Halland Opera & Vocal Festival - Metamorphosen

  • Festival och mässa
  • Musik och konsert
fredag 17 juni 2022, 20.00–23.55
Halmstads Teater

VÄLKOMMEN TILL HALLAND OPERA & VOCAL FESTIVAL 2022!

En suggestiv musikdramatisk föreställning, där en sopran, naturtrogna silikondockor i människostorlek och en livemusiker möts och besjälar en poetiskt, taktil värld. Richard Strauss verk Metamorphosen, komponerat under andra världskrigets sista månader, står tematiskt och musiskt centralt i föreställningen. Tillsammans med dristiga nyskrivna kompositioner för sopran, framföres verket i bearbetad form på det ovanliga och tidiga elektroniska instrumentet ondes martenot.

Detta unika, sjungande instrument utvecklades 1928 av fransmannen och cellisten Maurice Martenot. Martenot, veteran från första världskriget, var inspirerad av tonernas slumpmässiga överlappningar i transmissionerna hos de tidiga, militära radioocillatorer han betjänat under krigets helvete.

Med ett katastrofhistoriskt famntag över de två världskrigen skapas en koppling till den kommande klimatkatastrofens kritiskt transformerande villkor för människan. I likhet med Strauss verk söker föreställningen, trots människans felsteg, och det lidande och den smärta dessa åstadkommit, en försoning i förvandlingens hoppfulla och rituella natur.

 

Presenteras av Sew Flunk Fury Wit.

Sommaren 2022 återkommer Halland Opera & Vocal Festival i Halmstad och Laholm. Festivalen fortsätter att presentera sångkonst i olika former och sätta den mänskliga rösten i nya sammanhang. Årets tema är ”Handling och dröm” (”Action and Dreams”) och programmet bjuder på allt från historiska gestalter till suggestiv mystik.

Vad är en dröm? Något att vakna från eller något att stanna i? Medan handling kräver närvaro innebär drömmar frånvaro, att kunna glida undan och separera känsla från faktum. Vi talar om att förverkliga drömmar, för att koppla tanke till handling är att sammanfoga idé och verklighet. Tanken kan vara en röst i huvudet och rösten är tankens instrument.

Operan förenar den inre monologen med det aktiva handlandet. Så sker konflikter och krockar, kraschar och krumbukter. Men den konsertanta sångkonsten betonar ofta den drömmande framställningen, skild från iscensättning och aktion. Vi rör oss mellan jaget och dramat, mellan den inre och yttre världen – den vi har för oss själv och den vi delar med varandra. Vi behöver dem båda och musiken tillför både suggestion och aktivitet. Här delar vi drömmar och vidtar åtgärder.

Konserten varar: 

Biljetter

Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.se

Handikapplatser bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00. 

Gruppbokning bokas på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00.

Eventuellt överblivna biljetter säljes i entrén på evenemangsdagen. 

Kontakt och plats

Plats: Halmstads Teater
Arrangör: Halland Opera