Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Kvarteret Beartling

Här finns flera verk av konstnären Olle Bærtling (1911-1981).

Olle Bærtling var född och uppvuxen i Halmstad och är en av Sverige mest internationellt representerade konstnärer. Utsmyckningen av Kvarteret Bærtling är ett samarbete mellan Bærtlingstiftelsen, Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun.

Högskoleområdet i Halmstad fick 2004 namnet Kvarteret Bærtling. Vid högskolans huvudentré ståtar ASAMK, en femton meter hög skulptur i metall som från början var tänkt att uppföras i ännu större format på Sergels torg i Stockholm. På området finns ytterligare skulpturer och flera flaggspel. Det sistnämnda baserar på verk där svarta linjer och starka färgfält fortsätter utanför textilens kanter. Inne på högskolan återkommer detta för Bærtling karakteristiska formspråk dels i målningar, men också i ett stort draperi i en av skolans föreläsningssalar, Bærtlingsalen.

På Hallands Konstmuseum visas verk av Olle Bærtling i utställningen Utvalda verk – konst ur samlingen och utanför museibyggnaden. Mot Nissan står hans skulptur XRAS placerad.

Om Olle Bærtling

Olle Bærtling föddes och växte upp i Halmstad. När hans far gick bort 1928 flyttade han till Stockholm, där han gick en grundläggande ekonomisk utbildning och i juni 1929 anställdes vid Skandinaviska banken. Parallellt med arbetet som bankman började Bærtling måla. Inte förrän 1956 slutade han sin anställning för att helt satsa på sitt konstnärskap.

Till en början inspirerades han mycket av konstnären Henri Matisses måleri. I slutet av 1940-talet reste han till Paris för att få sin första riktiga handledning inom målarkonsten, bl.a. hos André Lhote och Fernand Léger. Den abstrakte målaren Auguste Herbin kom också att spela stor roll för Bærtling, både som inspirationskälla och mentor. De träffades i Paris 1950 och vänskapen med Herbin skapade kontakter med andra konstnärer inom genren samt gav utställningsmöjligheter. Museer började förvärva Bærtlings verk och på kort tid blev han ett aktat namn inom den internationella konsten.

Hitta hit

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.