlighet till havsbad. Naturen varierar mellan betade strandängar, klipphällar, sandstrand och kusthed.
Ett hundratal meter ut från stranden i norra delen av reservatet ligger ett par klippöar som kallas för Fågelholmarna. Det är ett fågelskyddsområde där sjöfågel som ejder, fiskmås, gråtrut och havstrut häckar. 

sd

Biskopstorp

Biskopstorp är ett av södra Sveriges största skogsreservat. Det är också ett av Hallands mest tillgängliga. Här har anlagts tillgänglighetsanpassade vandringsleder, bänkbord, toaletter och det finns bra parkeringsmöjligheter. Gör en utflykt till Biskopstorp och upptäck den unika miljön med mäktig sprickdalsterräng, porlande bäckar och sjöar, gammelskogar och skogsbetande tamboskap.

Läs mer om Biskopstorp här.

Galgberget

Galgberget är platsen där historia och natur går hand i hand. Här lockar Friluftsmuseet Hallandsgården, utsiktstornet och ett flertal av promenadslingor många besökare varje år.

Galgberget är ett av Halmstads mest välfrekventerade friluftsområden. Naturen är kuperad och här finns en ridstig samt motionsspår och vandringsstigar med varierade längder och svårighetsgrader. Några är lättillgängliga medan andra är något svårare.