Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Nedgrävning

Nedgrävning är ett konceptuellt verk som 1994 utfördes av Harald Persson.

En vitmålad betongkub (1x1x1 meter) grävdes ner i marken någonstans i närheten av Pablo Picassos skulptur Kvinnohuvud. Sedan lades gräsmattan tillbaka och idag finns inga synliga spår efter konstverket. Men kubben finns där – någonstans. Fotografen Joachim Bengtsson gjorde en dokumentation av utförandet och Harald Persson sammanställde bilderna i en bok med samma titel, Nedgrävning. Boken kan ses som en förlängning av verket.

Innan konstnären fick tillstånd att gräva ner den här kuben grävde han under en period ner saker på stranden. När han upptäckte att det kunde medföra fara försökte han få tillstånd från myndigheterna. Personalen på Parkförvaltningen i Stockholm trodde dock att han drev med dem. Istället fick han tillstånd av Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, som gjorde det även möjligt för honom att göra en nedgrävning i Humlegården i Stockholm. Efter dessa projekt har Harald Persson inte känt något behov av att gräva ner fler saker.

 

En sak har dock inte förändrats. Hans verk har sällan titlar och är heller inte till salu – han arbetar med konceptuell konst. Det innebär att själva idén är viktigare än verkets utformning.

Konstnär: Harald Persson

Årtal: 1994

Material: Betong

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Picassoparken

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta