Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

ASAMK

År 2004 fick området runt Högskolan i Halmstad namnet Kvarteret Bærtling som en hyllning till Halmstadkonstnären.

Utanför högskolans huvudentré ståtar den femton meter höga stålskulpturen ASAMK som till en början var tänkt att uppföras i ännu större format på Sergels torg i Stockholm. Skulpturen väger tre ton och dess kraftigaste del har en diameter som ett A4-papper.

Bærtling arbetade geometriskt och nonfigurativt, d.v.s. icke-föreställande. Han skapade den ”öppna formen” i sina målningar med trianglar, ofta i svart. Han sökte ett rent uttryck och menade att det enbart gick att nå om konstnären inte var präglad av naturen eller materiella ting. För att förstärka det nonfigurativa utvecklade Bærtling en egen färgskala. Grönt gick inte att likna vid gräs och blått gick inte att likna vid himmel eller hav. För att ytterligare förstärka det nonfigurativa gav han verken titlar som består av oigenkännliga kombinationer.

Olle Bærtling har gjort fler offentliga utsmyckningar i Halmstad. En av dem är XRAS, som är placerad i parken utmed Nissan, utanför Hallands Konstmuseum.

Konstnär: Olle Bærtling

Årtal: 1993

Material: Stål

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.